vissza a főoldalra

 

 

 2013.04.12. 

Biztosított a magyar hadisírok védelme

Első világháborús veszteségeink nyilvántartását az 1950-es években megsemmisítették

Felmérést indít a Honvédelmi Minisztérium (HM) a Belügyminisztérium (BM) közreműködésével a Magyarország területén található hadisírokról és hősi emlékművekről. Hasonló jellegű adatkérés legutoljára 1948-ban történt. 2006-ban az akkori hadisírgondozó iroda megkereste az önkormányzatokat, akkor törvényi kötelezettség hiányában mindössze egyharmaduk küldte meg az adatokat.

 Az Országos hadisír felmérés program az első világháború közelgő, századik évfordulója alkalmából induló megemlékezéssorozat miatt különösen fontos. Ez azt jelenti, hogy főleg az első világháborús hadisírokra, emlékművekre koncentrálnak, vagy ez a felmérés más időszakokra is kiterjed? – kérdezem Maruzs Roland őrnagytól, a HM Katonai Hagyományőrző és Háborús Kegyeleti Főosztály osztályvezetőjétől.  

–Komplex felmérésről van szó, így az 1848-49-es időszaktól a II. világháborúig vonatkozik a magyarországi hadisírok és hősi emlékművek számbavétele. Nem csak a magyar, hanem a hazánkban található külföldi katonák nyughelyeit is fel szeretnénk térképezni, – a neveket is bekérjük adatbázis formában. A II. világháború idejéről csak a magyarokra vonatkozólag, az I. világháborúból viszont az összes nevet. Ennek az a magyarázata, hogy az I. világháborús sírokon a külföldi állampolgárok és hadifoglyok nevét sokszor magyarosították. Így a fenntartók nem tudják csak a névről eldönteni a nemzetiséget. Ilyen jellegű felmérés még nem történt Magyarországon. 1948-ban volt hasonló próbálkozás, és központi akarat erre, mikor a vármegyék megkapták az utasítást arra, hogy írják össze a területükön lévő II. világháborús sírokat, de az a felmérés közel sem volt olyan szintű, mint a mostani.

 A külföldi országokkal is felveszik a kapcsolatot a felmérés miatt?

 –Nem, ez csak belföldre vonatkozik, ahogy a jogszabályok megengedik. S ha már a törvényeknél tartunk, a legelső lépcsőfok az volt, hogy a parlament módosította a temetkezési törvényt. 2012. január 1-jétől lépett életbe ez a módosítás, amely megadja számunkra a jogot az adatbekéréshez. A következő lépcsőfok a felmérés, ami idén le is zajlik. Ezt követi a felújítási program.

 Milyen módszert alkalmaznak a hadisírok felméréséhez?

 –Olyan táblázatos (excel) adatlapot készítettünk, aminek kitöltése könnyű, logikus. A temetőre vonatkoztatva alapadatokat kérünk, meg kell jelölni a fenntartót, a kapcsolattartó személyt, és a hadisírokra vonatkozó adatokat is.

 Miért volt szükség a Belügyminisztériumot is bevonni a programba?

 –Mert a BM-nek van olyan informatikai rendszere, ami által minden önkormányzathoz eljutathatjuk adatlapjainkat. Ezután kész, komplex adatbázist kapunk az ország teljes területéről.

 Amennyiben a hadisírok romos állapotban vannak, honnan lesz forrás a felújításhoz?

 –A felmérés lényege, hogy megtudjuk, mennyi magyar hadisír van Magyarországon, mert erről csak becsült adatokkal rendelkezünk. Az adatlapokon kívül fotókat is bekérünk, amin kiderül, milyen állapotban vannak a sírok, emlékművek. Kiértékeljük az adatokat, és bízom benne, hogy az első világháborús évforduló kapcsán lesz kormányzati akarat a felújításhoz forrást biztosítani.

 Tudtommal 1948 után több katonai sírkertet, temetőt leromboltak. Rákoskeresztúron például több mint tízezer elesett katona nyughelyéül szolgáló temetőt parcelláztak föl az ’50-es években. Van-e arra mód, hogy számukra emlékoszlopot, jelképes nyughelyet állítsanak?

 –Egyik célunk, hogy a felszámolt katonai temetőkben nyugvóknak legalább a neveik ne vesszenek feledésbe. A feladat nem könnyű, mert az első világháborús veszteségeink nyilvántartását az 1950-es években megsemmisítették. 1955-ben felmérték a budapesti hősi temetőket, hadisírokat és érdekes módon a II. világháborús sírok egy részét meghagyták, de az akkori kőbányai temető első világháborús, hősi sírjainak dossziéjára azt írták: a 30 éves porladási időszak lejárt, rájuk lehet temetni. A neveket pedig Bécsből, a Kriegsarchivból tudjuk csak visszaszármaztatni, ami nem egyszerű, mert német nyelvű nyilvántartásról van szó, és újra fel kell építeni az adatbázist.

 

Medveczky Attila