vissza a főoldalra

 

 

 2013.04.26. 

Stratégiai szövetséget kötött négy kerület

Sikeresek a szociális városrehabilitációs programok

Szociális városrehabilitációs programokban működik együtt négy kerületi önkormányzat. A leromlott józsefvárosi, ferencvárosi, újpalotai és csepeli városrészek megújítását célzó, összességében csaknem 10 milliárd forintos uniós projektekben nemcsak a lakóépületeket, közterületeket újítják meg, hanem közösségi tereket alakítanak ki és fejlesztik a szociális szolgáltatásaikat.

 Közös pályázatokról van szó, vagy tapasztalatcseréről? – kérdezem László Tamástól, a XV. kerület polgármesterétől, országgyűlési képviselőjétől.

 –Mind a négy kerület külön-külön pályázott, de úgy érezte, hogy problémáival, gondjaival egyedül maradt. Ezért úgy gondoltuk, olyan összefogásra van szükség, melyben megosztjuk egymással tapasztalatinkat, s azt is, ki hogyan oldott meg közbeszerzéssel, vagy elszámolással kapcsolatos problémát. A tapasztalatcserén kívül lényeges, hogy a kerületek összefogása meg tudja mutatni azt is, hogy bár Budapest „több száz faluból és kisvárosból áll”, mégis egységes település. A pesti oldal peremén lévő városrészekről van szó, arról a zónáról, ahol egyesülnek a szociális problémák, lényegesen magasabb a deviáns viselkedések száma, s a legalacsonyabb a személyi jövedelem erő. A lakosság gondjai nagyjából hasonlóak, a panel lakótelepek felújításra szorulnak. A régi belső udvaros, gangos épületek szociális problémákkal küzdenek. Ez volt az alapja az együttműködési szándéknak. Közös kiállítást szeretnénk csinálni még az idén a FUGA Budapesti Építészeti Központban, ahol bemutatja a négy kerület, hogy a szociális városrehabiltiációt miként képzeli el átültetni a gyakorlatba. Mindegyik tervben a szociális szempont rendkívül erősen jelentkezik. Ez nem csak abban nyilvánul meg, hogy olyan épületeket újítunk fel, ahol a lakók szociális gondokkal küszködnek, hanem abban is, hogy az Európai Szociális Alap programjában olyan közösségfejlesztő, közösségszervező, kulturális projektek bonyolódnak le az építkezési vállalkozás mellett, mellyel a városrehabilitációt társadalmasítani lehet. Ebben is nagyon sok tapasztalatot és ötletet tudunk átadni egymásnak, hiszen a teljes kidolgozottság még nem végleges. A társadalmasításban helyet kap a munkahelyek létesítése, a fiatalok beilleszkedési problémáinak kezelése, az életmódprogram-sorozat, és még sorolhatnám. Mindegyik kerületben vannak olyan épületek, közterületek, melyek az egész programot fémjelzik. Nálunk, a Spirálház az, amit mi szellemesen „Inspirálnak” is hívunk, s ami a szociális gondoskodás jelképe. Csepelen megújítják a Szent Imre teret, ami elképzeléseik szerint a városrész főtere, találkozóhelye lehet. Józsefvárosban a Teleki tér szomszédságában ifjúsági -és sport teret hoznak létre. A IX. kerületben pedig a József Attila szülőházában kialakított múzeum felújítása szimbolizálja a városrehabilitációt. Ha mindez egy internetes felületen jelenik meg, és ha egymásra utalunk a felújítások kapcsán, akkor egységesen tudjuk megjeleníteni a fővárost. Ezt az együttes fellépést láthatóan a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a Pro Regio Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési és Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft. is nagy örömmel üdvözölte, és a másik három kerület is boldogan mutatta be saját ötleteit. Már az nagyon sokat jelent, hogy meg lehet jelenni a szociális programokkal szélesebb nyilvánosság előtt; – tehát nem közösen pályáztunk, de egymás tapasztalatait be kívánjuk építeni a lebonyolításba.

 Mennyire lesz hosszú távú ez az együttműködés?

 –Szociális városrehabilitációs pályázat ebben az EU-s költségvetési ciklusban már nem lesz, így 2014-ig van értelme az ilyen alapú együttműködésnek. 2015-ig tartanak azok a soft-programok, melyek kísérik a vállalkozásokat. Erre néhány példa: közösségi éttermet nyitunk a lakótelepen, olyan köztereket alakítunk ki, melyek a szabadidő autentikus megélését segítik elő, közösségi mosodát alakítunk ki, ami egyben internet kávázó lesz, és termelői piacot szervezünk, ami a közösségi étteremhez kapcsolódhat. Mindent összefoglalva: akik a négy kerület pályázatait megírták, világosan érzik a problémákat, és pályázatukban azokra adtak építészeti és közösségfejlesztési választ.

 

Medveczky Attila