vissza a főoldalra

 

 

 2012.10.03. 

Megjelent a Magyar Fórum XXIV. évfolyamának 40. száma!

A tartalomból:

IN MEMORIAM CSURKA ISTVÁN

Októberi széttekintés 2003-ban (2.oldal)

A sortüzekkel és az ötvenhat után ártatlanul kivégzettek százaival és a tönkretettek ezreivel a magyar társadalomnak régen el kellett volna számolnia, de ezt az uralkodó elit nem engedte meg egyik kormányzatnak sem. Abban bíztak, hogy az idő, a kihalás majd megoldja, de nem így lett, mert az új sérelmek összekapcsolódnak a régiekkel. Most már minden a körmükre ég. Most, amikor minden hatalom és minden eszköz a kezükben van, már csak aljas játékot játszhatnak a bocsánatkéréssel és a kiegyezéssel. Most rendre azt kürtöltetik fúvósaikkal hogy ötvenhat példás nemzeti egységet teremtett, ezt kellene tehát most megismételni. Ez rossz vicc.

 Game Over – Insert Coin (3.oldal)

Tízezrek életének legszomorúbb pillanataiban a fenti angol szöveg villódzott. A játéknak vége, dobjon be még pénzt. A nyerőgépek szimbólumai lehetnének a felemás átmenetnek, a gulyásszocializmus rombolta kiszolgáltatott társadalom lerablásának, egyben a rendszerbe ágyazott kettősségek sorának.  

700 milliós haszonnal továbbadott Volán-ingatlan

Milliárdos kár érte a társaságot azzal, hogy eladták a telephelyet, majd visszabérelték azt (4.oldal)

Manninger Jenő ogy. képviselő: Előfordult, hogy eladták az adott ingatlant, konkrétan az Andor utcai telephelyről van szó, és 4 hónap múlva az új tulajdonos 700 millió forintos felárral adott túl azon. Az is egyértelmű, hogy milliárdos kár érte a társaságot azzal, hogy rég bevált MSZP-s módszerrel eladták a telephelyet, majd visszabérelték azt.

 A világválság ellenére Csepelen több nagyberuházás is egyszerre zajlik

A kommunista hatalom internacionalista volt, így az ellene való küzdelem is példaértékűvé vált minden nemzet számára (4.oldal)

Németh Szilárd, Csepel polgármestere: Ha van olyan település, ahol jó helyen van egy Jerzy Popieluszkóról elnevezett utca, akkor Csepel mindenképpen ilyen. Hozzá kell tennem, hogy az utca korábban Ságvári Endre nevét viselte. Az utcanevek tükröt mutatnak az embereknek az értékeinkről. Ságvári olyan világrendért küzdött, amely sokszorosan több ember halálát okozta, mint a nácizmus. Úgy érzem, hogy vitathatatlan a döntés erkölcsi oldala.

 Nemzetközi hírű üdülőcentrum lehet a zánkai

A minisztérium valódi gazdája lett a zánkai ifjúsági centrumnak (5.oldal)

Mintaprojektként szolgálhat a zánkai tábor állami átvétele, valamint működtetése. A zánkai ifjúsági centrum az Új Nemzedék Jövőjéért Program megvalósításának terepeként is működik. Minderről Siklódi Leventével a Zánka – Új Nemzedék Központ ügyvezető igazgatójával beszélgetünk.

 „Viktor” fedőnevű célszemély (6.oldal)

Operatív feldolgozó munka során – amely, mint a későbbiekből látható lesz, éveken át tartott – soha egyetlen adat, vagy bizonyíték sem keletkezett arról, hogy Vaszy Viktor akár Kolozsvárott, akár máshol, bárkit a Gestapo-nak átadott volna. A „fasiszta magatartás” a rákosista rémuralom alatt jobboldali konzervatív, és főleg erősen klerikális beállítottságú embereket jelentett, akiknek pedig semmi közük nem volt a fasizmushoz. Az kétségtelen, hogy Vaszy Viktor jobboldali beállítottságú volt, erősen konzervatív, és egyáltalán nem titkolt vallásossággal. A „haladó művészet” alatt pedig akkoriban a kritikátlanul követendő szovjet zenei irányzatot értették.

 Alapvető célunk a mezőgazdasági infrastruktúra újjáépítése

Békés megye élelmiszeriparát tönkretették, de a munka szeretete még él az emberekben (7.oldal)

Alt Norbert, Gyula polgármestere: Alapvetően közétkeztetési célokra termelünk, de azt látni kell, hogy az államnak az a célja, hogy ezek a kezdeményezések önfenntartóvá váljanak, és esetünkben így a piacra is kell termelni, mert csak úgy tudunk hosszú távon komoly bevételre szert tenni. Azoknak, akik részt vesznek a programban, ellátást biztosítunk, kapnak az általuk megtermelt terményből, így három – közétkeztetés, piac, startmunka programban résztvevők – irányba jut el a termék.

 Nem engedjük, hogy mások dirigáljanak- Győri Béla írása (9.oldal)

Akik a mindenáron való alkalmazkodást és alázatosságot hirdetik, egy régi korszak megoldásait kínálják. Mi egy új korszak kérdéseire keressük a választ, mert az Európát sújtó válság átrendeződést hoz. A magyar demokraták Lakiteleken nem engedték magukat lebeszélni céljaikról – mondta a miniszterelnök, ahogy mi sem engedjük.

 A színházi világban nem történt meg a katartikus rendszerváltás

A mozifilmekben többnyire ugyanazok az arcok tűnnek fel, sőt ugyanaz a csapat csinálja a show-kat is (10.oldal)

Helyey László színművész: Sajnos nem kedvez a kor a színháznak. Sajnálom a fiatal színészeket, mert alig készülnek magyar filmek, tévéjátékok. S ha készülnek is, a mozifilmekben többnyire ugyanazok az arcok tűnnek fel. Sőt ugyanaz a csapat csinálja a showkat is. Ez pedig már a celebvilág, amelynek semmi köze a művészethez. Aki nem tartozik bele ebbe a világba, azt nem ismeri meg a nagyközönség, hiszen színházba jóval kevesebben járnak, mint amennyien a televíziót nézik. Régebben még voltak színházi közvetítések is.

 Derűs évad Egerben

A legígéretesebb fiatal tehetségnek járó díjat, megosztva, két fiatal táncosunk vehette át (12.oldal)

Blaskó Balázs másfél esztendeje igazgatója az egri színháznak. Igazgató úr művészeti szempontból sikerekről beszél, komoly nehézség azonban, hogy idén tavasszal az intézmény gazdasági részlegét beolvasztották az Egri Közszolgáltatások Városi Intézményébe (EKVI), s így a színház elveszítette önálló gazdálkodását. A Gárdonyi Géza Színház direktorával az elmúlt évadot értékeljük, s beszélünk az idei bemutatókról.

 A klímaváltozás és kihívásai

A világ kormányai képtelenek politikai eszközökkel úrrá lenni a klímaváltozás befolyásolásában (15.oldal)

Az idei aszály is azt mutatja, hogy hazánkat is egyre inkább sújtja a klímaváltozás. A kormány pedig stratégiát készít a vízgazdálkodásról és az aszály kezeléséről, hogy az Alföld ne váljon elsivatagosodott területté. A VAHAVA (változás-hatás-válaszadás) Hálózat tagjai hozzávetőlegesen tíz éve foglalkoznak az éghajlatváltozással, annak hazai hatásaival, az üvegházhatású gázok kibocsátásával, illetve az azok csökkentésével foglalkozó tudományos kutatásokkal. A hálózat egyik alapítóját, Prof. Dr. Jolánkai Mártont az MTA doktorát, egyetemi tanárt a klímaváltozásról kérdezem.

 Csorja Gergely: A közellenes közszféra (19.oldal)

A mindent meghatározó és a gazdaság lényegét adó állam ugyanakkor sok örökölt nehézséggel küzd. A majd másfél milliónyi állami alkalmazott egészen sajátos munkamegosztásban éli mindennapjait. Egyik felük alacsony fizetésért sokat dolgozik: nővérek, postások, de magasabb beosztású emberek is szinte emberfeletti munkával, napi 10-12 órát gürcölve élnek, míg a másik, legalább ekkora rész szinte semmit sem csinál. Vagy ha csinál, annak nincs semmi értelme. A közigazgatás tele van léhűtőkkel. Tevékenységük értelme kimerül az ellenállásban. Ellenállni minden változásnak, ellenállni minden újításnak. Hatalmas tömegek járnak be nap mint nap reggel nyolcra vagy inkább kilencre, hogy teljesen értelmetlen tevékenységgel üssék el a napot. Jobb esetben semmit sem tesznek, de nem ritka, hogy kimondottan káros a tevékenységük. A vállalkozók adminisztratív megnyomorításáért, az idiótábbnál idiótább szabályozások tömkelegéért vagy csak egyszerűen a veszteség szaporításáért kapják a fizetést.

 Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy fizessen rá elő!

Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32., I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575. Telefon és telefax: 781-3236, 06-30/754-5017. E-mail: info@magyarforum.hu

Kiadja: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány.