vissza a főoldalra

 

 

 2013.08.23. 

Elcsitultak a hullámok – megújul a strand Balatonföldváron

Sem a parkolásért, sem a strandolásért nem kell fizetni a lakosoknak, s az idelátogatóknak

Évek óta vitában állt a balatonföldvári önkormányzat a lakosság egy részével a nyugati strandra tervezett vitorláskikötő-építés és strandfejlesztés ügyében. Az üdülőtulajdonosok és helyi civil szervezetek is tiltakoztak, még helyi népszavazás kiírása is felvetődött, ám ezt végül nem szavazta meg a képviselő-testület. Holovits Huba, Balatonföldvár polgármestere elmondta: a vitorlás kikötő tervét egyelőre leveszik a napirendről és, ha problémamentes lesz az engedélyeztetési eljárás, jövőre megújul a nyugati strand.

 2013-ban is Kékhullám Zászlóval jutalmazták a keleti strandot. Tehát a keletivel nincs semmi gond, hanem a nyugati fejlesztése körül robbant ki a vita?

 –Reméljük, hogy a vita nyugvópontra kerül, s, hogy stílszerű legyek, elcsitulnak a hullámok a nyugati strand körül is. 2003-ban kereste föl egy befektető kikötő létesítési szándékkal a város önkormányzatát, s az akkori városfejlesztés, jónak találva az ötletet, a nyugati strand előtti területre képzelte el a kikötő megvalósulását. A beruházónak azért, hogy amiért megkapta az engedélyt a várostól, a ’60-as, ’70-es évek állapotát mutató nyugati strandot kellett volna eldózerolnia, és egy teljesen újszerű strandot felépítenie. Megkötöttük a szerződést, elindult az engedélyezési eljárás is, ami viszont több mint 10 évig húzódott a folyamatos fellebbezések, bírósági szakaszokig eljutatott beadványok miatt. Több civil szervezet, üdülőtulajdonosi egyesület is aggályát fogalmazta meg a beruházással kapcsolatban. Két hete döntött úgy városunk képviselőtestülete, hogy fordulóponthoz kell érnie a történetnek, mert a nyugati strand területe ebben a szörnyű állapotban nem maradhat. Ezért felvettük a kapcsolatot a beruházóval, és azt az ajánlatot tettük részére, hogy az elmúlt 11 évben elkészült teljes tervdokumentációt, az eddig megszerzett engedélyeket és valamennyi jogot a város vissza szeretné szerezni. Ez meg is valósult: rövid alkut követően nettó 9,5 millió forintért a város hozzájutott ezekhez az engedélyekhez, jogokhoz és a beruházó visszalépett. Innentől kezdve újra Balatonföldvár város önkormányzatának kezében van a nyugati strand fejlesztésének lehetősége, miénk így a kizárólagos jog. Most az újratervezés fázisában vagyunk; a meglévő terveket próbáljuk úgy átalakítani, hogy a vitorlás kikötőt egyelőre levesszük a napirendről és a parti létesítményeket illetően már a 2014-es szezonra szeretnénk, hogy modern, kiszolgáló egységekkel, büfékkel ellátott konstrukció épülne ki a nyugati strandon. Mindezt akkor tudjuk elérni, ha problémamentes lesz az engedélyeztetési eljárás véghezvitele. Ha újabb fellebbezések érkeznek, akkor jövőre még nem tudjuk felújítani a nyugati strandot.

 Az előzetes hírek szerint a beruházó 21 millió forintért mondott volna le a projektért. Akkor ez a 9,5 millió forint jelentős előrelépés?

 –Jelentős előrelépés, főleg, ha arra gondolunk, hogy a beruházó úgy számolt: 40 millió forintot fektetett be a fejlesztésbe, s maga az alku 21 millió forintról indult.

 Az egyik ellenérv az előző beruházással kapcsolatban az volt, hogy Balatonföldváron van már egy szabadkikötő, így felesleges lenne újabbat építeni, s indokolatlan, hogy egy kilométeres körzeten belül két kikötő legyen.

 –Amint jeleztem, egyelőre lekerül a vitorlás kikötő építése a napirendről. Azon az állásponton vagyok, hogy egy ilyen fejlesztési lehetőséget nem lehet véglegesen kihúzni a listáról. Hagyjuk meg a döntés lehetőségét az utókornak. Balatonfüreden 13 kikötő van, mégis a Balaton egyik legvirágzóbb városáról beszélünk, ahol békében megférnek egymás mellett a vitorlások és a strandolók. Szeretném, ha egyszer a balatonföldvári lakosság, és az üdülőtulajdonosok is megértenék egy ilyen beruházásnak az előnyeit is.

 Tehát a 9,5 millió forintot fizettek azért, hogy lecsillapodjanak a kedélyek?

 –Nem, hanem azért, hogy a beruházó elálljon a szándékától, és hogy végre tiszta lappal indulhassunk el a nyugati strand ügyében.

 A felújított strand belépődíjas lesz?

 –Városunkban sem a parkolásért, sem a strandolásért nem kell fizetni a lakosoknak, s az idelátogatóknak. A keleti strandot pályázati forrásból újítottuk föl, s vállaltuk, hogy öt éven át úgy üzemeltetjük, hogy nem szedünk belépődíjat.

 Ahogy nézem a város programjait, kulturális kínálatait, nem csak a nyári szezonban gondolkodnak.

 –Minden tóparti településnek arra kell törekednie, hogy ne csak másfél hónapig tartson a szezon, hanem már áprilistól szeptember végéig érkezzenek a vendégek. Ennek érdekében mi sport-és kulturális programokat szervezünk és azokat megfelelő módon meghirdetjük.

 

Medveczky Attila