vissza a főoldalra

 

 

 2013.04.19. 

Lucenko kegyelmet kapott

Viktor Janukovics ukrán elnök rendeletben megkegyelmezett Jurij Lucenko bebörtönzött volt belügyminiszternek.

Julija Timosenko volt kormányfő egykori belügyminiszterét 2010 végén tartóztatták le. Tavaly februárban négy év szabadságvesztésre ítélték hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt. Egy későbbi perben még további két évet kapott szintén hivatali visszaélés miatt. Ha Lucenko most nem részesült volna kegyelemben, leghamarabb csak 2014 végén helyezték volna szabadlábra.

Az államfő mellett működő, a fogva tartottak kegyelemben részesítésével foglalkozó bizottság terjesztette Janukovics elé a kegyelmi javaslatot – közölte a korrespondent.net az elnök adminisztrációjára való hivatkozással. Az államfő által aláírt rendeletben még további öt elítélt kapott kegyelmet, köztük Heorhij Filipcsuk, Timosenko volt környezetvédelmi minisztere, akit tavaly ítéltek börtönbüntetésre hivatali visszaélés vádjával.

Az állami büntetés-végrehajtás sajtószolgálata szerint az érintetteket vasárnap reggel kiengedték a börtönből.

Uniós vezetők, Stefan Füle, az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős tagja és Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke is üdvözölték Jurij Lucenko szabadon bocsátását. Jean-Claude Mignon, az ET Parlamenti Közgyűlésének elnöke hétfőn kiadott közleményében reményét fejezte ki, hogy ez fordulópont Ukrajnának abban a gyakorlatában, amelyet az ET Parlamenti Közgyűlése „az igazságszolgáltatás szelektív alkalmazásának” nevez. A francia politikus egyúttal felszólította az ukrán hatóságokat, hogy találjanak megoldást Julija Timosenko „emblematikus” ügyére, és alakítsák át a jogrendszert, hogy hasonló eset ne fordulhasson elő újra.

A Kommerszant – Ukraina című napilap viszont hétfői számában arról ír, Viktor Janukovics ukrán elnök megsértette a hivatalos eljárási rendet, amikor úgy adott kegyelmet Jurij Lucenko volt belügyminiszternek, hogy az elítélt azt nem kérelmezte. Ráadásul a lap szerint Janukovics saját rendeletét szegte meg. A 2010. szeptember 16-ai elnöki rendelet szerint ugyanis az államfő csak akkor részesíthet kegyelemben elítéltet, ha azt maga kérelmezi. Márpedig Lucenko nem nyújtott be ilyen tartalmú kérelmet.

Szabadulása után a volt belügyminiszter azt állította, hogy Janukovics semmiféle feltételt nem szabott neki a kegyelemért cserébe, és ő nem tett neki olyan ígéretet, hogy felhagy az aktív politizálással. Megfigyelők ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy Lucenkónak messze nincs akkora politikai befolyása az ukrán közéletben, hogy szabadon engedése veszélyt jelentene Viktor Janukovics elnök hatalmára. A volt belügyminiszter ráadásul egészségi – gyomor- és bélrendszeri – problémákkal küzd, január végén megműtötték – emlékeztet az MTI.

Megfigyelők ezzel együtt arra is rámutatnak, hogy Jurij Lucenko szabadon bocsátása egyértelműen a Nyugatnak tett engedmény, s az ukrán elnök pozícióinak gyengülését jelzi. Ugyanakkor szerintük kétséges, hogy a Nyugat beérné ennyivel, s a továbbiakban lemondana Julija Timosenko szabadon bocsátásáról. Ellenzéki nyilatkozatok is alátámasztani látszanak azonban az általános vélekedést, miszerint Viktor Janukovics aligha lesz hajlandó önszántából szabadon bocsátani legfőbb politikai ellenfelét.

 

(zzz/MTI/kommersant.ua/korrespondent.net)