vissza a főoldalra

 

 

 2013.08.28. 

Megjelent a Magyar Fórum XXV. évfolyamának 35. száma!

ÖN, BAJNAI, EGY TALLEYRAND (címoldal)

Ha a már pokolra jutott jellemtelen politikusok olimpiáját megrendeznék, a francia gróf dobogós helye a XlX. Századdal bezárólag biztosítva lenne, ám a mai, honi ballib szereplőket tekintve a ceremóniamesternek több kihívója is sikerrel aspirálhatna…

Napóleon, aki bukását jórészt ennek az árulónak köszönhette, rendkívüli tehetséggel, hatalmas munkabírással, széles körű olvasottsággal, sokoldalú műveltséggel rendelkezett. Gazdasági ismereteiről csak annyit: a forradalom legsúlyosabb problémái pénzügyi természetűek voltak: XVI. Lajos monarchiája is a pénzügyi csőd miatt omlott össze, s egyetlen forradalmi nemzetgyűlés nem volt képes fedezni saját kiadásait. Napóleon hirtelen haragú ember volt, így nem csoda, hogy éktelen dühbe gurult, mikor világossá vált számára, Talleyrand évek óta a legnagyobb ellenségeit szolgálja, úgyhogy nyílt színen, marsalljai jelenlétében saját kezével szaggatta le rendjeleit az áruló melléről és kis híján behúzott egyet pókerarcú miniszterének. Önuralmát azonban hamar visszanyerte, zubbonyán igazított egyet, s a „század legkiválóbb diplomatájának” annyit mondott fennhangon: ÖN, TALLEYRAND, EGY SZAR. EGY SELYEMHARISNYÁBA BÚJTATOTT NAGY DARAB SZAR.

 IN MEMORIAM CSURKA ISTVÁN

Jussunkat követeljük

Csurka István beszéde elhangzott a Szárszói Tábor a Magyar Megmaradásért című rendezvényen 1993. augusztus 24-én (2.oldal)

A magyar társadalom a legkisebb megrázkódtatással hajtotta végre fordulatát 1989–90-ben talán éppen azért, mert 1956-ban minden erejét beleadta egy forradalmi fordulat kicsikarásába, de magára hagyatva elbukott. A kérdés most az, hogy örülhetünk-e a saját sima átmenetünknek, vagy legyünk hideglelősek az eredménytelensége miatt. Ha azt az aránypárt állítjuk fel, hogy a nagy fordulat kis megrázkódtatással a szóban forgó társadalom fejlettségét bizonyítja, akkor a kis hozadékú fordulat nagynak eladva semmi esetre sem bizonyítja a társadalom érettségét, függetlenségét és öntudatos állapotát, ellenben bizonyítja, hogy a társadalom rendelkezik egy alakváltozásra gyorsan képes vezető réteggel, amelyeik a társadalomra rá tudja kényszeríteni a saját önös érdekeit.

A rendszerváltás megtörtént, állítják, s a következő választások után a kormányváltás, ha bekövetkezik, semmiképpen sem a népi igények irányába tolja tovább a következő vezetést, hanem éppen az elit némely kényszerűen leadott kisebb-nagyobb előjogát szerzi vissza. Ehhez megvan már az ideológia, a liberalizmus. A népi igények oldaláról megkérdőjelezni a jogállamiság fedezetével és az Alkotmánybíróság sorompó leeresztéseivel határolt mini rendszerváltást veszélyes irracionalizmusnak minősíttetik. Vannak persze sokkal ádázabb és lesújtóbb jelzők is. A liberális csoportok szövetkezve a kormány apparátusaival külföldön is képesek lejáratni népiradikális ellenfeleiket, nem törődve azzal, ha a választópolgárok mégis ezeket választanák, mind a 15 millió magyar számára igen nehéz helyzetet teremtenének. Ilyen alantas gonosztettre a Kádár-rendszer nem volt képes, az csak ott számolt be létezésünkről, ahol egyébként egymást is feljelentgették, Moszkvában.

 A szőlő- és borágazat fejlesztéséért

Folyamatosan támogatja a minisztérium a szőlő- és borágazatot; csak az elmúlt két évben 6 milliárd forintot biztosított számára (4.oldal)

A Nemzeti Borkiválóság Programhoz kapcsolódóan nyár elején indult el az Országkóstoló rendezvénysorozat a hazai fehérborok megmérettetésével. A cél a magyar borok piacra jutásának segítése, a bel- és külföldi értékesítési lehetőségek javítása, a magas színvonalú kereskedelmi megjelenés támogatása. Dr. Kiss Eliza, a Vidékfejlesztési Minisztérium hegyközségek megújításáért, a szőlő és borágazat fejlesztéséért felelős miniszteri biztos szerkesztőségünknek elmondta: fontos feladat, hogy a kereskedelmi láncokkal megegyezzenek, mert nagyon kemény feltételeket diktálnak a kereskedők a borok piacra jutásához.

 Mintaértékű a hajdúböszörményi mezőgazdasági program

A szociális szövetkezet kezdeti támogatást biztosít a hátrányos helyzetű emberek önfenntartásának elősegítése érdekében (4.oldal)

Fórizs László, Hajdúböszörmény alpolgármestere: Lehet hangzatos véleményeket megfogalmazni, de a tapasztalat azt mutatja, hogy ma az elsődleges piac nem képes sok embert eltartani. Mindaddig, amíg az elsődleges piac nem erősödik meg, addig mindenfajta átképzés elveszti a munkanélküliek hitét, mert nem ad valóságos segítséget. Tudom, hogy nem nagy összeget kapnak a közfoglalkoztatottak, de ha a gyermek látja azt, hogy apja reggelente dolgozni, közösségbe jár, az példamutató számára.

 Újra ipari centrum lehet Tiszafüred

Számunkra a legfontosabb a munkahelyteremtés, és ezért is megdöbbentő, hogy a városvezetés nem támogatja ezt a kezdeményezés (5.oldal)

Nagy József projektgazda, a City-Gas Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója: mindig lesz olyan vállalkozói kör, akinek tagjait csak a pénz motiválja, de ma már nagyon sok vállalkozó a munkára, a sikerre, a fejlesztésekre koncentrál. Gondoljunk csak arra, milyen sok új borüzem, sajtkészítő üzem működik. Bevallom, hogy amikor a nulláról indultam, majd milliókat tartottam a kezemben, az engem is elvakított, de a tisztességes vállalkozó tudja, hogy a pénz csupán eszköz a további fejlesztésekhez.

 Megmenekülnek a nagykőrösi tölgyesek

Csak szigetszerű foltokban maradt meg a pusztai tölgyes, és a kis „szigetet” sok oldalról érik kedvezőtlen hatások (7oldal)

Csóka Annamária projektvezető: A Kárpát-medencei homoki, pusztai tölgyesekre, melyeknek Nagykőrösön vannak az utolsó legnagyobb összefüggő állományai, az jellemző, hogy még az erdőssztyepp – élőhelyek között is egyediek, mert egyrészt finom mozaikokban helyezkednek el benne az erdős és a gyepes foltok, másrészt pedig több Dél-Európából ide behúzódó faj található meg a területen. 90 élőhelyet különböztetünk meg Magyarországon, s ezek közül a legveszélyeztetettebb a pusztai tölgyes. Sajnos mára 98%-ban megszűnt a pusztai tölgyesek élőhelye. Az utolsó pillanatban sikerült ezzel a pályázattal stabilizálni 420 hektárnak a sorsát, azzal, hogy a LIFE – Természet pénzügyi alap elérhetővé vált számunkra.

 Töretlen a Tanyafejlesztési Program népszerűsége

A tanyákon élők életkörülményeit komfortosabbá tesszük, és gazdálkodásukat elősegítjük (8.oldal)

Dr. Viski József, a VM stratégiai főosztályának vezetője: Mind a pártállam idején, mind az azt következő időszakokban eléggé mostohán bántak a tanyákkal. Gondolhatunk a téeszesítés során a birtokpolitikára; és általánosságban minden döntés a tanyai életforma és gazdálkodás ellen hatott. A 2010-es kormányváltás után a Vidékfejlesztési Minisztérium úgy határozott, hogy a tanyákon élőket nem hagyhatjuk magukra, s minden segítséget meg kell nekik adni. A tanyákon élők életkörülményeit komfortosabbá szeretnénk tenni, s gazdálkodásukat elősegítjük, hiszen ők elsősorban mezőgazdasági tevékenységből élnek.

 Off-shore vagy átláthatatlan tulajdonosi szerkezetű cég nem juthat közpénzhez

Világos képet kapunk arról, hogy 2007-től a szerződések kedvezményezettjei milyen tulajdonosi háttérrel rendelkeznek (9.oldal)

Szerkesztőségünk vendége Csepreghy Nándor, kiemelt fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár: A kormánynak az a célja a vizsgálattal, hogy mindenki megtudhassa, akit érdekel: kik azok a magánszemélyek, gazdasági társaságok, akik uniós fejlesztési forráshoz jutottak a most lezáruló ciklusban. Emellett azt is napvilágra hozzuk: milyen célokra kapták a fejlesztési forrásokat, s azokat hogyan használták föl. 2011. január 1-jén hatályba lépett Magyarország új alaptörvénye, ami már rendelkezik arról, hogy hazánkban csak átlátható tulajdonosi szerkezetű vállalkozás juthat bármilyen típusú közpénzhez – legyen az hazai vagy EU-s forrás. A periódus zárásakor, tehát most van itt az ideje annak, hogy minden eurócenttel elszámoljunk.

 Nem nekem való a fővárosi színészélet

A színház tükröt tart, a tükörben pedig ott vannak a mindenkori társadalmi viszonyok (10.oldal)

Karczag Ferenc színész, rendező: nem tartom korrektnek, ha olyan helyen működtetnek színiiskolát, ahol nem tudnak munkát adni a növendékeknek. Azért szeretem azt, ha egy színháznak tanodája van, mert akkor a tanítványoknak már a második évtől kis vagy statisztaszerepeket is adnak. Ilyenkor az is kiderül, hogy a növendék szeretne-e a jövőben színészettel foglalkozni. Ha valaki kedvtelésből összehoz egy tanári gárdát, csak azért, hogy pénzt keressenek, az nagy felelőtlenség.

 Amit Szent István rendelt, azt a kommunisták elpusztították

1990 után sem tűnt fel senkinek, hogy nincs a városrészben egy szimbolikus és szakrális hely, ahol méltóképpen ünnepelhetnék a józsefvárosiak államalapításunkat (12.oldal)

A kommunizmus rémuralma alatt felrobbantott Golgota téri kápolnának állított emléket Józsefváros Önkormányzata augusztus 20-án a Szent Istváni kettős kereszttel. A 7 méter magas alkotás avatásán Józsefváros polgármestere, Dr. Kocsis Máté azt mondta: újra meg kell teremteni azokat a szimbolikus közösségi tereket, ahol a magyarok méltóképpen emlékezhetnek ünnepeikre, így Szent István király több mint ezer évvel ezelőtti államalapítására. A szocializmus éveiben a kápolnához hasonlóan le akarták rombolni a magyarok szimbólumait, ezért lett az államalapító Szent István királyból „király”, az államalapításból, Magyarország születésnapjából pedig a sztálinista alkotmány ünnepe. A lényeg, hogy csonkolhassák a nemzet megtartó gyökerét, eltüntessék a magyarság szimbólumait, s megkérdőjelezzék a megkérdőjelezhetetlent: Istent, hitet, történelmet, államalapító Szent István királyt. A cél világos volt: a magyarok ne az Istent féljék, hanem az ÁVH-t és a munkásőrséget. Ne nemzetben gondolkodjanak, hanem népben. Ne a hazát szeressék, hanem a szovjet tömböt. Ne a történelmünket tanulják, hanem az ötéves tervet. Augusztus 20-án ne Szent Istvánt, hanem Sztalint tiszteljék.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

De már szerdán 10 órától megveheti kiadóhivatalunkban. Vagy fizessen rá elő!

Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32., I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575. Telefon és telefax: 781-3236, 06-30/754-5017.

E-mail: info@magyarforum.hu