vissza a főoldalra

 

 

 2013.04.24. 

Csurka István-emlékest a Polgárok Házában

„Fáklyával járta az országot. Ráfogták, hogy gyújtogatni akar. Pedig világított!”

A tartalomból:

Csorja Gergely: Olaj, cigaretta, minden volt (címlap)

A találkozót megszervező vállalkozó Portikot úgy jellemezte, hogy baloldali bűnöző, véresszájú, meggyőződéses, aki „lényegesen többet tud mozgatni, mint mi”. Ezen a társaság tagjai jót derültek. Csakhogy ez a tény. Portik valóban a baloldal része volt. Portik vagyona az olajszőkítésből, pontosabban az Energol Zrt.-ből származott. Az Energol félvilági kapcsolata, Csikós József az MSZMP KB apparátusában dolgozott, majd a Belügyminisztérium ezredeseként a központi adatnyilvántartó hivatalt vezette. Portik ma egyike lenne a névtelen, börtönben sínylődő pitiáner bűnözőknek, ha nincs a baloldal. Ha nem alakul ki az MSZP és az SZDSZ politikai védelme alatt álló, az államot, ezen belül a rendőrséget, az igazságszolgáltatást és a titkosszolgálatokat a bűnözés szolgálatába állító réteg.

 IN MEMORIAM CSURKA ISTVÁN

Csurka István: A 2010-es tavaszi választások története és jelentősége (2. rész) (2.oldal)

A hosszú és nyomasztó évek alatt a csak üggyel-bajjal együtt tartott had, a polgári körök és a lelkes aktivisták rajai meghallották a hívó jelet és a jól szervezett gépezet a választásokban meglátta az alkalmat és elsöprő működésbe kezdett. Az MSZP vezetése látta, hogy a vereséget semmiképpen nem tudja elkerülni, és a kétharmados Fidesz-többséget is alig. Ezért két romboló naszádot bocsátottak vízre, részben Európán kívüli, részben izraeli–amerikai segítséggel. De már kapkodva.

 A sors ajándéka, hogy bekerültem a Horthy-családba (3.oldal)

Április 18-án reggel angliai otthonában meghalt Horthy Mikós fiának, Horthy Istvánnak az özvegye. Hortyh Istvánné, gróf Edelsheim-Gyulai Ilona 95 éves volt. A hírről az aspektus.eu számolt be, információjuk szerint Horthy Istvánnét Magyarországon fogják eltemetni. Fél évvel ezelőtt a felvidek.ma-nak Tarics Péter készített interjút Horthy Istvánnéval.

 Cél a segélyezési rendszer átláthatósága

Megváltozott munkaképességűek térhetnek vissza a munkaerőpiacra (4.oldal)

Az Új Széchenyi Terv keretében 11,7 milliárd forintot fordít a kormány a megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának elősegítésére. A program célja az egyéni rehabilitáció sikeres megvalósulásának támogatása, az ügyfelek nyílt munkaerőpiacon történő elhelyezkedésének segítése. Soltész Miklós, az EMMI szociális és családügyért felelős államtitkára elmondta, hogy a 2014–2020-as EU-s költségvetési időszakban tovább működtetik a támogatási rendszereket, hogy még többen tudjanak fogyatékossággal élőként, megváltozott munkaképességűként akár a nyílt munkaerőpiacon, akár akkreditált cégeknél dolgozni.

 A választók többsége elégedett a városvezetés munkájával

A jövőben is a közösség érdekében hozzuk a településfejlesztést érintő döntéseket (4.oldal)

Balogh Imre Ferenc, a Fidesz jelöltje kapta a legtöbb voksot a monori 1-es számú egyéni választókerületben április 7-én tartott időközi képviselő-választáson, így ő foglalhatja el a lemondás miatt megüresedett képviselői helyet.

– Az a bizalom, amellyel engem kitüntettek a választásokon, nemcsak nekem szól, hanem a képviselőtestületnek is. 1998 óta fideszes többségű Monoron a képviselőtestület, fideszes polgármesterrel, és ez az eredmény azt is mutatja, a választók többsége elégedett a városvezetés munkájával.

 Országos útfelújítási program készül

A jobb megközelíthetőség miatt a települések vonzóbbá válhatnak a vállalkozások számára is (7.oldal)

Dr. Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár: A keleti nyitás politikája jegyében a kimagasló növekedést produkáló partnerországokkal közösen keressük az együttműködések bővítésének lehetőségeit. E körbe tartozik Azerbajdzsán; Bakuban nyílt meg az első magyar kereskedőház is. A gazdasági kapcsolatok a közlekedési lehetőségeket tekintve itt leginkább közvetlen légi járatok indításával élénkíthetők.

 Megújulnak Miskolc ékességei

A kultúra és az idegenforgalom az egyik kitörési pontunk (7.oldal)

Megújul az idegenforgalmi főszezonra a lillafüredi Palotaszálló alatti függőkert, a 265 millió forintos beruházás része a Diósgyőr–Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése című, több mint 2,4 milliárd forintos projektnek.

Pfliegler Péter, Miskolc megyei jogú város alpolgármestere: Miskolc jelentős iparváros volt, büszkék is vagyunk múltunkra, azokra is, akik a fejlesztéseket megvalósították, de az az idő, amikor 22 ezren dolgoztak az acélgyárban – már nem tér vissza. Éppen ezért a kultúra és az idegenforgalom az egyik kitörési pontunk. Ezzel a beruházással az önkormányzat kitűzött célja a minőségi turisztikai igényeknek megfelelő, egyedi, innovatív és nemzetközi szinten is versenyképesnek mondható turisztikai fejlesztés és attrakció kialakítása.

 Erősödnek a magyar–orosz agrárdiplomáciai kapcsolatok

Akik bírálják a keleti nyitást, azok kérdezzék meg az előző kormányzatok agrárvezetőit, miért nem vállalták föl ezeket a fontos agrárdiplomáciai lépéseket (9.oldal)

Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára: Tudomásul kell venni, hogy megváltozott az orosz kereslet, ma már a minőségi termékek iránt mutatkozik igény, melyet meg is fizetnek. Akik azt állítják, hogy a nyugati kritikák miatt keressük a keleti piacokat, nem látják azokat a gazdasági átrendeződéseket, melyek ma a világban történnek. Ha az előző kormányok tagjai felvállalták volna azt a szerepet, hogy magyar cégekért lobbiznak, és magyar cégeket promotálnak a keleti piacokon, akkor a húsipar nem került volna akkora válságba, mint néhány évvel ezelőtt.

 A művész, aki a tűzzel fest

Ha esélyegyenlőség lenne a műkereskedelemben, a galériákban, akkor az amerikai divatot majmolók fergeteges sikere rögtön elillanna (10.oldal)

Rácz Gábor zománcművész: Biztos vagyok benne, nem arról van szó, hogy a giccs kategóriájába helyezik alkotásaimat, hanem arról: létezik egy sok mindenre hatással bíró agresszív művészeti kör Magyarországon, amelyik csak azt a stílust tartja jónak, amit az USA-ból áthoznak, s amelynek létrehozása nem igényel óriási erőfeszítést. Ezek az „alkotások” kipukkadt lufik lennének, ha megjelennének mellettük a kultúrát, a gondolatiságot hordozó és nemes anyagból készült, tartós műalkotások.

 Beavató operasorozat Miskolcon

(Erkel: Bánk bán keresztmetszet – Miskolci Nemzeti Színház) (12.oldal)

Nem csupán a történetről, a zenei stílusról esett szó, hanem meg is énekeltették, sőt meg is táncoltatták a közönséget. A gyerekeknek és kísérőiknek együtt kellett kérlelni Peturt, hogy énekelje el bordalát. „Bordalt, Petur, bordalt” – énekelték egyre bátrabban a kicsik. Majd, amikor az opera táncbetétjéhez, a csárdáshoz ért a zene folyamata, még a színpadon is táncoltak a gyerekek Lukács Ádám koreográfus vezetésével. A darab karmestere Cser Ádám, aki egyben a mesélő szerepét is felvállalta. Elmondta, hogy a sorozat eddigi darabjai távol idegenben játszódtak, viszont a mostani, a Bánk bán Magyarországon. Ezután beszélt Erkel Ferencről és a nemzeti opera kialakulásáról.

 Bálint László: A hírszerző (13.oldal)

Amint véget ért a háború, Rajnai Sándor belépett az MKP-ba, ahonnan a sorstársaihoz hasonlóan egyenes útja vezetett a kommunista titkosszolgálat kötelékébe. 1946 májusában az MKP Budapest XIV. kerületi szervezete javasolta a Vidéki Főkapitányság Politikai Rendészeti Osztályára. Pályafutását a PRO jogutódainál, az ÁVO-nál, majd az ÁVH-nál folytatta. Nagyon hamar, már 1946- ban csoportvezetői beosztásban teljesített szolgálatot.

 Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál. (De már szerdán kapható 9-től 13 óráig a kiadóhivatalban, és a Püski Könyvesházban.) Vagy fizessen rá elő! Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32., I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575. Telefon és telefax: 781-3236, 06-30/754-5017. Kiadja: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány.