vissza a főoldalra

 

 

 2012.09.19. 

Megjelent a Magyar Fórum XXIV. évfolyamának 38. száma!

A tartalomból:

IN MEMORIAM CSURKA ISTVÁN

Csurka István: Egyvalami söpörheti el őket, a nemzeti érzés megerősödése (2.oldal)

Az igazi változás, amely valójában szemben állt volna az 1945 óta kialakult gyakorlattal, az lett volna, ha a magyar értelmiség hatalomból kiszorított népi gyökerű rétegei, az ötvenhatban kitaszított családok tagjai, a már csak szétszórtságban és félreállítottságban létező volt magyar középosztály megszerveződik, és végül eljut a hatalomig. Ehhez a nemzeti öntudat feltámadására lett volna szükség. Ha ebből épül fel a demokrácia, akkor azt alapvető változásnak érezhette volna a nép is. Ebben a nyolcvannyolc közepétől kilencven kora őszéig tartó szakaszban azonban finom cselekkel szembeállították a nemzetit a demokratával, és az utóbbit valami megfoghatatlan európaisághoz kötözték, elriasztva ezzel a közéleti szerepléstől a vidéki Magyarországot. Pesti ügy lett a dologból. Aki túlságosan magyar, népi, az nem eléggé demokratikus. Vagy egyáltalán nem az. Magyarnak lenni nem korszerű. A magyarság kevert nép, tehát jobb, ha nem is kísérletezik újrafogalmazódással, mert úgysem sikerülhet neki. A magyar elem nem lényeges, elmúlt felette az idő, most a „jött” értékek számítanak, azok kellenek Európának, a nagyvilágnak. (Persze, az idegen csak később lett „szép”, a választások után, előtte csak okos volt…)

 Megújul Erzsébetváros kapuja

A szabadidőközpont ingatlanját az előző szocialista vezetés elkótyavetyélte (4.oldal)

Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere: Stabilizáltuk az önkormányzat pénzügyi helyzetét, ami igen komoly eredmény, ahogy az is, hogy az önkormányzat, mint intézmény visszaszerezte a lakosok bizalmát, és elindultak a fejlesztések. Természetesen sok a további tennivaló, de jó úton járunk.  

A nehéz sorsú délvidéki gyerekek megsegítői

Jelentősen hozzájárultunk a magyar vallási kultúra megerősödéséhez (5.oldal)

Dr. Harmath Károly, az Újvidéki Ferences Rendház házfőnöke a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést kapta az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából az újvidéki Bonaventuriánum Ferences Fiúkollégium és Művelődési Ház, valamint a vajdasági Lurkóházak hálózatának létrehozásáért, hátrányos helyzetű gyermekek helyzetének javításáért végzett tevékenységéért, írói, szerkesztői és műfordítói munkássága elismeréseként.

 Célunk a termelők kiszolgáltatottságát csökkenteni ,és versenyképességét növelni

Az átmeneti időszakban is új kamarai szolgáltatásokat vezetünk be (6.oldal)

Győrffy Balázs országgyűlési képviselő, a Magyar Agrár-,Élelmiszer-gazdasági és Vidékfejlesztési Kamara átmeneti elnöke: Az, hogy egy kamarán belül van a termelő, a kereskedő és az élelmiszer esetén a felhasználó is, az nagyon jó lehetőség a tiszta piaci viszonyok megteremtésére. Elég csak az etikai normák megszabására, más, akár informális lépések megtételére gondolni; melyek által terveink szerint a termelők kiszolgáltatottsága csökken, versenyképessége növekszik.

 Kevesebb borra számíthatunk

A rendkívüli időjárás a szőlőültetvényeket is megviselte (6.oldal)

Szeptember évszázadok óta egyet jelent a szürettel és legalább ilyen régóta a szüret méltó ünneplésével. De lesz-e mit ünnepelni az idén egy ilyen forró, aszályos nyár után? Milyen lesz az idei szőlőtermés? Ezekre a kérdésekre keressük a választ Horváth Csabával, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkárával.

 Nagykunság fejlődő városa

Javítani akarunk a lakosok biztonságérzetén (7.oldal)

Szabó András, Kunhegyes polgármestere: Főleg a startmunka program mezőgazdasági része az, ahol komoly beruházásokat hajtunk végre. Egy 410 méteres fóliasátor, valamit egy 100 négyzetméteres üvegház építését vettük tervbe. Természetesen a szántóföldi növénykultúrában is dolgoznak a program résztvevői. A rendszerváltásig Kunhegyesen működött a BHG telefongyára, ami ezernégyszáz embernek adott munkát. A rendszerváltás után mindez megszűnt, ezért jó lenne, ha olyan cég települne ide, amelyik legalább ennyi embert foglalkoztatna.

 Szigetváron állandó Makovecz-kiállítást terveznek

Ha nem őrizzük hagyományainkat, nem visszük tovább az értékeket, akkor minden hiába (7.oldal)

Kolovics János,polgármester: Ha „nem ágyazunk meg” kulturális szinten a fejekben, nem őrizzük hagyományainkat, nem visszük tovább azokat az értékeket, amelyek megkülönböztetnek bennünket a többi nemzettől, és nincsen olyan identitástudatunk, amellyel a hétköznapjainkat biztonsággal tudjuk élni, akkor minden hiába. Az öntudat nélküli emberek nem lesznek sikeresek a munkájukban, a gazdaságukban, a tanulásban, semmiben. Tehát mindennapi tevékenységünk része a kultúra.

 Az alkotmány egyértelműen másodrendűvé tette a nem szlovákokat

A kisebbségek másodrendűségét hangsúlyozza az egyenlő politikai és művelődési jogok hiánya (9.oldal)

Szlovákia 1993. január 1-jén vált ismét önálló állammá, mivel felbomlott a Csehszlovák köztársaság. Az újkeletű Szlovák Köztársaság parlamentje döntésének értelmében 1992. szeptember 1-jén hatályba lépett az ország új alkotmánya, bár igazi önállóságukat csupán fél év múlva mondhatták ki. A Szlovák Köztársaság Alkotmányát a magyar képviselők és az ellenzéki, Ján Carnogursky vezette Kereszténydemokrata Mozgalom képviselői nem szavazták meg. Az alkotmánnyal, illetve annak előkészítésével kapcsolatos kifogásaikról Duray Miklós politikust, közírót, az Együttélés politikai mozgalom és az MKP alapítóját kérdezem.

 Csorja Gergely: Kezelendő probléma-e a Jobbik? (19.oldal)

A Jobbik követeli Hajdu lemondását. Hajdu eltávolítása, a TEK szétverése ma fontos a nemzetellenes erőknek. Elsődlegesen a Kis János által meghirdetett és ezeken a hasábokon többször elemzett program végrehajtása miatt. A választások utánra szervezendő tüntetések, melyek a választások tisztaságát vonják majd kétségbe, csak akkor érhetnek el a taxisblokádhoz fogható sikert, ha a rendvédelem működésképtelen, illetve ha rendőrséget behálózó 1948-tól jogfolytonos szövedék a jogos intézkedéseket meggátolja. A szövedék képes a mai napig a hatalmas rendőrségi szervezetet áthangolni, elbizonytalanítani, lebénítani, sőt a kétharmad ellen fordítani.

 Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy fizessen rá elő!

info@magyarforum.hu

***

A Csurka István Emlékbizottság felhívása

 

Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott. Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk.

Ennek keretében karácsonyra könyvet jelentetünk meg, síremléket állítunk, 80. születésnapjára pedig köztéri szobrot szeretnénk emelni a tiszteletére. Mindamellett országjáró kör-utat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. A fiatalságot is bevonnánk a programokba: a középiskolások számára novellapályázatot hirdetünk. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy, és olyan jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük. Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 Budapesten, 2012 nyara

 

Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

 Szíves adományaikat várjuk az A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára. 11712004-20341426

Kérjük a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”