vissza a főoldalra

 

 

 2012.09.28. 

Szigetváron állandó Makovecz-kiállítást terveznek

Ha nem őrizzük a hagyományainkat, nem visszük tovább azokat az értékeket, akkor minden hiába

Színes programokkal, fesztiválokkal, a vár és a Vigadó fejlesztésével igyekszik minél több kultúrabarátot a városba csábítani Szigetvár. Szeptember 7. és 9. közt pedig nagy sikerrel zajlottak a Zrínyi Napok. A kulturális fejlesztésekről Kolovics Jánost, Szigetvár polgármesterét kérdezem.

 Hogyan értékeli az idei Zrínyi Napok Várfesztivált?

 – Ennyi látogató még soha nem volt a városban. Amikor kijöttünk a záróünnepségről, hömpölygött a tömeg a Vár utcában; gyakorlatilag a vár bejáratától a Főtérig beláthatóan végig voltak, ami közel 2500-3000 embert jelent megítélésem szerint. Nagyon jó hétvégét zártunk, tele programokkal, kulturális rendezvényekkel, és jó színtere volt a vár az egész rendezvénysorozatnak.

 Van egy olyan vélekedés, miszerint a kultúrára pénzt áldozni teljesen felesleges ilyen gazdasági helyzetben. Mi az ön véleménye?

 – Ha „nem ágyazunk meg” kulturális szinten a fejekben, nem őrizzük a hagyományainkat, nem visszük tovább azokat az értékeket, ami megkülönböztet bennünket a többi nemzettől, és nincsen olyan identitástudatunk, amivel a hétköznapjainkat biztonsággal tudjuk élni, akkor minden hiába. Az öntudat nélküli emberek nem lesznek sikeresek a munkájukban, a gazdaságukban, a tanulásban, semmiben. Tehát a mindennapi tevékenységünk része a kultúra.

 Milyen idegenforgalmi, kulturális fejlesztések zajlanak Szigetváron? Arról is hallottam, hogy állandó szabadtéri színpadot szeretnének.

 –Azt is tervbe vettük. A turisztikai attrakció-tervnek, ami a váron belül indul reményeink szerint jövő év elején, annak része az állandó várszínpad. Tehát egy beadandó pályázatról van szó. Nagyon bízom sikerben, mert a nyár elejétől folyamatosan működtetünk egy rockszínházat, és egy nagyon látogatott rendezvénysorozaton vagyunk túl. A sikert mutatja, hogy minden alkalommal megtelt a vár bástyája. Mindez mutatja, hogy igenis van helye egy szabadtéri színháznak a városban.

 És ezen kívül milyen kulturális fejlesztések zajlanak még? Olvastam, hogy műemlék rehabilitációról is szó van.

 –Így van. Műemlék rehabilitációs szempontból az egyik legfontosabb az, hogy olyan látogatóközpontunk lesz,  ami már a XXI. századnak megfelelő technikával várja a látogatókat. A most zajló rehabilitációs programunk keretén belül pedig az 1987-ben félig elkészült vigadóépületünket be tudjuk fejezni, és azt jövőre már igénybe lehet venni. Ebben a gyönyörű kupolás épületben  hatalmas színházterem üzemel a jövőben. A vigadó Makovecz Imre tervei alapján készült, és – saját elmondása alapján - az egyik legkedvesebb épülete volt. Ezért itt lesz egy állandó, a művész életét bemutató kiállítás.

 Ugye az egyik cél a város vonzerejének a növelése. Baranya megyén kívülről is érkeznek önökhöz, akik nem egynapos turizmusnak a résztvevői, hanem több napon keresztül Szigetvár nevezetességeit látogatják?

 - Igen, de mindenképpen szeretnénk ezt a számot növelni. Nagyon jó mérce volt az, hogy interneten keresztül lehetett rendelni a Zrínyi 1566 musicalre jegyeket. Meg lehetett figyelni, hogy az ország minden részéről rendeltek és jöttek, nemcsak a környékről, és teltházasak voltak az előadások. Míg a bemutató előadásra - ami szintén Szigetváron volt - gyakorlatilag még úgy kellett csalogatni az embereket, hogy megteljen a nézőtér, most már ezzel nem volt probléma. Sőt…

 Gondolom az is lényeges, hogy az ilyen fesztiválok, kulturális műsorok rendezésével piacot teremtenek a helyi kézműveseknek illetve vállalkozóknak.

 - Így van. Ezt fontosnak tartjuk. Egyébként a városrehabilitációs program része is, hogy a helyi termékeknek adjunk helyet. Nagy sikere van minden rendezvényünkön a helyi kézműves termékeknek.

 Az is lényeges – beszéltünk már arról -, hogy a hagyományápolás még lényegesebb, hogy a fiatalok ápolják a hagyományokat. Létezik olyan megállapodás, hogy az iskolai osztályok kedvezményesebben látogathatják a szigetvári emlékhelyeket?

 - A Szigetvár-kártya tulajdonosa a szigetvári várba ingyenesen mehet be. A gyógyfürdőbe és az egyéb műemlék-helyekre pedig meg van határozva 20-30%-os kedvezmény. Természetesen van diákkedvezmény, ami 50%-os térítést tartalmaz. Ha máshonnan jönnek diákok, nekik 50%-os kedvezménnyel lehet bemenni.

 Kulturális rendezvények lesznek még ebben az évben, az őszi hónapokban vagy ilyenkor leáll az élet?

 – Ebben az évben két nagyobb rendezvényünk van még. Az egyik a sütőtök-fesztivál, a másik pedig az adventi vásár. Már két éve tartjuk, tehát ez már hagyomány a városban

 

Medveczky Attila