vissza a főoldalra

 

 

 2012.09.21. 

Közös árvízvédelmi program svájci támogatással

Az árvízi védekezéshez nélkülözhetetlenek a pontos tervek és nyilvántartások

Közös tiszai árvízvédelmi programot készít a debreceni székhelyű Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) és miskolci székhelyű Észak-Magyarországi Vízügyi Igazgatóság (Émvizig); a 93 millió forintba kerülő projektet a Svájci-Magyar Együttműködési Program 79 millió forinttal támogatja.

 Miről szól maga a projekt, és a folyó mely szakaszát érinti?- kérdezem Bara Sándort, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatóját.

 –A projekt pontos címe a Tivizig és az Émvizig kezelésébe tartozó tiszai szakaszok védelmi terveinek a korszerűsítése. Azért erről a két vízügyi igazgatóságról van szó, mert a Tisza bal partján mi, míg jobb partján az Émvizig bír illetékességgel. A projektben említett terület pedig a Tiszafüred és Rakamaz – azaz Tokaj – közti szakaszt érinti. Azért célszerű ezt a munkát így elvégezni, mert a repülőgépről rögzített, lefényképezett terepmodellbe egyaránt belefoglaltatik a bal-és a jobbpart létesítményrendszere. Tehát a pályázat a Svájci-Magyar Együttműködési Program támogatásával jött létre és a projekt fő tevékenysége a méréssorozat, az adatok előállítása, és az árvízvédelmi tervek átdolgozása. A támogatási szerződést tavaly írtuk alá ,és a projekt befejezése 2012 vége. 93 millió az összköltség, de úgy, hogy számunkra 100%-os a támogatás intenzitása, tehát az önrészt nem a két intézmény, hanem a magyar állam tette hozzá.

 Hogyan valósul meg a program?

 –Egy repülőgépről a szakasz felett kétféle felvételt készítenek. Az egyik az ún. lézerszkennelés, ez a domborzat és a domborzatra épített tereptárgyaknak a magassági viszonyait és a vízszintes koordinátáit méri fel. A másik az ún. hiperspektrális felvétel, ami a terepen lefényképezett képpontokat értékeli ki. Minden egyes képponthoz tartozik egy függvénygörbe, ami alapján meg lehet mondani, hogy vízről, erdőről, vagy éppen épületről van szó. Ezzel a felvétellel tudjuk megtekinteni, hogy hol és mennyire benőtt a hullámtér, ahogy azt is, mennyi a hullámtérben lévő fatömeg. Mindez a lefolyási viszonyok elemzéséhez szükséges. Miután az egy berepülés során elkészül a két légi felvétel, digitális terepmodellt készítenek el a kapott adatokból. A terep, ill. domborzatmodellből már egy olyan adatbázist lehet létrehozni, amiből számunkra a nagyon szükséges hossz-és keresztszelvényeket előállíthatjuk tetszőleges helyen. Amikor ezt a munkát az 1970-es években elvégezték, akkor kézi szintező műszerrel mérték végig a töltést, s ebből készítették el hagyományos rajzlapra rajzolva a munkarészeket. A mai napig ebből fénymásolunk, ha szükségünk van újabb hossz-szelvényre. Keresztszelvényeket akkor 500 méterenként vettek, mert az nagyon munkaigényes a többszöri átállás miatt. Most a felmérés eredményei alapján elkészült terepmodellből egy digitális rendszerrel bárhol tudunk, akár méterenként is keresztszelvényeket előállítani a töltésről. Ehhez természetesen elkészülnek a tervezői leírások és a műszaki dokumentáció is. A mostani módszer a réginél azért jobb, mert lesz egy korszerű, pontos felmérésünk. Másrészt olyan digitális adathalmazt kapunk, ami megkönnyíti a munkát. Ezekkel együtt a nyilvántartási terveinkben az adatelérés, a feldolgozás, a javítás nagyon gyorssá válik.

 A Tivizig munkatársai megtanulták a program használatát?

 –Azt a programot, amivel feldolgozhatók a felmérés eredményei, már ismerik kollégáink. A hossz-és keresztszelvények előállításai már nem igényelnek plussz ismereteket, mindezt azok használják, akik kint védekeznek a gáton, és például látni akarják, hogy a vízállás mennyire lesz közel a töltés tetejéhez. Természetesen az igazgatóság központjában is használjuk a hossz-és keresztszelvényeket, ha tudunk konzultálni a védvonalon dolgozó munkatársakkal, akkor egyazon rendszerből vonjuk le a következtetéseket. Ugyanígy használja ezt az Országos Műszaki Irányító Törzs is, aminek munkatársai szintén ugyanabból az adathalmazból dolgoznak, mint mi.

 Az a tény, hogy az ukrán kormány tavaly óta nem hajlandó tovább finanszírozni a 2015-ig kidolgozott Tisza árvízvédelmi program költségeit, mennyiben befolyásolja a tervet?

 –A terv sikerének ennek semmi köze. Egyszerű hasonlattal élve: 1973-ban idő-és munkaigényesebb volt a habverés, mint korunkban. Esetünkben a módszerekről, a pontosságról, a jobb használhatóságról, a gyors adatelérésről, feldolgozásról van szó. A laikusok a védekezést úgy képzelik el: hordják a homokzsákot a gáton. Elismerem, ez a leglátványosabb rész, de valójában sokkal többről szól mindez, hiszen az árvízi védekezéshez nélkülözhetetlen ,hogy pontos tervek és nyilvántartások álljanak rendelkezésre. A védekezésnek a jogi háttér is a része, tehát egy sok részből álló feladatról van szó. A most megpályázott összeg nem is tesz lehetővé nagymérvű gyakorlati beavatkozásokat. Vannak más projektjeink, ami alapján töltéserősítést végzünk, de a mostani a nyilvántartásaink korszerűsítéséről szól.

 A folyó többi szakaszára is jó lenne ilyen programra pályázni?

 –Természetesen, hiszen amíg a Svájci-Magyar Együttműködési Program nyitva tartja azt a lehetőséget, hogy befogad jó elképzeléseket, addig mindenki pályázhat. Vannak olyan vízügyi igazgatóságok, amik ugyanennek a programnak más elemeire pályáztak, például mobilgátra. Tehát mindenki azt célozta meg, ami számára a legfontosabb.

 

Medveczky Attila