vissza a főoldalra

 

 

 2013.04.26. 

Az elnökhöz intézett kérdések

Április 25-én Vlagyimir Putyin orosz elnök élő adásban beszélget el az ország polgáraival. Az államfő már a tizenegyedik alkalommal válaszol Oroszország lakóinak kérdéseire. 2001-ben, amikor először rendezték meg az Egyenes Vonalat, mintegy 400.000 kérdést intéztek az elnökhöz, ezúttal a kérdezők száma már meghaladta a félmilliót.

Amint a korábbi közvetlen beszélgetések tapasztalata mutatja, az oroszokat leginkább a társadalmi problémák aggasztják: a bérek, a nyugdíjak, az oktatás és az egészségügy, a lakáskérdés. De az orosz állampolgárok fogékonyan reagálnak aktuális eseményekre is, amelyek az országban és a világon zajlanak. Így 2001-ben, az első televíziós Egyenes Vonalban Vlagyimir Putyinnak válaszolnia kellet arra a kérdésre, hogy kerülhet-e sor az orosz csapatok részvételére a békefenntartó műveletben Afganisztánban. 2003-ban az oroszok felháborodtak az amerikaiak akciói miatt Irakban.

A választás előtti 2003-ban és 2007-ben az oroszok kíváncsiak voltak, hogy nem fogja-e változtatni az alkotmányt az elnök, hogy így a harmadik ciklusra is maradhasson az államfői poszton. 2008 óta Vlagyimir Putyin már mint miniszterelnök folytatta az ilyen beszélgetéseket polgártársainkkal. Igaz, a kérdések témája megváltozott: előtérbe került a belpolitika.

 2011 decemberében is az ország belpolitikai élete került az Egyenes Vonal központjába, erre a műsorra a parlamenti választások után néhány nappal került sor. Akkor az oroszok kérésére Putyin mint elnökjelölt kommentálta azon rétegek tiltakozását, akik nem értettek egyet a szavazás eredményével. Ahhoz, hogy az elnökválasztáson kizárják a csalásokat, azt javasolta, hogy a szavazóhelyiségekben állítsák fel a webkamerákat.

 Most az Egyenes Vonal címére érkező kérdések zöme társadalmi jellegű. Az oroszok kérdezik, mikor ér véget az „oktatás megcsúfolása”, „mikor fognak nyugodtan élni Oroszországban a vállalkozók”, mikor lesz „az igazi családi pótlék”. Nem kétséges, hogy az élő adásban felteszik a korrupció elleni küzdelemmel, a migrációs politikával kapcsolatos kérdéseket is – véli Alekszandr Satyilov politológus.

 Azt hiszem, hogy ezek mellett kérdeznek majd a vezető apparátus hatékonyságáról, lehet, hogy erős kritika alá esnek majd egyes miniszterek is. Nincs kizárva, hogy kérdeznek a globális pénzügyi és gazdasági válságról, és annak hatásáról Oroszországra. Ebben a tekintetben, az oroszokat érdekli a stabilitás problémája, amelyet elértek jelenleg, szóba kerülhet az is, mennyire képes az ország vezetése fenntartani a rendet, és megvalósítani célkitűzéseit ebben a nem könnyű nemzetközi helyzetben.

 

(Oroszország hangja)