vissza a főoldalra

 

 

 2012.09.14. 

Marad az MKP?

A Magyar Koalíció Pártja folyamatban lévő alapszabály-módosításának egyik fontos pontja a párt elnevezésének kérdése. Úgy tűnik, a megnevezés változhat, az MKP rövidítés azonban maradhat. Élénk vita folyt erről a párt helyi szervezeteinek gyűlésein és a járási konferenciákon is, és minden bizonnyal így lesz az az MKP Országos Tanácsának mai ülésén is. Gyakorlatilag három lehetséges megoldás kínálkozik.

1) Maradjon a régi elnevezés - ennek is jelentős számú támogatója van, bár valószínűleg nincsenek többségben. Ők elsősorban a folytonosságnak, és az MKP megalakulása eredeti céljának ma is fennálló érvényességével (a felvidéki magyarság egységes képviselete) védik álláspontjukat. Ez vállalható gondolat, a név megtartása még sem volna szerencsés lépés, ugyanis már 1998-ban hibás, vagy inkább kényszerű cselekedet volt ez az egyesülő pártok vezetőinek  részéről. Mi is történt tulajdonképpen 1998-ban? Az 1994-es parlamenti választásokon a Magyar Koalíció elnevezés alatt induló pártok 1998-ban - a megváltozott választási törvény értelmében - kénytelenek voltak a pártegyesülésre, ha biztosra akartak menni, ugyanis a 10%-ot nem lehetett garantálni. Az egyesülésről megegyeztek, de nem tudtak mindnyájuk számára elfogadható új névvel előrukkolni. Így az történt, hogy a Magyar Koalíció pártjai eldöntötték, hogy a Magyar Koalíció által létrehozott párt neve triviálisan Magyar Koalíció Pártja legyen - vállalva a „koalíció" idegen, magyartalan kifejezést is. Ezt követően is folyamatosan voltak viták a név körül, azonban ez a kérdés „sokadrangúvá" vált. 1998-2006 között a kormányzáson volt a hangsúly, 2007-ben a megtisztuláson, ezt követően pedig a magyar egység megbomlásával és megbomlóival kellett szembesülniük, folyamatos választási megmérettetések közepette. Most van idő, választások leghamarabb jövő év végén lesznek (megyei választások).

2) Változzon a név, de maradjon az MKP! - úgy tűnik, jelenleg ezt támogatják legtöbben, hiszen ez a megújulást és a folyamatosságot is kifejezné. A rövidítés megfelelő kiválasztásának fontosságára sokan figyelmeztetnek, konkrét példákkal is alátámasztva. Magyarországon a Fiatal Demokraták Szövetségéből polgári párttá alakult FIDESZ is megtartotta rövidítésként a jól csengő nevet.

3) Teljesen új név. - Ilyen lehet a "Magyar Szövetség Pártja", vagy csak egyszerűbben: a "Magyar Szövetség" is. Az országos tanács természetesen csak összegezhet, döntést erről - miután alapszabály-módosításról van szó - csak a párt szeptember 22-i, füleki közgyűlése hozhat. A tisztújító kongresszusra néhány hónappal később kerül sor, már az új alapszabály értelmében.

 Oriskó Norbert

 

(Forrás: Felvidék.ma)