vissza a főoldalra

 

 

 2013.04.19. 

Az a „jó” szlovák, aki magyarellenes

A maticások nem számoltak el az aranyalappal

Március 26-án a legbefolyásosabb európai pártcsalád, az Európai Néppárt legfőbb döntéshozó testülete határozatban ítélte el Robert Fico szlovák kormányfő közelmúltban tett kisebbségellenes kijelentéseit. Fico a Matica Slovenská (Szlovák Anyácska), szlovák hagyományőrző szervezet ünnepségén beszédében arra kérte a kisebbségeket, hogy hagyják abba a kisebbségi jogokkal való zsarolást, legyen az roma, etnikai vagy világnézeti kisebbség.

 Milyen a kapcsolata a Fico-vezette Smernek, illetve a többi szlovák pártnak a Matica Slovenskával? – kérdezem Csáky Pál politikust, közírót, a Magyar Közösség Pártja elnökségi tagját.

 – A Matica Slovenská magát kulturális és hagyományőrző szervezetnek próbálja feltüntetni; a valóságban azonban sok szlovák kritikus, elemző szerint is inkább egy megkövesedett, XIX. századi nézeteket a modern szlovák társadalomra ráerőszakolni akaró nacionalista szervezetről van szó. A Matica Slovenská az egyik zászlóvivője volt Csehszlovákia megszűnésének, illetve az önálló szlovák állam kialakulásának. Még a dualista Monarchiában jött létre, és a múlt század fordulón a magyar politikával szemben jelentős lépéseket tett az úgynevezett szlovák kultúra erősítése érdekében, ezért a szlovák társadalom egy részénél még mindig jelentős a presztízse. Ugyanakkor a szlovák politikusok, újságírók és elemzők két csoportra oszlanak akkor, mikor a Matica valós tevékenységét kell megállapítani. A demokratikusabb szlovák pártok csoportja, így Dzurindáék, nem tartják jelentősnek a mában a Matica tevékenységét. Úgy látják, hogy a korlátolt nacionalisták által uralt szervezetről van szó. 1992 és 1993 –ban a maticások aranyalapot hoztak létre az új, önálló szlovák pénz támogatására, és ezzel a pénzzel senki nem számolt el. Ezért is történt, hogy a Dzurinda-kormány csökkentette ennek a szervezetnek anyagi támogatását, ahogy társadalmi mozgásterét is. Mások, a nemzeti szlovák értelmiségiek is és a jelenlegi kormányhatalom szimpatizánsai megpróbálják kihasználni a Matica társadalmi beágyazottságát, s ezért tesznek gesztusokat felé, ezért tüntetik fel a szervezetet a szlovák kultúra, filozófia és államiság pillérének. És bizony ezért vett részt Robert Fico is a Matica Slovenska jubileumi ünnepségén. Ami igazán zavaró, hogy a szlovák értelmiség és politikusi tábor nagy része még mindig másokkal szemben határozza meg a szlovák nemzetet. Főleg a magyarokkal és kis mértékben a csehekkel szemben. Az a jó szlovák, aki magyarellenes – mondják.

 A legtöbb médium szerint nacionalista szöveg csak jobboldali, vagy polgári politikusnak a száját hagyhatja el. Erre most akkor Fico alaposan rácáfol.

 –Robert Ficót csaknem húsz éve ismerem és voltak konfliktusaink már az 1990 és 2000 közti időszakban is. Sem én, sem az elemzők nagy része nem tartja a jelenlegi miniszterelnököt baloldali politikusnak; hanem olyan populistának, aki mindig azt a retorikát használja, amivel – úgy gondolja – célt érhet. Tekintettel arra, hogy a szlovák politikában a jobboldal már „foglalt volt”, 2000-ben, mikor a Smert megalapította, azt baloldalinak definiálta. Holott nem mondható a szegények pártjának. A legtöbb luxusautót éppen a Smer képviselői birtokolják; sok multimilliomos van köztük, illetve mecénásaik sorában. Robert Fico mindig is „játszott” a nacionalizmus gondolatával, tehát az a békülékenyebb hangnem, amit a második Fico-kormány megpróbált megütni az csupán politikai játszma. Fico megpróbál most egy szociálisan érzékeny politikus képében mutatkozni, de egyre nehezebb a helyzete, mert romlik a szlovák gazdaság, megugrott a munkanélküliségi mutató, nő a szociális elégedetlenség, tüntetnek az orvosok, pedagógusok is. Bizonyára Fico a jövőben is használja a nacionalista kártyát, s meglátjuk, ezt mennyiben képes befolyásolni a tervezett magyar-szlovák kormányülés.

 Egyes vélemények szerint jók a magyar-szlovák gazdasági kapcsolatok. Azokat kéne erősíteni, s akkor megoldódnak a nemzetiségi problémák is.

 –Hasonló szövegeket hallhattunk a ’70-es években is, és tudjuk, ez a tézis hamis. Tény, hogy a gazdasági és a határon átívelő regionális együttműködés sokkal jobb, mint a politikai jellegű. Ennek örülhetünk, mert ebből a magyarlakta vidék is profitál, de ne feledjük el, hogy a piacgazdaság nem feltétlenül a politikai izmusok képviselői érdekei szerint működik, de azt se, hogy a Magyarországról kihelyezett tőke még mindig Szlovákiában a legnagyobb – gondoljunk a MOL, a CBA és egyéb vállalatok sikeres térhódítására. Több magyar cég Pozsonyban nem szokta magyarságát hangsúlyozni, hanem azt mondják, ők multinacionálisak. Sőt van olyan magyar cég, amelyik Janosikkal reklámoz Szlovákiában. Emellett beszélhetünk energetikai jellegű együttműködésről, és így a kőolajvezetékek összekapcsolása is logikus lépés. Ezek egyrészt európai kívánalmak, másrészt az orosz szállítás, az ukrán bizonytalan kapocs okozta azt, hogy alternatívát is kiépítettünk. Természetesen fontos a gazdasági együttműködés, de ez nem válthatja ki a felvidéki magyar közösség jogaira való odafigyelést, nem eredményezheti a magyar közösségről való lemondást.

 A Néppárt tehát elítélte Fico nyilatkozatát Brüsszelben. Ezt a dokumentumot ön szövegezte meg?

 –A hivatalos határozat szövegét kollégáimmal együtt készítettük el Pozsonyban, és én voltam az előterjesztő a tárgyaláson és lobbiztam az elfogadásért. Örülök annak, hogy egyhangúlag fogadta el az Európai Néppárt az elítélő dokumentumot. Nem is kellett sokat győzködnöm a németeket, hollandokat, franciákat, olaszokat, svédeket, mert amikor felolvastam nekik Fico szövegét, azt válaszolták rá: ilyet egy európai miniszterelnök nem mondhat saját állampolgárairól. Most látható, hogy Fico demokratikus igyekezete nem volt más, mint színjáték a külföld felé. Naivan azt hittük a 2000-es évek elején, hogy csökkent a magyarellenesség, hiszen kormányon voltunk, és még a szlovák elemzők is elismerték, hogy Szlovákia sokat köszönhet az MKP politikusainak. 2006-ban, mikor megalakult az első Fico kormány, három hónap alatt visszazökkent minden a régi kerékvágásba. S akkor jöttek egymás után a máig megoldatlan magyarellenes intézkedések. Ilyen a Malina Hedvig-ügy, a szurkolók verése, a nyelvhasználati és állampolgársági kérdés. Immár a rendőrség vizsgálja, miért tették a magyar megnevezéseket a vasúti állomásokra kollégáim. Amennyiben Fico valóban barátkozni akar a magyarsággal, akkor a budapesti kormányülés előtt, vagy alatt tehetne egy olyan gesztust, hogy ezekre a kérdésekre igazságosan felelne. A csehek most liberalizálják az állampolgársági modellt, s ezt át lehetne venni Szlovákiának. Az Ipoly alsó folyásánál újabb és szükséges hidat akarnak építeni, de a Nyitra megyei nacionalista elnök azt mondja, szívesen aláírná az engedélyt, de nem teheti meg, mert a megye eladósodott, s nincs pénze a csekély önrészre. Az lenne az elegáns, ha azt mondaná a szlovák kormány: átvállalom a garanciákat.

 Azt lehet hallani, hogy a liberálisok, a zöldek, a szocialisták a nagy kisebbségvédők. Ők nem ítélték el Fico kijelentéseit?

 –A szlovák média nagy része elítélte Ficót, s mikor megkérdezték a jobboldali vezetőket, ők is rosszallásukat fejezték ki, de önmaguktól nem nyilvánították ki nemtetszésüket. Tény, hogy az Európai Néppártban mind az SDKU, mind a KDH megszavazta a javaslatunkat. Hannes Svoboda, az európai szocialisták frakcióvezetője újságírói kérdésre válaszolva elítélte Fico kijelentését, de semmilyen írásbeli nyilatkozatot nem adott ki. A mi határozatunk kiegészítő része, hogy az Európai Néppárt felszólítja az Európai Szocialista Pártot, hogy írásos és hivatalos formában ítélje el Fico ominózus kijelentéseit. Ez máig nem történt meg.

 

Medveczky Attila