vissza a főoldalra

 

 

 2013.08.23. 

Gyimesbükkön felavatták vitéz Sebő Ödön honvéd-főhadnagy szobrát

Gyimesbükkön, az ezer éves határ közelében, a Deáky Panzió udvarán szombaton felavatták vitéz Sebő Ödön főhadnagy mellszobrát. Vitéz Sebő Ödön főhadnagy 1944. szeptemberében három hétig védte a gyimesi szorost a határvadászaival a többszörös túlerőben lévő, betörő szovjet csapatok ellen. A maroknyi helyőrség parancsnoka olyan legendás bátorságról és hazaszeretetről tett tanúbizonyságot, amely példamutató az utókor számára. Később Sebő Ödön az eseményeket A halálraítélt zászlóalj című könyvében írta meg, amely már több kiadást is megért.

 A szobrot Salamon József gyimesbükki plébános áldotta meg. Ünnepi beszédet Soltész Gyula, a Történelmi Vitézi Rend főszéktartó törzskapitánya, és Wittner Mária, az 1956-os forradalom halálraítéltje, országgyűlési képviselő mondott, majd Sebő Ferenc zenész, zenekutató beszélt édesapjáról, Sebő Ödönről. A szoborállítás költségeinek előteremtését vitéz Deáky András, nyugalmazott magyartanár köszönte meg az adakozóknak.

 A műalkotást vitéz Csák Attila szobrászművész készítette, aki szintén szólt az egybegyűltekhez.

A szoborállítás ötletgazdája Gál Péter volt, a szervezőbizottság tagjai pedig Ferenczes István költő, író, Bilibók Ágoston, a gyimesbükki vasúttörténeti múzeum gondnoka, vitéz Deáky András, vitéz Kovács György és Mihók György, a gyimesközéploki Csángó Hagyományőrző Ház alapítója voltak.

 

Kovács Csaba P.

 

(Forrás: erdely.ma)