vissza a főoldalra

 

 

 2013.04.05. 

Június 2-án polgármester-választás

Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa június 2-ára tűzte ki az időközi polgármester-választást Beregszászban. A képviselők első olvasatban döntöttek arról is, hogy Kijevben ugyanezen a napon választanának vezetőt a főváros élére.

Mint arról lapunk is beszámolt, Beregszász város elöljárójának tisztsége azután üresedett meg, hogy a 2012. október 28-i parlamenti választások eredményeként Gajdos István polgármester a Régiók Pártja (PR) listáján parlamenti mandátumot szerzett, majd a jogszabályoknak megfelelően december elején lemondott tisztségéről. Feladatait azóta Vitalij Kajnov, a városi tanács titkára látja el.

A mukachevo.net a hír kapcsán azt írja, a kárpátaljai politológusok többségét meglepte a választások kiírása, mivel a legtöbben meg voltak győződve arról, hogy idén már nem tartanak választást Beregszászban. Mások viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy a jogszabályok értelmében még február elejére ki kellett volna írni a választásokat a városban, és azzal hozzák összefüggésbe a halogatást, hogy nézeteltérés támadt a Beregszászi Járási Tanács elnöki tisztsége miatt a hatalompárt, vagyis a PR és helyi szövetségesük, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) között. Azonban mint ismeretes, nemrég megállapodás született arról, hogy az UMDSZ lemond a Beregszászi Járási Tanács elnöki tisztéről a PR jelöltjének javára, ezért megfigyelők nem zárják ki, hogy megállapodtak a közös beregszászi polgármesterjelölt személyéről is, azaz immár nincs akadálya a választások megtartásának.

Az első hírek szerint a választási folyamat hivatalosan április 13-án rajtol, a szavazókörzeti bizottságokat legkorábban május közepén alakítják meg. A városi választási bizottság összetétele nem változott az előző, 2010. október 31-i választásokhoz képest, a testület elnöke Volodimir Scsurenko a Mi Ukrajnánk képviseletében – írja a mukachevo.net.

Kijevnek 2012 júniusa óta nincs polgármestere. Az előző polgármester, az excentrikus Leonyid Csernoveckij gyakorlatilag három évvel mandátumának lejárta előtt felhagyott a város ügyeinek intézésével, azóta Kijevet Olekszandr Popov (Régiók Pártja), a Kijevi Városi Állami Adminisztráció vezetője irányítja – emlékeztet a korrespondent.net.

A Legfelsőbb Tanács hosszas vita után döntött első olvasatban a fővárosi választás kiírásáról. Egyes sajtóvélemények szerint a döntés elhúzódásának oka, hogy a hatalompárt pozíciói a városban nem túl acélosak, a legutóbbi polgármester-választás alkalmával a PR jelöltje csupán a negyedik helyen végzett. A megfigyelők egybehangzó véleménye szerint a választások abszolút esélyese jelen helyzet szerint az ellenzék közös jelöltje volna. Vitalij Klicsko, az Udar párt vezetője immár évek óta készül is a polgármesteri szék megszerzésére, kérdés azonban, hogy az ellenzék meg tud-e egyezni a támogatásáról.

 

(forrás: Kárpátaljalap.net)