vissza a főoldalra

 

 

 2013.08.25. 

Klinghammer István: profiltisztítás szükséges a felsőoktatásban

Profiltisztításra van szükség a felsőoktatásban - jelentette ki Klinghammer István felsőoktatási államtitkár Kőszegen, a Tranzit elnevezésű ifjúsági közéleti fesztiválon.

A felsőoktatási államtitkár közölte: minden intézménynek azt a feladatot kell tökéletesen ellátnia, amelyre létrejött, amire hivatott. Ezt az úgynevezett profiltisztítást szeretné elérni - tette hozzá.

Rámutatott: jelenleg egyetemeken is folyik gyakorlati oktatás, főiskolák pedig az elméleti tudományok irányába törekednek, ami szerinte szereptévesztés.

Klinghammer István hangsúlyozta, hogy a politikának nem szabad felsőoktatási intézményeket megszüntetnie, éppen ellenkezőleg, segítenie kell a főiskolákat abban, hogy találják meg az utat, a lehetőséget saját környezetükben.

Korábban az "ismeretlenben való tájékozódást" szolgáló oktatás az egyetemeken történt, a legmagasabb szintű technika és technológia gyakorlati szintű felhasználásának oktatására pedig a főiskolák szolgáltak - fűzte hozzá -, szerinte ehhez kellene visszatérni.

Nem kell minden felsőoktatási intézménynek mesterképzést vagy doktori iskolát fenntartania, de az egyes szintek között nyitottá kell tenni a rendszert, biztosítani kell az átjárhatóságot - mondta.

 Klinghammer István szerint az általa "közösségi főiskoláknak" nevezett felsőoktatási intézményekbe olyan diákok is bejuthatnának, akiknek szerényebb a tudása annál, ami az egyetem vagy a szakfőiskolák sikeres elvégzéséhez szükséges. Ez azonban nem jelentené azt, hogy ezeken a főiskolákon alacsony lehetne az oktatás színvonala, vagy bármely szakmát, hivatást alacsonyabb színvonalon kellene oktatni.

 Hozzátette: nem szabad ugyanakkor zsákutcába vinni a fiatalokat olyan szakok meghirdetésével, amelyhez az állam ugyan ad pénzt, de mindenki tudja, hogy nem nyújt hosszú távon használható, jó megélhetést is nyújtó végzettséget.

 Az idei jelentkezések szavai szerint már jól tükrözték, hogy a fiatalok tisztában vannak azzal, melyek azok a felsőoktatási intézmények, amelyek magas színvonalon oktatnak, és értékes végzettséget adnak.

 

(MTI)