vissza a főoldalra

 

 

 2013.08.23. 

Ungvár–Ópusztaszer–Lakiteleki Népfőiskola

Vendégségben Lezsák Sándornál

Augusztus 4–5-én Magyarországra kirándultak, s két, élményekben és ismeretekben gazdag napot töltöttek el Ópusztaszeren és Lakiteleken a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének alapszervezeti elnökei és a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület aktivistái.

A kirándulás első napján a résztvevők a magyarság 12 legfontosabb nemzeti emlékhelyének egyikére, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba látogattak el. Jelképes helyre, hisz a 2011 óta törvénybeli kategóriaként létező hasonló emlékhelyek a magyarság szempontjából kiemelt fontosságúak. Ópusztaszer például arról is híres, hogy az Anonymus Gesta Hungarorumában olvasható leírás szerint e helyen volt az első magyar országgyűlés, vezéreink a honfoglalást követően itt rendezték az ország szokástörvényeit. A 45 fős kárpátaljai csapat a magyar történelem e fontos helyén tekintette meg annak legszebb, s történelmünk szempontjából fontos nevezetességeit. A Verecke-sétányon áthaladva jutottak el a Nemzeti Összetartozás Emlékművéhez. A faragott mészkőoszlop tetején álló, kitárt szárnyú, 210 centiméter magas bronz turulmadár, mely karmai között kardot tart, Matl Péter munkácsi szobrászművész munkája. Az eredetünkre és az összetartozásra emlékeztető emlékművet tavaly szeptember 29-én Orbán Viktor miniszterelnök avatta fel. A delegáció az emlékparkban töltött délutánon őseink ruházatát, fegyverzetét bemutató lovas bemutatón is részt vett, s a Kun halom, Anonymus szobra és számos egyéb látványosság mellett megtekintette Feszty Árpád honfoglalást megörökítő körpanorámás művét, a Feszty-körképet is.

Ezt követően az 1991-ben alakult Lakiteleki Népfőiskolára látogatott el a kárpátaljai csoport. Itt a kirándulás második napján Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Népfőiskola egyik megalapítója tartott előadást, melyben ismertette a népfőiskola megalakulásának körülményeit, a népfőiskolai mozgalom lényegét, céljait. A népfőiskola egy négyhektáros területű intézmény, amelyet gyakorta emlegetnek az ország egyik szellemi fővárosaként is. Nem véletlenül, hisz konferenciák, tanácskozások, kiállítások, tanfolyamok, kollégiumok, képzések és továbbképzések állandó színhelye, s mindemellett kiemelkedő munkát folytat a közösségépítés és a felnőttképzés terén is. A népfőiskola munkatársainak köszönhetően a kárpátaljai csoport betekinthetett a magyar kultúra és hagyományőrzés e fontos színhelyének munkájába, mindennapjaiba, s a számtalan szobor, fénykép, fafaragvány által emlékeztette annak tagjait arra, amely a magyarországi és a külhoni magyarokat örökké összeköti: a közös múltra, melyre méltón lehetünk büszkék mindannyian.

A KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezete és Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület közös szervezésű kirándulását a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark és a Lakiteleki Népfőiskola támogatta.

 

Espán Margaréta

 

(karpataljalap.net)