vissza a főoldalra

 

 

 2013.04.05. 

Kalandra fel!

Székely barátaink nagyon várják a magyarországi fiatalokat

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA 2013-ban is meghirdeti népszerű kommunikációs programját, a Vidék Kalandot. A Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával ebben az évben Székelyföldön és Felvidéken is ismerkedhetnek a városi fiatalok a mezőgazdasággal.

 2011-ben az Európai Bizottság támogatásával indították el a Vidék Kaland Programot. Milyen céllal hirdették meg ezt a projektet, és eddig a várakozásoknak megfelelő eredmény született? – kérdezem dr. Mikula Lajost, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének ügyvezető elnökét.

 A motiváció 2011 óta változatlan. Agrárszervezetként folyamatosan szembesülünk azzal, hogy a városi átlagemberben nagyon furcsa kép él a vidéki életről, a mezőgazdaságról. Az egyik elképzelés szerint a gazdák vidám, dalolós emberek, akik a kaszálás közben is nótáznak, és gondtalanul élik az életüket. A másik jellemző kép kevéssé kedvező a gazdákra nézve. E szerint a gazdák nagyon sok pénzt, támogatást kapnak, ebből sok haszontalan drága holmit vesznek. Szeretnénk, ha a városiak pontos képpel rendelkeznének arról, hogy milyen is a mai magyar mezőgazdaság és az hogyan integrálódik az Európai Unió Közös Agrárpolitikájának keretei közé. Tapasztalatunk szerint a személyes élmények az igazán hatékonyak, ami által az illető megtapasztalja, milyen az élet, a munka egy gazdaságban, és ő maga mondja el a saját gondolatain keresztül a látottakat. Ebből a fölismerésből jött az a program, hogy városlakó fiatalok tapasztalják meg a mezőgazdaság mindennapjait.

 Esetünkben akkor nem az a fő cél, hogy minél több fiatal foglalkozzon mezőgazdasággal, hanem, hogy objektív képet kapjanak a vidéki életről…

 –Ezenkívül beszéljenek tapasztalataikról társaiknak, és hogy ez a már nap igazi kaland legyen az életükben. Olyan, amire szívesen visszaemlékeznek. Nagyon fontos, hogy fiatal gazdák fogadnak városi fiatalokat, így az életkori gátakkal sem kell számolni.

 Ami számomra meglepő, hogy a jelentkezők és így a kiválasztottak közel kétharmada hölgy volt.

 –Be kell ismerni, és ennek csak örülhetünk, hogy a 20-30 éves hölgyek sokkal vagányabbak, rugalmasabbak, nyitottabbak az újra, mint a velük egykorú férfiak. Egyszerűbb is volt a lányok közt alkalmas résztvevőt találni. Azt tapasztaltuk, hogy főleg azok jelentkeznek erre a programra, akik egészségtudatosabban élnek, sokkal jobban odafigyelnek a táplálkozásukra, életmódjukra, és ez inkább a hölgyekre jellemző.

 Bizonyára a hölgyek sokkal meggyőzőbben tudnak élményeikről beszámolni, és rábeszélni másokat arra, hogy próbálják ki a Vidék Kalandot.

 –Így van. Az él a köztudatban, hogy a mezőgazdasággal csak a férfiak foglalkoznak, holott nagyon jó gazdaságokat irányítanak a hölgyek. Erre egy példa: szakmai tagozatokat hoztunk létre február közepén a szövetségünkbe, és az állattenyésztési tagozat vezetője egy hús-marha tartó hölgy, aki szakmailag és a gazdaság irányítását nézve is kivívta magának a tiszteletet. Törekszünk is arra, hogy a hölgyek által létrehozott értékeket, projekteket külön is promociónáljuk.

 Nagyon helyes, ráadásul mind a föld, mind a természet a latin nyelvben nőnemű. De lépjünk tovább: nem csak, hogy a nőket nem diszkriminálják, de idén a program nemzetközivé válik, Szlovákiában és Romániában is elindítják a Vidék Kalandot. Ebből arra következtetek, hogy jó a viszonyuk a szlovákiai és a romániai fiatal gazdákkal.

 –A szlovákiai programban: szlovákiai gazdák fogadnak szlovákiai fiatalokat a gazdaságokban. Az ottani programot a Szlovákiai Fiatal Gazdák Szövetségével együtt szervezzük. Nemzetközi együttműködési programunk keretében találtunk olyan fiatalokat Szlovákiában, akik szeretnének érdekképviseleti munkával foglalkozni, így sikerült létrehozni az említett szervezetet, aminek a magyar nemzetiségű Pém Bálint az elnöke, de ez nem jelenti azt, hogy kizárólag magyar ajkúak lesznek a fogadógazdák. S azt látjuk, hogy a fiatalok közt semmilyen nemzetiségi konfliktus nem gátolja a gazdasági tapasztalatcserét. Székelyföld esetében viszont arra van lehetőség, hogy székelyföldi gazdák fogadjanak magyarországi városi fiatalokat. Esetünkben a magyar-magyar kapcsolatokat szeretnénk erősíteni; ismerjék meg a hazai városi fiatalok a valós székelyföldi életet. 8-12 magyarországi fiatal beletekinthet egy székely gazdaság mindennapjaiba. Székely barátaink nagyon várják a fiatalokat, és igyekeznek azt a néhány napot élményszerűvé tenni.

 Beszéljünk a finanszírozásról.

 –Az idén először a Vidékfejlesztési Minisztérium is támogatja ezt a programot, és kizárólag a határon túli fejlesztések vannak a minisztériumi támogatások középpontjában, de ezt mi így is kértük. A gazdáink nem kapnak pénzt azért, hogy fogadják a kalandorokat, nekik ez pénzükbe kerül. Nem is kértünk erre minisztériumi forrást, mert teljesen önkéntességre épülő programról van szó.

 

Medveczky Attila