vissza a főoldalra

 

 

 2013.08.23. 

Több száz milliós új fejlesztések Zalaegerszegen

A városi tulajdonú pénzügyi szolgáltató kedvezőbb hitelt nyújt a helyi vállalkozásoknak

Egyebek mellett a városrehabilitációs program kiegészítéseként több mint 800 millió forintos fejlesztésről és a Zalaco Sütőipari Zrt. új telephelyéül szolgáló ingatlan kedvezményes eladásáról is döntött legutóbbi, rendkívüli ülésén Zalaegerszeg Megyei Jogú Város képviselőtestülete.

 A városrehabilitációs program céljai közé tartozik a belváros egységes szerkezetének helyreállítása, emellett a  történelmi belváros északi részének komplex rehabilitációja, és új kulturális és közösségi terek létrehozása. A mostani 835 millió forintos beruházásról is e célok megvalósítása miatt döntöttek? – kérdezem Gyutai Csabát, Zalaegerszeg polgármesterét.

 –Ez a beruházás a régi belvárosban, a piactér sarkában valósul meg. Néhány évvel ezelőtt vette kezdetét a rehabilitációs folyamat ebben a térségben. Zalaegerszeg történelmi belvárosával a kommunizmus éveiben nem törődtek, és ez a hajdan hangulatos terület egyre csúnyább lett. Ezért döntöttünk a piactér és a belváros szisztematikus újjáépítése mellett. Ennek érdekében a piactér teljesen megújult, új burkolatot is kapott. Szökőkút épült díszkivilágítással, sőt szabadtéri kulturális teret is létrehoztunk. A tér egyik sarkában szép társasházat építettünk, olyat, aminek az aljában üzlethelyiségek üzemelnek, a felső szinteken pedig lakás célú helyiségek vannak. Ez volt a beruházás első üteme. A piactér-rekonstrukció kapcsán az EU-s és az Új Széchenyi Tervből jutatott támogatásból megmaradt 50 millió forintból egy másik társasházat építünk. Ennek az alsó szintjén ugyancsak üzletek kapnak helyet és a városi tulajdonú közműszolgáltató cégeknek is itt lesz a közös irodája, a felsőbb szinteken pedig lakásokat alakítunk ki. Meglehetősen hosszú időbe telt ennek a beruházásának a véghezvitele, bár rendelkeztünk a támogatási összeggel és a város önrészével, de mégis jelentős hitelre volt szükség, olyanra, amit később az ingatlanértékesítésből lehet visszapótolni. A gazdasági válság miatt a bankok nem voltak hajlandók ezt a projektet finanszírozni, s nagyon nehezen tudtuk összerakni az egész konstrukciót. A Nyugat-Pannon Fejlesztési Zrt-vel, a Magyar Fejlesztési Bank leányvállalatával sikerült megegyeznünk, hogy ők a Zalaegerszegi Városfejlesztő Zrt-ben kisebbségi tulajdonosok lesznek, jelzálogot kapnak az épületre, míg az építő ZÁÉV Zrt 100 millió forint készpénzt fordít a beruházásra, amit az értékesít során visszakap. Így állt össze az a 800 milliós projekt, aminek eredményeként ennek a térségnek a rehabilitációja befejeződik. Ami még hiányzik, az a vásárcsarnok felújítása, de a közelmúltban jelent meg kormányhatározat arról, hogy funkcióbővítő városfejlesztés címén további 600 millió forintos támogatást kap a város. Ebből építjük át a Dísz teret, valamint a vásárcsarnok teljes felújítását tervezzük mintegy 60 millió forint értékben. Az élhető belváros kialakításához szükség az északi hátsó elkerülő út megépítése, hogy a központból az autóforgalmat erre az útra tereljük át. A maradék forrás pedig ezt a célt szolgálja.

 Az önkormányzat 2,5 hektáros, 50 millió forint értékű területet értékesít kedvezményesen a Zalaco Sütőipari Zrt. számára. Ezzel új munkahelyeket is sikerül teremteni?

 –Ez már egy másik projekt. Az új városvezetés egyik fő célja, hogy a munkahelyek megőrzése és új munkahelyek létesítése érdekében minél markánsabb intézkedéseket foganatosítson. Ezért az elmúlt rendkívüli közgyűlésen két dolgot határoztunk el. Az egyik, hogy barnamezős ipari területen vásárolunk, vagy bérlünk olyan csarnokot, ahová termelő vállalkozásokat tudunk betelepíteni. A másik projekt, hogy az északi ipari parkban mintegy 2,5 hektáros területet adunk a Zalaco Zrt-nek. Ők ezen a telken első ütemben 760 milliós, teljes beruházási összegként pedig 1,5 milliárdos beruházást valósítanak meg. Vállalásuk szerint árbevételük is 1.5 milliárd forinttal nő meg, és 110 új munkahelyet teremtenek a városban. A szocialisták a közgyűlési vita során azt mondták, hogy ez egy zalaegerszegi sukorós beruházás, amit sajnálatos, és ide nem illő kifejezésnek tartunk. A szocialisták ebben az esetben a kakaós csigát összekeverik a kaszinóval, ugyanis a város rendelete értelmében, ha a meghatározott területi nagyságon, meghatározott új iparűzési adó befizetési kötelezettség mellett meghatározott számú munkahely keletkezik, akkor a város tulajdonában lévő telek árából kedvezmény adható. Így jött létre a mintegy 75%-os telekár-kedvezmény, és ezért bruttó 50 millió forintért vásárolhatja meg a Zalaco a területet. Tehát szó sincs ajándékozásról. Meggyőződésem, ha magyar magánszemélyek tulajdonában lévő vállalat másfélmilliárdos beruházást hajt végre és 110 új munkahelyet teremt, akár ingyen is oda kell adni a telket, hogy azzal gyarapodjon az ország. Látható: a szocialisták sem a város sikerében, sem az ország gazdasági talpra állásában nem érdekeltek.

 Az adósságkonszolidációnak köszönhetően felszabadult közel 100 millió forintot gazdaságfejlesztési célokra fordítják. Mi mindent szeretnének ebből az összegből megvalósítani?

 –Részben az imént említett barnamezős beruházást, mintegy 55 millió forint értékben. Az egyik városi ipartelepen pedig közműépítést hajtanánk végre 25 millióért. A városban működtetünk egy saját tulajdonú közfoglalkoztatási célú vállalatot is, ami egyfelől közmunkásokat foglalkoztat, másrészt munkaerőt kölcsönöz a helyi vállalatoknak. E cég foglalkoztatást segítő programjaihoz további összegek szükségesek. Mindemellett mi komplex szolgáltatás-csomagban gondolkodunk. Ha szükséges, akkor infrastruktúrával ellátott területet bocsátunk a vállalkozások rendelkezésére, de fejlesztési forrást is szerzünk az együttműködő vállalkozások számára; s mindezekhez új elemenként szeptembertől elindul a városi tulajdonú pénzügyi szolgáltató vállalat, amely kedvezőbb hitelt tud nyújtani a zalaegerszegi vállalkozásoknak, maximum 50 millió forint értékben. 2014-ben pedig olyan tanácsadó céget szeretnénk létrehozni, ahol az adott vállalkozások pályázatainak elkészítéséiben segítenek munkatársaink.

 

Medveczky Attila