vissza a főoldalra

 

 

 2013.04.05. 

Expo 2020: nem kevésbé érdekes, mint az Olimpia

Jekatyerinburg orosz város azon jogáért küzd, hogy az Expo 2020 univerzális világkiállítás házigazdája legyen. A kiállítás jelentőségéről, versenytársakról és győzelmi esélyeinkről beszélt az Oroszország Hangjának adott iunterjújában Arkagyij Dvorkovics orosz miniszterelnök-helyettes, az orosz jelentkezést támogató Szervező Bizottság vezetője.

Az Expo megszervezési jogért folytatott küzdelem nem kevésbé kemény, mint az olimpiai játékok körüli harc. A szavazásban 162 ország képviselője vesz részt, ez valamivel kevesebb, mint az Egyesült Nemzetek Szervezete. Jekatyrinburgnak komoly versenytársai vannak: a brazíliai Sao Paulo, a török Izmir, az Egyesült Arab Emírségek pénzügyi központja Dubaj és Thaiföld ősi fővárosa Ayutthaya. Arkagyij Dvorkovics így magyarázza az Expo népszerűségét:

 A kiállítások nem három vagy négy hétig tartanak, mint ahogyan jelentősebb sportesemények, hanem néhány hónapig, sőt félévig is. Ez alatt nem több ezer, hanem több millió, sőt több tízmillió ember látogathat el a kiállításra. Ha ez az orosz város vonzási központtá válik több milliói orosz és külföldi számára, ez óriási lehetőség lenne, és kár lenne elszalasztani.

 Az első világkiállítást Londonban 1851-ben rendezték meg. Azóta Oroszország állandó részvevője az Expo-nak, de eddig még soha nem volt annak házigazdája. Bár történtek ilyen kísérletek: a 60 években a Szovjetunió jelentkezett a kiállítás megrendezésére, de később visszavonta azt, állítólag politikai okokból. 2001-ben Oroszország elkeseredetten harcolt az Expo 2010 megrendezési jogáért, de akkor Shanghai győzött.

 Jekatyerinburg mellett nagy érdeklődést tanúsított a kiallítás iránt Nyizsnyij Novgorod, a jelentkezés záró szakaszában viszont Krasznojarszk is. De arra az időre Jekatyerinburgban már létrehozták az ilyen rendezvény megtartásához szükséges infrastruktúra jelentős részét:

 Ezen kívül, Jekatyerinburgnak van bizonyos sajátossága: a város Európa és Ázsia határánál áll. És ez egy jó érv, amelyet használunk partnereinkkel, kollégáinkkal folytatott beszélgetésekben, amikor mesélünk Jekatyerinburgról. Ez másfélmilliós nagy város, amelynek gazdag ipari, kulturális, tudományos és oktatási hagyományai vannak.

 A kiállítás megrendezésével kapcsolatos költségek több mint 60 milliárd rubelt teszik ki. Arkagyij Dvorkovics szerint a pénzt különböző forrásokból szerzik majd, többek között a költségvetés különböző szintjeiből is.

 A projekt már komoly politikai támogatást élvez: március végén Putyin elnök a Nemzetközi Kiállítási Iroda küldöttségét fogadta Vicente Loscertales főtitkárral az élén.

Az államfő hangsúlyozta: ha Jekatyerinburg mellett döntenek majd, az orosz hatóságok az Iroda minden ajánlatának eleget fognak tenni.

 

(Forrás: Oroszország hangja)