vissza a főoldalra

 

 

 2012.09.26. 

Megjelent a Magyar Fórum XXIV. évfolyamának 39. száma!

A tartalomból:

IN MEMORIAM CSURKA ISTVÁN

Csurka István: Lakitelek, 1987. szeptember 27. (2.oldal)

A védekezés Trianon óta lett meghatározó lelkiállapotunk, de Trianonra jöttek rá még súlyosabb katasztrófák és leveretéseink, letaroltatásaink közül az utolsó, teljes magunkra hagyottságunk nyilvánvalóvá válásával még ennek a védekezésnek a kilátástalanságát is belénk oltotta. Úgy áll a helyzet, hogy nem merünk, vagy csak nagyon félénken és gyámoltalanul merünk magyarnak mutatkozni... Van egy szó, egy fogalom a magyar tudatban, amihez aztán végképp nincs szembenézésünk. Ez a szó a nemzethalál. Hárommillió ember ma naponta megküzd ezzel a halálvízióval, mégpedig a legközvetlenebbül, a legkegyetlenebbül. Ez előtt a hárommillió előtt ma már nincs magyar távlat, magyar jövő. Ezt a hárommilliót naponta megalázzák azért, mert magyar…

 A nemzeti reneszánsz történelmi esélye

Beszélgetés Lakitelekről Lezsák Sándorral

Negyedszázada rendezték az első lakiteleki találkozót Lezsák Sándor író-tanár házának udvarán. Idén az évforduló alkalmából ismét lesz egy összejövetel a Lakitelek Népfőiskolán. Az esemény és az évforduló kapcsán beszélgettünk Lezsák Sándorral. (3.oldal)

Az ellenfél iszonyatosan erős. Évtizedek óta pénztömeggel, fegyverrel, titkosszolgálati eszközökkel, tudatmódosító médiával azért dolgozik, hogy a „múltat végképp eltörölje”, s „holnapra nemzetközivé váljon a világ”. A politika mindig valamilyen szintű harcot is jelent a hatalomért, a fennálló hatalommal szemben.

 Csak Magyarországon gyártott buszokat kívánunk vásárolni

Minőségi, garantáltan egészséges élelmiszerrel szeretnénk ellátni az országot (4.oldal)

Szita Károly, Kaposvár polgármestere: Csapadékvízelvezetési pályázatunkra közel 300 milliót költünk. Mindezt úgy bontottuk meg, hogy három ütemre osztottuk a pályázatot, így az összeghatár lecsökkent annyira, hogy meghívásos pályázatot is kiírhattunk. S arra csak kaposváriakat hívtunk meg. Azoknál a nagy projekteknél, melyeket nem tudunk megbontani, elvárásunk, hogy a nyertes kaposváriakkal dolgozzon együtt.

 Példamutató kezdeményezés Zuglóban

Arra ösztönzöm polgármester társaimat, ne szakadjanak el az oktatási intézményektől (4.oldal)

Dr. Papcsák Ferenc, Zugló polgármestere: A zuglói önkormányzat valamennyi tagintézményében – bölcsődétől a gimnáziumig – nyári felújítási munkát végzett mintegy 700 millió forint értékben. Miközben a pénzügyileg jobb helyzetben lévő XIII. kerület vezetője, a szocialista Tóth József polgármester úr kimondta: ilyen dologra nem fordítanak pénzt. Iskoláinkban ezután sem állami, hanem zuglói gyerekek fognak tanulni, és nem mindegy milyen körülmények között tanulnak ők a későbbiekben.

 A rendőrség a volt polgármestert gyanúsítja

Politikai akarat akadályozza a tábla eltávolítást is (5.oldal)

Kihallgatta Gergely Balázst, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnökét a Kolozs Megyei Rendőrség szeptember 17-én a Mátyás-szoborcsoport elé helyezett Iorga-tábla ügyében. „A csatában győzedelmes volt, csak saját nemzetétől szenvedett vereséget Moldvabányán, amikor a győzhetetlen Moldva ellen indult.” – olvasható a táblán. Mi történt a kihallgatáson? Szeptember 15-én Kolozsváron tartózkodtam és az aznapi Szabadság c. lapban olvastam, hogy akár „ma eltávolítható a Iorga- tábla”. Kik döntenek minderről? Ezekre a kérdésekre keresem a választ Gergely Balázzsal.

 Állandó hangulatkeltés folyik a visszaszolgáltatás ellen

Ne használják fel egyházunkat arra, hogy ellenségeskedést szítsanak a népek között (9.oldal)

Titkosszolgálati irányítással, politikai megrendelésre született a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaállamosítását elrendelő, a restitúciós bizottság tagjait börtönbüntetésre ítélő bírósági határozat – nyilatkozta a kolozsvári Szabadságnak főtiszteletű Papp Géza az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke. Arról, hogy a Székely Mikó Kollégium bizonyára csak az első volt a sorban, és talán újabb egyházi ingatlanokat vehet vissza a román kormány, Kató Bélával, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökhelyettesével, főjegyzőjével beszélgetünk.

 Erdélyiek, tehetségesek, operaénekesek

A célunk, hogy remek produkció jöjjön létre, és ezt csak úgy érhetjük el, ha összetart a társulat (10.oldal)

Barabás Zsuzsa, operaénekesnő: Nem tartom okos dolognak azt, ha egyazon produkcióban szereplő énekesek, művészek furkálják, piszkálják a másikat. Mi „egy csónakban evezünk”. A célunk, hogy egy remek produkció jöjjön létre, és ezt csak úgy érhetjük el, ha összetart a társulat.

Szilágyi János, operaénekes: Kifejezetten szeretem a kihívásokat. Amikor szerepet tanulok, igyekszem távol tartani magam a CD-lejátszótól, nem hallgatok meg másokat, azért, hogy minél egyedibb, hiteles előadást nyújtsak. Hogy ne másoljak valakit, hanem egyéniségem érvényesüljön. Amikor a Kékszakállúra készültem, akkor se hallgattam meg az elődöket, sőt filozófiai értekezéseket sem olvastam a darabról, mert attól féltem, az egyik annyira hatással lesz rám, hogy befolyásolja az alakításomat. Jobban szeretem magam megfejteni a rejtvényt.

Mányoki László,operaénekes: a Kolozsvári Magyar Opera az egyetlen kisebbségi operaház, s éppen ezért küldetése van. A helyi magyaroknak játszunk, de ha anyagilag összejön, akkor Székelyföldre is elmegyünk turnézni, mert ott nagyon szeretik mindegyik zenés színpadi műfajt. Amennyiben lehetőségünk nyílik rá, kiszállással járunk Marosvásárhelyre operákkal, és operettekkel. Azt mondják, hogy a fiatalokat nem érdekli az opera, ezt azzal cáfolom, hogy a Magyar Operába egyre több fiatal és tehetséges zenész, énekes érkezik. S velük öröm együtt dolgozni.

 A kedvezményekkel háláljuk meg nézőink hűségét

Családi színházlátogatásra szeretnénk buzdítani a közönséget (12.oldal)

Több mint 200 előadás, 200-zal több bérlet, mint egy évvel korábban és rengeteg felejthetetlen élmény – ez jellemezte a 2011–2012-es színházi évadot Kaposvárott. A múlt évad értékelésére és a mostani bemutatására Rátóti Zoltánt, a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatóját kértük.

 Csorja Gergely: Az új választási rendszer (19.oldal)

A kérdés második felére adható válasz részletesebb kifejtést igényel. Az ajánlószelvények – népszerű nevükön kopogtatócédulák – megszüntetése, a jelöltállítás szabályainak leegyszerűsítése egyértelműen kedvez az új vagy kisebb politikai formációknak. Kétszáz aláírást sokan össze tudnak szedni. Ennek következtében feltehetőleg – főleg az első választás alkalmával – a jelöltek és jelölő szervezetek száma megsokszorozódhat. Ez természetesen szolgálhatja a kormánypártok érdekeit, hiszen a sok kis szervezet elviheti a bizonytalan szavazókat, így egyrészt sok szavazat nem váltódik képviselői helyre, másrészt a kisebb ellenzéki pártok sok konkurenssel számolhatnak. Ugyanakkor mindösszesen 27 jelölttel lehet országos listát állítani, azaz amennyiben a megfelelő helyeken az adott szervezet és a mögötte álló ideológia vagy program 27 jelölt felállítására képes, úgy rájuk az egész országban lehet szavazni. Mi ez, ha nem a demokrácia kiszélesítése? Mi ez, ha nem maga a pluralizmus?

 Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy fizessen rá elő!

Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32., I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575. Telefon és telefax: 781-3236, 06-30/754-5017. E-mail: info@magyarforum.hu

Kiadja: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány.