vissza a főoldalra

 

 

 2012.09.28. 

Nagykunság fejlődő városa

Javítani akarunk a lakosok biztonságérzetén

Tizenegy kamerát működtető térfigyelő rendszert építettek ki Kunhegyesen; a 3,1 millió forint értékű beruházást az önkormányzat saját erőből valósította meg. Eszerint a megfigyelést végzők a kamerákat kizárólag a jogsértő cselekmények kiszűrésére, rögzítésére, valamint a megszüntetésükhöz szükséges intézkedések kezdeményezésére használhatják.

 Mi jellemzi a település közbiztonságát? Arról hallottam, hogy a nyár elején két idős embert kiraboltak. – kérdezem Szabó Andrást, Kunhegyes polgármesterét.

 –Már korábban tervbe vettük a térfigyelő rendszer kiépítését, viszont az, hogy kiraboltak, és megvertek két idős embert a városban, arra késztetett bennünket, hogy egy percet se késlekedjünk. Ráadásul ugyanebben az időben Kenderesen és Tomajmonostoron is több embert kiraboltak. Így csökkent az emberek biztonságérzete, és egyre rosszabb lett a közhangulat.

 Mit tud róla, hogy azokon a településeken, ahol kamerarendszer működik, visszaszorult-e a bűnesetek száma?

 –A kamera—rendszer egyrészt elriasztja a rossz szándékúakat, de nagy segítséget nyújt a nyomozáshoz, a tettesek kézre kerítéséhez. Ha valahol kiírják, hogy kamerával védett terület, az visszatartó erőként hat. Kenderesen a kamera nélkül bizonyára nem tudták volna olyan könnyen elfogni a tetteseket, hiszen harisnya volt a fejükön. Az egyik tettes elég egyedi pólót vett fel a bűncselekményhez, és ez alapján sikerült az elfogás.

 Mindemellett mezőőrt is foglalkoztatnak?

 –Természetesen, s az ő feladata a városszéli területek bejárása, megfigyelése és bűncselekmény felfedezése esetén a rendőrség értesítése. Mindez 2 millió forintos kiadást jelent a járulékok mellett a város költségvetésében. Egy nyugállományú, helyi rendőr motorral járja a határt, és minden tőle telhetőt megtesz a közbiztonság javításáért.

 Beszéljünk a többi fejlesztésről. EU-s pályázaton körülbelül 50 millió forintot nyertek az Öregek Napközi Otthona felújítására.

 –Valójában egy új épület építéséről van szó, mert nem hiszem, hogy a régi épületre megkaptuk volna a működési engedélyt, mert az nagyon rossz állapotba került. Az új épületben korszerű berendezések működnek, így például napkollektorokat használunk a fűtéshez. Az otthon átadása már megtörtént, és rövidesen megkapjuk a használatbavételi engedélyt.

 A szennyvízberuházás területén is előrehaladtak? Abádszalókkal közösen végzik a szennyvízberuházást, de az a település csődhelyzetbe került.

 –Szeptember 15-én történt a szennyvízberuházás alapkőletétele Kunhegyesen, s a rendezvény díszvendége Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter volt. A közbeszerzési eljárás meghirdetése is megtörtént. Az önerő biztosítása is megtörtént, bár tetemes összegről van szó. Ezen kívül megkötöttük a szerződést az új szennyvízcsatorna hálózatra a Tisza-menti Regionális Vízműkkel, és az ottani bérleti szerződésből is tudjuk biztosítani az önerőt.

 A 2012. évi startmunka mintaprogram keretében fejlesztésekre is sor került?

 –Főleg a startmunka program mezőgazdasági része az, ahol komoly beruházásokat hajtunk végre. Egy 410 méteres fóliasátor, valamit egy 100 négyzetméteres üvegház építését vettük tervbe. Természetesen a szántóföldi növénykultúrában is dolgoznak a program résztvevői. A rendszerváltásig Kunhegyesen működött a BHG telefongyára, ami ezernégyszáz embernek adott munkát. A rendszerváltás után mindez megszűnt, ezért jó lenne, ha olyan cég települne ide, amelyik legalább ennyi embert foglalkoztatna.

 Mennyi a munkanélküliek száma?

 –A 8200 fős településen munkavállalási korú népesség 5494 fő ebből munkanélküli 1079 fő.

 A vállalkozók számára milyen lehetőségeket tudnak biztosítani?

 –Létezik az önerőből kialakított, közművesített 17 hektáros ipari parkunk, amiben nincs állami pénz. Ezt a telephelyet nagyon olcsón 1Ft/négyzetméteres áron tudjuk adni, ha az adott cég megfelelő számú munkaerőt foglalkoztat. Azt nem lehet mondani, hogy abszolúte nincs foglalkozatás, mert a húsüzemünk 200 főt, vasüzemeink 100 főt foglalkoztatnak.

 A kun hagyományokat mennyire őrzik?

 –Természetesen; nemrég voltunk a kunkapitány választásokon. Az itt élő emberek nagyon vendégszeretők, igazi kunok, akikre mindig lehet számítani. Kunhegyes több mint 700 éves történelmi múlttal rendelkezik és rengeteg kulturális örökséggel. Reméljük, a tisztelt olvasók is ellátogatnak hozzánk, hogy minderről megbizonyosodjanak.

 

Medveczky Attila