vissza a főoldalra

 

 

 2013.08.23. 

A kormány álláshelyeket teremt a hátrányos helyzetű beregi régióban is

A fejlesztésekkel el lehet érni, hogy a fiatalok ne hagyják el a települést, helyben kapjanak munkát

Több mint 1,8 milliárd forint hazai forrásból Vásárosnaményban építik fel a rendőrség közigazgatási hatósági szolgálatának második központját. A létesítmény alapkövét Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára, Tóth László, a Belügyminisztérium gazdasági és informatikai helyettes államtitkára és Filep Sándor (Fidesz-KDNP), Vásárosnamény polgármestere helyezte el.

 Miként sikerült elérni azt, hogy Vásárosnaményban építsék fel a rendőrség közigazgatási hatósági szolgálatának második központját?

–Vásárosnamény az ország egyik leghátrányosabb térségének a székhelye, ahol sajnos egy hónappal a 2010-es választást követően bezárt a városban működő legjelentősebb gyár, az Interspan Faipari Kft. Ez a tény még jobban generálta a munkanélküliséget. Ezért térségünk országgyűlési képviselője, dr. Czomba Sándor foglalkoztatásért felelős államtitkár mindent megtett annak érdekében, hogy a városban és vonzáskörzetében minél több munkahely jöjjön létre. Ennek érdekében két fontos infrastrukturális fejlesztést kell megemlíteni. Az egyik, hogy elkészült az új – II. Rákóczi Ferenc nevét viselő – vásárosnaményi Tisza-híd, amelynek nettó költsége meghaladta a 4 milliárd forintot. A másik, az M3-as autópálya tovább építése. Ehhez szorosan kapcsolódik két városi beruházás, s közülük az egyik már működő projekt: a Kiss B. Log Cégcsoport élelmiszerkereskedelmi logisztikai központja. Ennek a jelentősége, hogy eddig a város központján haladtak át a kamionok. A cég vezetője, Kiss B. Zoltán úr úgy gondolta, hogy ezt a terhet le kell venni a városközpontról, és pályázati úton és önerővel biztosítva a forrást, közel 900 millió forintos beruházást valósított meg a több mint 7000 négyzetméteres logisztikai központ felépítésével. Eddig ezt a területet ipari parknak nevezték elődeink, holott minden volt, csak az nem. Most valóban ipari területté tette a logisztikai központ ezt a külvárosi telket, ahol impozáns irodaépület és raktárbázis épült. Mindezzel nem csak megőrizték a munkahelyeket, hanem bővítették is. A másik projekt a rendőrség közigazgatási hatósági adatfeldolgozó szolgálatának második országos központja. Az, hogy ez megvalósulhatott, abban szerepet játszott a Vásárosnaményba kihelyezett kormányülés. Ez számomra azért jelentős, mert a kormány kimozdult Budapestről, bemutatva, hogy mennyire lényeges számára a vidék lakossága. Jó példával jártunk elől, mert azóta több ilyen kihelyezett kormányülést tartottak. Az említett kormányülésen jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök úr az országos központ megépítését. Így a szombathelyi hasonló jellegű intézménynek leszünk a keleti „testvére.” Ebben a hivatalban, reményeink szerint 300 –an kapnak munkát. Érezhető, hogy ezzel a lépéssel elsősorban a munkanélküliek számát szeretnék csökkenteni. A 25 év alatti fiatal és az 55 év feletti korosztály tagjai közül az érettségizettekre, és számítógép-ismerettel rendelkező – elsősorban regisztrált munkanélküliekre – számítunk.  Ők, ha megfelelnek az előírásoknak, olyan munkát végezhetnek, amire több évtized múlva is szükség lesz. Az ilyen fejlesztésekkel el lehet érni, hogy a fiatalok ne hagyják el a települést, hanem helyben találjanak munkát.

 Ahogy említette, az M3-as autópálya továbbépítése is folytatódott a térségben, a Nyíregyháza és Őr közötti sztrádarészt januárban nyitották meg a forgalom előtt. Az autópálya Őr és Vásárosnamény közötti részének építése is elindult az idén, és 11 kilométer hosszon alakítják ki a kétszer két forgalmi sávot a beregi városig. Reménykedhetünk, hogy ezzel több beruházó érkezik a városba?

 –Valóban elkészült Őrig az autópálya szakasza, ami által Mátészalka szinte közvetlenül megközelíthető. Hozzánk elviekben 2014 októberére ér el az autópálya; ezzel a Beregi-térség kapuja ténylegesen is bekapcsolódik az ország vérkeringésébe, és az európai közlekedési hálózatba. Az autópályának köszönhetően további logisztikai központok, telephelyek épülhetnek nem csak Vásárosnaményban, hanem akár Nyírmadán és Mátészalkán is. Az infrastrukturális fejlesztés pedig olyan generáló tényező, ami által felfigyelhetnek a térség értékeire. Míg Vásárosnamény három folyó ölelésében fekszik, addig a kistérség három országgal határos, tehát óriásiak a lehetőségek, főleg, ha belegondolunk, hogy a kormány újra nyitott az orosz piac felé is. A beregiek híresek a vendégszeretetükről, s mi nyitottak vagyunk a tisztességes vállalkozások irányába. Aki megismerte az ittenieket, mind arra gondol, miért nem hamarabb települt a környékünkre.

 Az ellenzék még mindig azt szajkózza, hogy a kormányt nem érdekli a keleti országrész sorsa. Az elmondottak éppen az ellenkezőjét bizonyítják…

 –Igen, mert ők azt nézik, hogy a pohár félig üres, nem azt, hogy majdnem tele... Emellett vannak olyan esetek, amikor a pártpolitikán felülemelkedve kéne örveneni a fejlesztéseknek. Örülök annak, hogy országgyűlési képviselőink odafigyelnek térségünkre. Egy évvel a választások előtt is objektívnek kell maradni. Azt nem tagadom, hogy mi sosem hibáztunk, viszont ezek a hibák eltörpülnek a jó dolgok és döntések meghozatala mellett. Annak is örülök, hogy a döntéshozók látják: a Dunántúl és a főváros fejlesztési szempontból már optimális helyzetben van, s azon dolgoznak, hogy a keleti végeken élők se érezzék magukat másodrendűnek.

 Az előző kormányzatok idején tettek –e valamit a leszakadó régiók felemelése érdekében?

 –Az előző kormányok idején, ha az illető nem volt túlságosan képzett, és munkanélküli volt, akkor havonta kapott 20-25 ezer forintnyi segélyt. Mi viszont arra törekszünk, hogy visszaszoktassuk az embereket a munkára. Elsődlegesen nem csak a munkát emelném ki, hanem a szokásrendet, az életritmust. Pedagógus végzettségem van, iskolaigazgató voltam majdnem egy évtizedig, így tudom, hogyha a gyerekek nem látják azt a példát, hogy a szüleik reggel dolgozni mennek, akkor számukra is idegen lesz a munka világa. Tudom, hogy 50 ezer nettó fizetés nem nagy pénz, de mégis több, mint amennyi korábban a segély összege volt. Azt látom, hogy a közmunkának köszönhetően egyre többen becsülik meg a munkájukat. Mindebben óriási szerepe van az adott település vezetőjének is, mert mi nem kezdjük el úgy a hetet, hogy hétfőnként ne egyeztetnék a közcélú munkát végző brigádok vezetőivel. Átbeszéljük a megvalósult munkát, s a rövidtávú célokat, az aktuális feladatokat. Ki kell emelni a munkaügyi központok szerepét, melyek munkaközvetítést, tanácsadást végeznek, fogadják a munkaerőigényekre vonatkozó bejelentéseket, információt nyújtanak és gondoskodnak a támogatási és szolgáltatási rendszer működtetéséről. Velük is együtt kell működni a település vezetőinek. A közcélú foglalkoztatáson kívül fontosnak tartom a vállalkozásokat. A kis-, és középvállalkozások megerősítése nélkül nem haladhat előre az ország, ezt a kormány felismerte, s ennek érdekében jelentős lépéseket tett. Érdemes lenne a közbeszerzési rendszert újragondolni. Nem hiszem, hogy szükséges ez a sok közbeszerzésen alapuló beruházás, mert ilyen esetben a kisebb vállalkozások háttérbe szorulhatnak.

Szintén nagyon szerencsés ötletnek tartom a kormány részéről a diákmunka bevezetését. Bevallom, a korabeli építőtáborokra gondolva, kicsit szkeptikus voltam, s eleinte 4-5 résztvevőre gondoltunk, viszont mára 38 diákmunkásunk van. Igyekeztünk értelmes munkát adni a fiataloknak, akikkel hetente leülünk, s értékelünk, átbeszéljük a teendőket.

A munkaadóknak, akik diákokat alkalmaznak, tudniuk kell, hogy nemcsak munkát adnak, hanem fiatalokat vezetnek be a munka világába, s ez óriási felelősség.

 

Medveczky Attila