vissza a főoldalra

 

 

 2013.04.12. 

A megmaradásunk a kérdés

Az egész Kárpát-medence hosszú távú fenntartható fejlődését biztosító dokumentumot kell megalkotni

Az Országgyűlés március 25-én elfogadta a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Keretstratégiáról szóló határozati javaslatot. A dokumentum bemutatja a nemzeti erőforrások állapotát, rögzíti a jövőt „felélő" folyamatokat, bemutatja a szükséges irányokat és intézményrendszereket

 Február végétől tárgyalta a parlament a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Keretstratégiát. Azóta többször is vitatkoztak róla a sajtóban. Ez a keretstratégia 2012-től szól. Miért csak most, 2013-ban, került sor az elfogadására? – kérdezem Ékes József fideszes képviselőt, a stratégia egyik előterjesztőjét.

 –A lényeg nem is az, hogy 2012-től szól a keretstratégia, hanem, hogy 2025-ig. Az előzményekről tudni kell, hogy 2008-ban alakult meg a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsa, amelynek munkájában a tudományos élet, az egyházak képviselői, a munkaadói, munkavállalói oldal, s minden országos szervezet delegáltjai részt vesznek. 2009-ben elkészítette ez a testület a Jövőkeresőt; ebben a 100 oldalas anyagban rögzítette azt, hogy milyenek a jelenlegi hazai állapotok, milyen erkölcsi, gazdasági, természeti, társadalmi, környezetvédelmi problémákkal küzd Magyarország. Amikor a parlament elfogadta a Jövőkeresőt, feladatul kapta a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsa, hogy készítse el a keretstratégiát. Ez elkészült, és több bizottsági tárgyalás után került a képviselők elé. Minden ország az Európai Unión belül kötelezett saját fenntartható fejlődés keretstratégia elkészítésére. Ezt akkor a Bajnai-féle minisztérium úgy készítette el, hogy a parlament nem is tárgyalhatta, és úgy küldték ki Brüsszelbe. Ezért volt szükség a mostani tárgyalásra. Azt is tudni kell, hogy olyan nívós előkészítettséggel a témával kapcsolatban, mint Magyarország, ma csak Anglia rendelkezik. Rajtunk kívül egyedül Angliának van olyan stratégiája, ami hosszú távon próbálja megfogalmazni az adott ország érdekeit és a jövő generációja számára történő társadalmi, gazdasági, oktatási és egyéb más tevékenységet, ami biztosíthatja arra a következő nemzedéket, hogy jobb állapotba kerül az ország az ő idejükre. Fő célunk, hogy unokáink számára is élhetővé maradjon az ország és a társadalom.

 Az LMP-és Szél Bernadett a vitában elmondta, hogy az Orbán –kormány kudarcos szociálpolitikája miatt ebben az országban 100 ezrek éheznek…

 –Azt világossá kell tenni, hogy a keretstratégia nem a máról szól. A mából próbál kiindulni és megfogalmazza a jövő számára a követendő utat, és figyelembe veszi a természeti és szellemi értékeinket, adottságainkat. Ahogy a tanács, úgy én sem keverem össze a napi politikát a jövő stratégiájával.

 Bizonyára az is lényeges, hogy a keretstratégia nem csak Magyarországban, hanem az egész Kárpát-medencében gondolkodik.

 –Nagyon lényeges, hogy a tanács megfogalmazta azt: az egész Kárpát-medence hosszú távú fenntartható fejlődését biztosító dokumentumot kell megalkotni. Két problémával kell előre számolni, az egyik a globális felmelegedésé, a másik a föld lakosságának a növekedése. Tudják, hogy szűk lesz a hely, de közben, még most is a javak túlzott fogyasztására késztetnek bennünket. A világ, a média a jólét irányába próbálja meg a fogyasztást erősíteni, s arra nem gondolnak, hogy az erőforrások néhány évtizeden belül kimerülnek. El kell gondolkodni azon, hogy mi lesz az élelmezéssel, a vízkészlettel, az energiai erőforrássokkal, s milyen állapotban lesz a természet akkor, ha mindez bekövetkezik. A stratégiánknak arra kell rámutatni, hogy mi magyarok miként tudjuk átvészelni adott esetben a pénzügyi, globális újrafelosztást, mert látjuk, a pénzügyi világ milyen erő felmutatására képes egy-egy ország esetében. Kérdés: képesek vagyunk-e a saját szellemi értékeinket kihasználni. Világhírű fizikusaink, tudósaink vannak, a világ elitjébe tartoznak a magyar fejlesztőmérnökök, erdészek, vízügyi szakemberek, számtalan szabadalmunk van, de mindezzel megfelelő módon kéne „gazdálkodnunk”. A jövő döntéseit, törvénykezéseit is ennek megfelelően kell átalakítani, hiszen a megmaradásunk a kérdés.

 Tehát nem csupán arról van szó, hogy a keretstratégia megvalósulásához források kellenek, hanem szemléletváltás is.

 –Ha nem vagyunk képesek talpra állni, magunkat megvédeni –ez alatt értem az ország kiárusítását, a szolgáltató szektor kérdését – akkor a jövőnk siralmas lesz. Magyarország pedig a múlt hibás döntései miatt függőségi helyzetbe került. Törvénykezéssel meg kell oldanunk, hogy saját urai, gazdái lehessünk szellemi, természeti értékeinknek, a magyar alkotókészségnek. A világon az egy főre jutó szabadalmak száma Magyarországon a legtöbb, de ezek nem itthon hasznosulnak. Ismerünk olyan ázsiai országokat, melyek a mélyszegénységből 20-25 év alatt a világ legfejlettebb államaivá váltak. Ezekben az országokban működött a társadalmi kohézió, és megértették azt, hogy összefogás hiányában csak a kiszolgáltatottság erősödik. Gondoljunk bele, hogy mi képesek voltunk a génmanipulált vetőmagok kitiltására, tehát tiszta élelmiszer bázisaink vannak. Magyarország a világ egy szegmenségnek az élelmiszerkérdését meg tudja oldani. A vízkészleteket illetően; hazánk alatt folyik a legtöbb édesvíz, termálvíz, ami hatalmas érték, és emögött jelentős szellemi érték húzódik. Ez mutatja: az ország szellemi bázisa adott, de hiányzik az összefogás. A keretstratégia ezt próbálja megfogalmazni, s úgy, hogy a mindenkori kormánynak meg kell felelnie a meghatározott céloknak. Az államtitkároknak kötelességük a törvényeket úgy előkészíteni, hogy a nemzeti keretstratégiának is megfeleljen a törvénykezés. Úgy kell felhasználni a hazai és az EU-s forrásokat, hogy fel tudjon gyorsulni akár a természeti értékeink, akár a társadalmi erkölcs védelme, és erősödjön az összetartozás.

 A kormánynak tehát be kell számolnia majd, hogy mit tett a keretstratégiában megfogalmazottak szerint?

 –Kétévente be kell számolni a kormánynak a teljesítésről, míg a tanácsnak arról, hogy miként látja: a kormány mennyire felelt meg a parlament által elfogadott stratégiának. Kozma atyától sokszor idézem, hogy „beteg a lélek, a társadalom és a nemzet, mert az irigységre és a széthúzásra lett nevelve”. Minden gondolkodó magyar állampolgár érzi, hogy hazánk vesztese lehet a pénzügyi világ újrafelosztásának, a globális felmelegedésnek és a túlfogyasztásnak. Ezért is szükséges minél inkább a köztudatba bevinni: egyedül rajtunk múlik, hogy hazánk hová képes eljutni.

 

Medveczky Attila