vissza a főoldalra

 

 

 2012.09.28. 

Milošević vereségének 12. évfordulója

Szeptember 24-én volt tizenkét éve annak, hogy az egykori elnök, majd hágai vádlott Slobodan Milošević elveszítette a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság elnökválasztását. Akkor, a Szerbiai Demokratikus Ellenzék, a DOS jelöltje, Vojislav Koštunica, a Szerbiai Demokrata Párt (DSS) elnöke győzött.

2000. szeptember 24-én az elnökválasztással együtt helyhatósági és szövetségi választásokat is tartottak. Az addig uralkodó Szerbiai Szocialista Párt (SPS) nem akarva elfogadni a vereséget választások utáni válságot robbantott ki, ami polgárháborúval fenyegetett és az október 5-ei tömegtüntetésekkel ért véget.

A DOS győzelmével véget ért Slobodan Milošević egy évtizedes autokrata uralma. Az ellenzék jelöltje 2.470.304 (50,24 %) szavazattal győzött Milošević ellenében, aki 1.826.799 (37,15%) szavazatot mondhatott magáénak.

Milošević 2006. március 11-én elhunyt a nemzetközi törvényszék börtönében, ahol háborús bűnök elkövetése miatt várta az ítéletet.

1990, a többpártrendszer bevezetése után az SPS, amelynek Milošević volt az érinthetetlen vezére, folyamatosan volt hatalmon 2000-ig, amikor elveszítette a választásokat. Négy évvel később, 2004 márciusában Vojislav Koštunica kormányát már ismét az SPS támogatásával tudták megalakítani. A szocialisták 2008 júliusában, a "nagykapun" át tértek vissza, amikor is Mirko Cvetković kormányában koalíciós partnerként bekerültek. Ebben a kormányban a szocialistáknak három miniszteri szék jutott, Ivica Dačić, a párt elnöke a kormány első alelnöke és belügyminiszter volt, Slavica Đukić-Dejanović pedig a házelnöki tisztséget töltötte be. A kormány megalakulása után néhány hónappal Ivica Dačić és Boris Tadić aláírták a politikai megbékélésről szóló nyilatkozatot.

A legújabb koalíciós kormányban, amely az idei májusi választások után jött létre, Ivica Dačić már kormányfő és belügyminiszter. A kormányban a pártnak további három miniszteri helye van.

 

(Beta)