vissza a főoldalra

 

 

 2012.09.28. 

Fico elengedné a multik több száz milliós köztartozását

A kormányfő szerint a tartozások elengedésével munkahelyeket lehetne megmenteni, ill. beruházásokat segíteni. Erről azonban még a kormányon belül sincs egyetértés.

 Nincs ebben semmi kivetnivaló, kivéve azt, hogy most gazdasági válság közepén vagyunk, tehát ez más helyzetet jelenthet.

Ennek kapcsán kérdezték Sidó H. Zoltán, gazdasági szakember véleményét a Pátria rádió reggeli műsorában.

A szakember véleménye szerint ez Szlovákiában bevett dolog. A kormány eddig is támogatta a multicégeket, adókedvezményekkel, adóelengedéssel, illetőleg közvetlen "pénzinjekcióval", tehát lényegében nincs semmi új a nap alatt. A gazdasági válság idején még jobban kell támogatni a cégeket, hogy ne leépítsenek, hanem beruházzanak. Az ilyen válságos időszakban, amikor a működőtőke kevésbé áramlik be Szlovákiába, minden fillérre szükség van. Adott esetben, az állami támogatás fejében, pontosabban a jövőbeni adókedvezményről van szó, az érintett cégek megígérték, hogy további beruházásokat eszközölnek. Viszont teljesen nem egyértelmű a kép, ugyanis a 101 milliós adóelengedésből, ill. adótámogatás fejében mindössze mintegy 1900 munkahely létesülne, ami 50 000 eurós támogatást jelent egy munkahelyre, ami elképesztően sok. A szakember szerint megfontolandó, hogy ez e a helyes megoldás.

Szlovákia 5,4 millió lakosából 356 ezer 423 munkanélkülit tartottak nyilván augusztusban. Az augusztusi munkanélküliségi ráta 13,19 százalékra mérséklődött a júliusi 13,27 százalékról. Tavaly augusztusban a ráta némileg alacsonyabb, 13,12 százalék volt.

 

(BB, Felvidék.ma)