vissza a főoldalra

 

 

 2012.09.28. 

A nehéz sorsú délvidéki gyerekek megsegítői

Jelentősen hozzájárultunk a magyar vallási kultúra megerősödéséhez

Dr. Harmath Károly, az Újvidéki Ferences Rendház házfőnöke a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést kapta az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából az újvidéki Bonaventuriánum Ferences Fiúkollégium és Művelődési Ház, valamint a vajdasági Lurkóházak hálózatának létrehozásáért, hátrányos helyzetű gyermekek helyzetének javításáért végzett tevékenységéért, írói, szerkesztői és műfordítói munkássága elismeréseként.

 Kedves Károly atya, szívből gratulálunk ehhez a kitüntetéshez! Mi késztette arra, hogy hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozzon?

 –Történt, hogy a Vajdaságból Marisztella nővér Böjte Csaba atyához fordult azzal, hogy nálunk is létre kéne hozni egy gyermekvédelmi házat, nevezetesen a közép-bácskai Drea faluban. Nekünk akkor már működött az alapítványunk, melyet Assisi Szent Ferencről Poverellónak (Szegény emberke) neveztünk el. Az alapítvány akkortájt a drogfüggőkkel foglalkozott. Böjte atya hozzánk irányította Marisztella nővért. Az alapítványon keresztül sikerült létrehoznunk a dreai gyermeknapközi és annak a Lurkóház nevet adtam. Kezdetben 17 gyereket karoltunk fel. Jelenleg 27-en veszik igénybe segítségünket. Miután megszüntettük a drogfüggőségi központot, új házat nyitottunk Hajdújáráson, és idén Óbecsén. Ezeket a házakat naponta 70-80 gyerek veszi igénybe egy tucatnyi nevelő segítségével. Azokat a gyerekeket karoltunk fel, akik nehéz családi körülmények között élnek. Azoknak a megsegítésére törekszünk, akik tényleg rendkívül nehéz helyzetben élnek. Eredményekről is tudunk beszámolni, hiszen elértük azt, hogy például a hajdújárási lurkóházból az idén a négy kisérettségiző jelölt közül, tehát akik 8. osztályt fejezték be, hárman továbbmentek középiskolába. Nélkülünk ez biztos, hogy nem valósulhatott volna meg. Nem beszélve arról, hogy gyermekeink a lurkóházakba való bekapcsolódás után gyorsan jelentős előrehaladást érnek el az iskolában, meg többek között elsajátítják a tisztálkodási szokásokat, a türelem, a szeretet és egymás elfogadásának a légkörét.

 Engedjen meg egy prózai kérdést: ezeket a házakat fűteni kell, berendezni, stb. Honnan a forrás a fenntartáshoz?

 – Ez így nagyon prózai kérdés, a valóság meg szörnyen nehéz. Magának a háznak a megvásárlásához vagy beindításához tudunk találni jótevőket, támogatókat. Mindegyik házunkat más-más nagy intézmény – például az olasz püspöki konferencia, vagy a bécsi ferences szeretetszolgálat, a FranzHilf – támogatásával vásároltuk meg. A legnagyobb gondot az üzemeltetés jelenti azon belül is a nevelők (minimál)bére. Az anyaországtól kapunk támogatást, de rendszerint csak a házak állagának megőrzésére vagy javításokra, kisebb mértékben villanyáramra, amiből 4-5 havi számláinkat tudjuk fedezni. Ezért is rendkívül hálásak vagyunk, s abban remélünk, hogy belátható időn belül majd ezen a területen is történik változás, mert a gyerekeket összehasonlíthatatlanul többre értékeljük, mint magát az épületet. Az eddigi többé-kevésbé zavartalan működésünk egyértelműen a német ferencesek érdeme. Helyi jótevőink támogatásából nagyjából tudjuk fedni az érkeztetés és a mindennapi szükségletek költségeit. Köszönettel tartozunk azoknak a jó szándékú embereknek, akik úgy gondolják, hogy a mi munkánk hasznos és ezért mellénk állnak. A hasznosság egyértelmű, mert azon kívül, hogy sokkal jobb jegyeket hoznak, tiszták, gondozattak. Az iskolában sokszor amiatt különítik el a szegényebbeket, mert egyszerűen elviselhetetlen a szaguk. A nevelőink zöme állandó munkatárs, ezen kívül dolgoznak önkéntesek is. A nevelőknek a nehéz sorsú gyerekekkel kétszeresen nehéz dolgozni, mint a jobb körülmények között felnövőkkel. Jótevőink rendszeresen követhetik munkánkat a www.poverello.org.rs honlapunkon.

 Az újvidéki Bonaventuriánum Fiúkollégium is felkerült a nemzeti jelentőségű intézmények listájára. Mit kell tudni erről az intézményről?

 – Bácska és Bánát különböző helyiségeiből származó magyar egyetemista fiúknak biztosítunk szállást. Itt is arra törekszünk, hogy az elég nehéz életkörülmények között élő fiatalokat felkaroljuk, ezért nagyon kedvezményes a szállásdíj. Rendházunk melléképületében található ez a kollégium, és 18 fiút tudunk fogadni. Minden hétfőn közös összejövetelt rendezünk, ilyenkor a másik két újvidéki kollégiumból is összejönnek a diákok, és 10-15 perces ájtatosságot tartunk, amivel szeretnénk kiemelni, hogy a szellem, a lélek nevelésére is hangsúlyt fektetünk. Utána következik egy-egy felkért szakembernek közérdekű témát taglaló előadása.

 Az ön által alapított Agapé Kiadó mit tud tenni a megmaradás, a fennmaradás érdekében?

 – Nehéz helyzetben vagyunk, mert eléggé csökkent a vásárlóerő. Visszatekintve: a kommunizmus évei alatt, és különösen az utolsó tíz évben, kiadónk mintegy 8 millió könyvvel jelentősen hozzájárult a magyar vallási kultúra megerősödéséhez, megmaradásához, és az olvasási kedv megőrzéséhez is. Most is tevékenykedünk, de természetesen csökkentett tempóval. Érezzük, és szerintem Magyarországon és máshol is érezhető, hogy a nyomtatott sajtó nagy kihívások előtt áll, hiszen a különböző elektronikus megjelenési formák kerültek előtérbe. Hiszek abban, hogy ahol erősebb a gazdaság, ott erősebb a kultúra is.

 Nemrég a szegedi házfőnök, fr. Kiss Didák nyilatkozta, hogy az ún. rendszerváltás idején nagyon sokan jelentkeztek novíciusnak, de most egyre kevesebben. Újvidéken is ez a helyzet?

 –A délvidéki rendházak – Bács, Szabadka, Újvidék, Zimony – a horvát ferences rendtartományhoz tartoznak. Egyházjogilag mi tehát Zágrábhoz tartozunk. Rendtartományi viszonylatban a hivatásokat tekintve jól állunk. Újvidéken viszont jelenleg egyedüli ferencesként tevékenykedem. Ennek oka, hogy tudni kell magyarul és horvátul is a katolikus papnak. A templomba nyolcféle nemzetiség tagjai járnak. Ez úgy oszlik meg, hogy a magyarok a magyar misére, a többiek - a ruszinok, szlovákok, lengyelek, szerbek és horvátok - meg mennek a horvát nyelvű misére. A munkámban viszont nem vagyok egyedül, mert a Jóisten nagyon sok világi személyt küldött segítségemre.

 

Medveczky Attila