vissza a főoldalra

 

 

 2012.09.14. 

Tétényi Éva ismét a minél nagyobb hírverés mellett döntött

Polgármester asszony a testület összehívásával kapcsolatban is látványpolitizálást folytat

Az esztergomi Fidesz-frakció nem vett részt a Tétényi Éva polgármester által augusztus 28-ára összehívott testületi ülésen, így a tanácskozás el is maradt. A vita azon ment, hogy ki keresi a valós megoldást, és ki szolgálja csak a saját politikai érdekeit. Augusztus 31-én végre sikerült konkrétumokról dönteni a testületnek, de a fideszesek nem értik, miért is kell állandóan színjátékokat játszania a városvezetőnek.

 Miért nem vettek részt a múlt hét keddi testületi ülésen?– kérdezem Steindl Balázstól, az esztergomi Fidesz-KDNP –frakció vezetőjétől.

 Frakciónk a jelenlegi helyzet orvoslására még korábban rendkívüli képviselő-testületi ülés összehívását kezdeményezte augusztus 23-ra. Két fontos döntést szerettünk volna meghozni Esztergom városa érdekében, az egyik a „Kamattámogatással kapcsolatos döntés”, a másik az „önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok (ÖNHIKI) támogatásának igénylésével kapcsolatos döntés”. Tétényi Éva megsértve az Önkormányzati törvény ide vonatkozó paragrafusait nem hívta össze a testületit az adott napirendi pontokkal,ezzel szemben egyeztetést hívott össze erre a napra. Súlyos, de polgármester asszony regnálása óta sajnos nem egyedi eset miatt jogorvoslatáért, a kormányhivatalhoz fordultunk. Ahelyett, hogy a rendkívüli testületi ülést az ügy fontosságára való tekintettel mihamarabb összehívta volna, helyette egy olyan egyeztető fórumot kezdeményezett, amire meghívta a civileket, a bankok képviselőit és az önkormányzati képviselőket. Frakciónk nem kívánt részt venni egy olyan egyeztetésen, ahol érdemi döntések nem születhetnek, egy olyan programon, mely kizárólag Tétényi Éva politikai ambícióit szolgálja.

Mások részt vettek ezen a rendezvényen?

 –Sem a képviselő-testület tagjai, sem a bankok képviselői, sem a kormányhivatal képviselői nem voltak jelen a rendezvényen. Egyedül a „civil” támogatói, pártolói mentek el, és hatan-heten elbeszélgettek a város helyzetéről. Mi többször elmondtuk polgármester asszonynak: nem vagyunk hajlandóak semmilyen politikai akcióját támogatni, hanem konkrét döntéseket kívánunk hozni a város érdekében. Ezt követően Tétényi Éva törvényt sértve augusztus 28-ára teljesen más napirenddel hívta össze a testületi ülést, ebben szerepelt többek között a testület feloszlatását szorgalmazó előterjesztés, valamint újabb adósságrendezési eljárás indítása, amelyből egyértelműen kiderült: Tétényi Éva ismét nem a megoldást keresi, hanem saját politikai érdekeit szolgálva a minél nagyobb politikai hírverés mellett döntött.
A Fidesz-KDNP frakció tagjai ezért nem kívántak részt venni egy újabb színjátékban, ezért 2012. szeptember 4-ére egy újabb rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményeztük
, mire polgármester asszony, bár nem a kért időpontban, de augusztus 31-én, pénteken 8 órára összehívta a rendkívüli ülést. Ezen a napon végre sikerült konkrét döntéseket hoznunk.

 Milyen a város jelenlegi gazdasági helyzete?

 –Komoly likviditási problémákkal küzdünk, szeptember 30-án, ha nem történik semmiféle segítség, fizetésképtelenné válhat a város. Éppen emiatt hoztuk meg a Fidesz-KDNP frakció javaslatára azokat a döntéseket augusztus 31-én, amikkel reményeink szerint elkerüljük a totális csődöt. Ilyen döntés volt többek között a kincstári inkasszó felfüggesztésével kapcsolatos döntés, a kamattámogatással kapcsolatos döntés, és az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok támogatásának igénylésével kapcsolatos döntés.
Ezzel szemben Tétényi Évának két konkrét javaslata volt, mely szerint oszlassa fel magát a képviselő-testület, a másik javaslata pedig az volt, hogy indítsunk új adósságrendezést. Esztergom számára nem egy újabb adósságrendezés nyújt megoldást a fennálló gondok kiküszöbölésére. Még akkor sem, ha Tétényi Éva polgármester, csak és kizárólag ebben látja a kiutat abból a gazdasági helyzetből, amelybe a 2010-ben felelőtlenül megindított adósságrendezéssel taszította Esztergomot. Manapság egy esztergominak sem kell bemutatni, hogy milyen következményekkel járt a 2010 novemberében elindított adósságrendezés, elég csak az elmaradt segélyekre, szociális juttatásokra, közmunka programra gondolni, vagy a megnyert, de le nem hívható pályázati összegekre, (utóbbi Esztergom esetében több száz milliós összegre becsülhető), vagy arra a számos munkahelyre, ami megszűnt emiatt. Városunk polgármestere folyamatosan bizonyítja a város vezetésére való alkalmatlanságát, számára a valós munkavégzésnél fontosabbnak tűnik folyamatos szereplési kényszerének kiélése, ezért frakciónk felszólította őt a képviselő testületi ülésen, hogy a város működésének érdekében mondjon le polgármesteri megbízatásáról. 

Olvasom, hogy a Vegyipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége begyűjtötte a konzultációs kérdőíveket, eladta azokat papírhulladéknak, és a befolyt összeget, 200 ezer forintot a vezetőjük átadta Tétényinek, hogy a helyi óvodások nehogy éhezzenek.

 – Ez egy színtiszta politikai akció, amely Tétényi Éva érdekeit szolgálja, ellenben városunkat lejáratja. Ezt kellene befejezni. Természetesen – és ezt maga Tétényi Éva is tudja - az óvodások étkeztetése megoldott erre az évre. Ennek az akciónak csak az volt az értelme, hogy a VDSZ-nek Tétényi Éva kampányolhasson. Ez viszont abszolúte nem hiányzik a városnak. Esztergomnak konkrét megoldásokra van szüksége, nem az országos hangulatkeltésre.

 Hogyan látja, mennyire érdekli az esztergomiakat az, ami a testületben történik?

 –Mi érdekli az esztergomiakat? Az, hogy a város működjön, hogy járjanak a buszok, hogy nyírják a füvet és kátyúzzanak, hogy legyenek munkahelyek, hogy intézményeink jól működjenek. A politika csatákra, acsarkodásokra senkinek sincs szüksége, hiszen ahogy ez bebizonyosodott ez csak káoszt szül.

 Van arról kimutatásuk, hogy idén nyáron kevesebben, vagy többen látogattak Esztergomba, mint tavaly? Hiszen megnyílt a szigeten a fürdő.

 –Erről csak év végén tudunk a konkrét adatok alapján nyilatkozni. Az igaz, hogy a fürdő teltházzal működött, ami bizonyítja, hogy igény van rá. Ha az élményfürdő melletti szállodák befejeződnek egyszer – reményeink szerint minél hamarabb - akkor fog jelentősen növekedni a városunkban töltött vendég éjszakák száma.  Mindez több munkahelyet és több idegenforgalmi adó bevételt hozna városunknak. Sajnos Esztergomban az elmúlt két évben kevés a program, a turisztikai attrakció. Szállodáink még nem készültek el, ezért az  egynapos turizmus városa vagyunk. Ez azt jelenti, hogy az idelátogató vendégek a visegrádi, vagy budapesti szálláshelyéről eljön hozzánk, megnézi a Bazilikát,a Várhegyet, sétál egyet a Duna-parton, esetleg fürdik egyet, majd este visszatér, nem marad városunkban.

 

Medveczky Attila