vissza a főoldalra

 

 

 2013.08.30. 

Szíriai invázió aláássa a geopolitikai stabilitást

Szíria nagyon közel van ahhoz, hogy az Egyesült Államok katonai agressziójának objektumává váljon. Úgy látszik, a döntést meghozták. A Nyugat meghatározta a taktikát, de nincs világos elképzelése a stratégiáról.

 John Kerry amerikai külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetésben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megkérdezte, mi lesz az USA stratégiája. „Mit szándékoznak tenni, hogy Szíria elleni akciójuk segítsen a regió problémáinak megoldásában, ne pedig szaporítsa azokat, ne okozzon igazi katasztrófát?” Válaszul Kerry csak felhívta „Oroszországot és Kínát, hogy csatlakozzon a vegyi fegyverek felszámolása érdekében tett erőfeszítésekhez, hogy az ne kerüljön rossz kezekbe”.

 Nyilvánvaló, az USA nem látja, mi vár Szíriára a jövőben. A legfontosabb, hogy kiszorítsák Bashar al-Assad-ot. Washingtont nem érdekli, hogy mi lesz ezután. Ellenkező esetben a Fehér Háznak össze kellene hasonítania ezt a tíz évvel ezelőtti kellemetlen eseményekkel, amikor az USA betört Irakba azzal az ürüggyel, hogy megmentése a világot tömegpusztító fegyverektől – mondta Pavel Zolotarjov az USA és Kanada Intézetének helyettes igazgatója:

 Nehéz megérteni, milyen messze hajlandó menni Obama. Nemzetközi tevékenységében az USA általában saját nemzeti érdekeiből indul ki, és nem veszi figyelembe a nemzetközi jogi normákat. Ha az érdekei megkövetelik, kész kiagyalni a tényeket.

 2003-ban megszállták Irakot, felakasztották Szaddamot. A tömegpusztító fegyverek meglétét nem bizonyították be. Az amerikaiak cserben hagyták Irakot, társadalmi és politikai káoszba taszították az országot, amelyben több milliárd dollárt költöttek a keleti autokrácia nyugati modell szerinti rekonstrukciójára. Szakértők úgy vélik, hogy Szíriában a demokratizálási törekvések sokkal több bajt eredményezhetnek majd. Alekszandr Konovalov politikai elemző véleménye:

 A szíriai ellenzék soraiban nincs egység. Olyan benyomás alakul ki, hogy amerikai beavatkozás eredményeként radikális iszlamisták kerülnek a hatalmra Szíriában. Ez pedig nem felel meg sem amerikai, sem európai érdekenek.

 Ugyanúgy mint Irakban, az amerikaiaknak nem lesz könnyű véget vetni a háborúnak. A nyugati média írja, hogy a legvalószínűbb forgatókönyv szerint Tomahawk rakétákat indítanak a Földközi-tengeren levő torpedórombolókról. De úgy tűnik, a szárazföldi háborút nem lehet elkerülni. Először is, meg kell akadályozni a totális mészárlást a legyengült országban. Másodszor, ki kell zárni, hogy az Al-Kaida terroristái kezébe kerüljenek a fegyverraktárak.

 Másrészt, nem valószínű, hogy Obama elfelejtette Robert Gates egykori amerikai védelmi miniszter szavait, aki egyszer azt mondta, hogy „bármelyik jövőbeni védelmi minisztert, aki tanácsot ad az elnöknek, hogy küldje amerikai csapatokat Ázsiába vagy Afrikába, pszichiáterhez kell küldeni”. Alekszandr Konovalov megjegyzi:

 2012-ben Obama azt mondta, hogy Amerika nem fog beavatkozni drága konfliktusokba. Ezért Szíriban csak precíz rakétacsapásokról lehet szó.

Thomas de Maiziere német védelmi miniszter is óva intette a nyugati országokat az elhamarkodott lépésektől, megjegyezve, hogy a közel-keleti problémák nem oldhatók meg katonai eszközökkel.

 

(Oroszország hangja)