vissza a főoldalra

 

 

 2012.09.28. 

Európai Mária Kegyhelyek találkozóját tartották Rómában

Idén szeptember 19. és 20. között Rómában rendezték meg az Európai Mária Kegyhelyek konferenciáját, melyen az egyes kegyhelyek helyzetéről esett szó a II. Vatikáni Zsinat fényében. Az évente rendezett találkozón – mint állandó tag – Máriapócs Nemzeti Kegyhely küldöttsége is részt vett.

 Az újonnan kinevezett lourdes-i püspök, Nicolas Brouwet által vezetett találkozón a  állandó tagsággal rendelkező 17 zarándokhely küldöttsége mellett Mátraverebély-Szentkút és öt Európán kívüli kegyhely – Aparecida, Kibeho, Guadalupe, La Vang , Vailankanni – vezetői is részt vettek.

 A kétnapos konferencián előadást tartott többek között Horacio Brito lourdes-i kegyhelyigazgató és Carlos Cabecinhas, Fatima küldöttje. Bemutatót tartottak az Európán kívülről érkező zarándokhelyek vezetői is.

 Az ülés második napján jelen volt Antonio Maria Vegliò érsek, az Elvándorlók és Útonlevők Pápai Tanácsának elnöke, aki beszédében kiemelte a népi vallásosság, a teológia és a liturgia szoros kapcsolatát. Hangsúlyozta: a népi vallásosság – mint a hit inkultúrációja – fontos eszköze az evangelizációnak, ugyanakkor vigyázni kell arra, hogy ne kerüljön szembe se a liturgiával, se az Egyház tanításával, különösen a Mária-kegyhelyeken, ahol sok és sokféle zarándok van jelen.

 A konferencia zárása előtt több gyakorlati kérdéssel foglalkoztak, melyek közül kiemelkedett Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely felvétele az Európai Mária Kegyhelyek hálózatába, amit az ülés – Máriapócs tekintélyes támogatásával – egyöntetűen megszavazott. A hivatalos találkozó hangulatát emelték azok a baráti beszélgetések is, melyek alkalmával Nemzeti Kegyhelyünket számos dicsérettel és elismeréssel halmozták el.

 

(Forrás: Hajdúdorogi Egyházmegye/Magyar Kurír)