vissza a főoldalra

 

 

 2012.09.14. 

Továbbra is az egységes magyar nemzet részének valljuk magunkat

Lényeges lenne a magyar Országgyűlésben is érvényesíteni érdekképviseletünket

Jelentős figyelmet váltott ki Csáky Pálnak, az MKP elnökségi tagjának interjúja, amelyet a közelmúltban a SITA szlovák hírügynökségnek adott, ugyanis arról szólt, milyen lényeges lenne a szlovákiai magyar érdekképviselet a magyar Országgyűlésben.

 Ezzel azt sugallja, hogy a kormánypártok nem tesznek meg mindent a felvidéki magyarságért?

 –Szó sincs róla! Teljesen másról van szó, mégpedig arról, hogy értelemszerűen minden közösség, minden társadalmi érdekcsoport önmaga tudja a legjobban megfogalmazni a nézetét a felvetődő problémákra, illetve a megoldásokat a saját gondjaira. Ilyen szempontból, ha már egyszer létrejött a magyar alkotmányos rendszerben az a lehetőség, hogy a külhoni magyarok aktív és passzív választójogot is kapnak, nem volna elfogadható, ha a felvidéki magyarok kimaradnának ebből a folyamatból, és hagynák magukat megfélemlíteni a szlovák szervek által. Szerintem lényeges lenne, hogy a magyar Országgyűlésben is érvényesíteni tudnánk érdekképviseletünket. Ezt persze nagyon okosan és átgondoltan kell megvalósítanunk.

 Nem tart attól, hogy az a felvidéki magyar, aki felveszi a magyar állampolgárságot, és ráadásul indul is a magyarországi választásokon, bizony elveszíti a szlovák állampolgárságát? Hiszen ezzel reflektorfénybe kerül…  

–Mindennek a kezelésére léteznek különböző technikák, amiket, bizonyára belátják az okát, nem szeretnék részletezni a sajtó nyilvánossága előtt. A választás, a szavazás tekintetében pedig azt javaslom, hogy azt Magyarország területén realizálják azok a felvidéki magyarok, akik felvették a magyar állampolgárságot . Azért beszélünk minderről már most, bő másfél évvel a szavazás előtt, hogy felhívjuk a magyarországi kormánypártok figyelmét ezekre az összefüggésekre. Tehát jó lenne, ha minderre odafigyelnének a különböző választási rendelkezések meghozatalakor.

 Mi az elgondolásuk? Indulna külön egy határon túliakat tömörítő csapat, vagy a szimpatikus párt jelöltjei lennének?

 –Nekünk igazodni kell a magyar törvényekhez, és a technikákra, a részletkérdésekre a magyarországi partnerekkel folytatott tárgyalások útján szükséges megadni a választ. Hiszen ebben a kérdésben nem léphetünk egyoldalúan. Van még időnk a kérdés tisztázására, ezért először informális tárgyalást szeretnénk róla tartani a délvidéki, kárpátaljai és erdélyi barátainkkal. Számunkra viszont most a 2013-ban sorra kerülő megyei választások a legközelebbi prioritás.

 Elképzelhető, hogy a Most –Híd azért tárgyal az MKP-val, mert az együttes indulás esélyeit latolgatják? Tehát megtört a jég?

 –Sajnálattal állapítom meg, hogy nem tört meg a jég. A Most-Hídbeli volt kollégáink nem azért tárgyalnak, mert komolyan gondolják azt, hogy a magyar közösség érdekében lényeges a megállapodás. A tárgyalási folyamattal akarták elvonni a figyelmet arról, hogy két elnökségi tagjuk, három megyei vezetőjük hagyta el őket. Több polgármester és vállalkozó fordít neki hátat, olyanok, akiknek pedig biztos projektmegvalósítást ígértek a választások előtt. Az MKP és a Most-Híd tárgyalási alatt nem is közeledtek az álláspontok az alapvető kérdésekben. Mi továbbra is az egységes magyar nemzet részének valljuk magunkat, míg a Most-Híd –asoknak ezzel a definícióval problémájuk van. Szerintem ez az alappont: egyértelműen ki kell állni a megmaradás mellett. E nélkül nincs, nem lehet hatékony nemzetpolitika. Ha nem vetjük el karakán módon a beolvadás politikáját, akkor nincs értelme az érdekvédelemnek. A Hidat sok vegyesházasságból származó személy támogatja, és éppen ebben a kérdésben ők nem akarnak egyértelmű nyilatkozatot tenni. Inkább a szlovák elvárásoknak megfelelő úton haladnak. Azt a kijelentést pedig, amely azt mondja a Híd által kínált sugalmazás szerint, hogy a Szlovákiában élő magyarok viselkedjenek a szlovák elvárások szerint az anyagi támogatás reményében, csak a lényegi összefüggések meg nem értésének foghatom fel. A „megmaradni" és a „beolvadni" ideológiája 90 éve mérkőzik egymással, s éppen a demográfiai változások mutatják, hogy van igény az asszimilációra is. De a dolog lényege éppen abban van, hogy ennek az igénynek ellen kell állni: ha győz, gyorsan elolvad a szlovákiai magyar közösség.

 Hová mennek azok, akik szakítottak Bugár Bélával? Vannak, akik azt mondják, beláttam, tévedtem, és a jövőben az MKP-ban szeretnék politizálni?

 –Ez elég nehéz lépés lenne a számukra, így megmaradnak a két párt közti zónában. Arra szeretném felhívni a tisztelt olvasók figyelmét, hogy a két vezetőségi tag, mikor elhagyta a Most-Hidat, nyílt levelet fogalmazott meg, melyben leírták, hogy csalódtak. Azt hitték, hogy a párt szlovák kapcsolatait arra lehet felhasználni, hogy a magyar ügyekben előre lehessen lépni. Arról is beszélt a két politikus, hogy erre nincs akarat a Hídon belül, hanem elsősorban üzleti érdekeltségekről van szó.

 Arról, hogy a Híd üzleti alapon szerveződött, két éve beszélt nekünk Duray Miklós, Berényi József és természetesen ön is. Mindezt Bugár Béla kikérte magának…

 –Akkor valóban csak mi mondtuk ezt kívülről. Most azonban volt embereik mondják ugyanazt, amit mi, s ez fajsúlyosabb dolog. Mivel kellemetlen lett volna számukra az, hogy ez – mármint a kritikák tömkelege – jelenjen meg a szlovákiai közbeszédben, így az MKP-val folytatott tárgyalásokkal elvonták a sajtó figyelmét.

 

Medveczky Attila