vissza a főoldalra

 

 

 2013.08.23. 

Nyírbátor

Sokan gondolják mai is, hogy Máriapócson dobog a szabolcsi katolikusság szíve. De nemcsak nekik, hanem szinte az egész országnak is látogatott és kedves zarándokhelye a kettős tornyú kegytemplom, amelynek helyén valamikor egyszerű kis fatemplomocska állott, melyben a Nyírség barna Madonnája  időről időre megsiratta a szabadságát vesztett magyar népet. A könnyező Szűzmária 15 perc járásnyira van Nyírbátortól.

És 15 perc járásnyira van Pócspetri is, ahol 1948 nyarán a Rákosi Mátyás vezette kommunista rezsim meg akarta akadályozni, hogy a Jézus Szíve litániáról a falu lakói a templomtól a szomszédos elöljárósági épület elé vonuljanak, tiltakozásul iskolájuk elvétele ellen. Rendőröket vezényeltek ellenük, az egyik puskája elsült, és halálosan megsebesítette önmagát. Az esetet a kommunisták hazug módon gyilkosságnak minősítették, s a bűntettel a teljesen ártatlan jegyzőt és a plébánost vádolták meg. Királyfalvi Miklóst a falu jegyzőjét egy héten belül kivégezték, és Asztalos János plébánost első fokon szintén halálra ítélték. Hatalmas sajtókampányt rendeztek, s a megjelent tudósítások a katolikus egyház, a „klerikális reakció” társadalomra veszélyes voltáról győzködték a közvéleményt, és mérhetetlen megfélemlítés vette kezdetét. Ám a megfélemlítés nem törte meg a pócspetrieket. A per után egy évvel két helyi fiatalember jelentkezett a faluból kispapnak, s a következő évtizedekben még hat papot nevelt az egyházközség.

A 65 évvel ezelőtt megesett, egyébként közismert rémtettről nemcsak az évforduló kapcsán ejtenék szót. Nekem a mostani, a Nyírbátorban lezajlott, egyébként nem jelentős,  időközi önkormányzati választás kapcsán tanúsított virtigli kommunista hazudozás juttatta eszembe, hogy ezek alig változtak. A világ változott annyit, hogy aVeres János félék hazudozásaitól nem rettenünk meg itt Pesten. De tudjuk-e mi folyik a Nyírségben? A többség biztosan ott is fütyül rájuk, hiszen elindult egy független jelölt az időközi önkormányzati választáson a 6-os körzetben és két jelölt pártszínekben. Az egyik a Fidesz jelöltje volt, a másik a Jobbiké.

Gyakorlatilag semmi nem változott Nyírbátorban, mivel vasárnap egy korábban lemondott független képviselő helyére választottak egy másik független képviselőt, miközben a város vezetése továbbra is fideszes kézben maradt, és a kormánypártnak kétszer annyi képviselője van, mint a baloldalnak. Az MSZP-nek „arra sem volt bátorsága, hogy jelöltet indítson a többi baloldali szervezettel, mert tudták, hogy nem kérnek belőlük, akárhogy is matekoznak az összefogással” – nyilatkozta Zsigó Róbert. Fidesz–MSZP továbbra is 6:3.

Veres János Pénteken Nyíregyházán azt hazudta, valótlanságokat állítanak, és le akarják járatni a hatos számú választókörzetben függetlenként induló Baracsi Balázs képviselő-jelöltet. Azután kiderült, hogy nyert a jelölt, ettől kezdve meg azt hazudják, hogy az MSZP megverte a Fideszt Nyírbátorban. Az ATV, a Népszava, a Népszabadság, a Klubrádió, a 168 órán át; a többi kukába valót nem is említve, „Fölényes győzelem a Fidesz felett!”, szalagcímmel jelentek meg. A jelölt egyetlen plakátján, egyetlen szórólapján sem jelent meg sem az MSZP neve, sem a logója, praktikusan becsapták a választókat. A gátlástalanságukra mi sem jellemzőbb, mint hogy utólag azt hazudják bele az ország-világ képébe, hogy rajta volt az MSZP a plakáton, tehát nem egy független jelölt, hanem ők nyertek. Az idén még egyetlen időközi választást sem tudtak megnyerni, pedig volt bőséggel.

A Máriapócsi madonna sokszor hullatta könnyét a szabadságát vesztett magyar népért. A kép első könnyezése 14 napig tartott. A császár-király a képet Bécsbe kérette. A jó szabolcsi hívek alig tudtak megválni kincsüktől. Sokáig elkísérték fájdalmas zokogás között. A képet pedig a bécsi Szent István dómban helyezték el. Ez mai napig is ott látható. Azonban Bécsben soha nem könnyezett a kép.

Reméljük, itthon sem fog.

 

czyla