vissza a főoldalra

 

 

 2013.08.30. 

"csak egy erdélyi költő"
Szőcs Géza 60 éves

A Ceauescu házaspár uralkodása idején, december 1-én nem tartottak ünnepséget a románok. A „demokraták” hatalomrakerülésével először 1990-ben ünnepeltek Gyulafehérváron. A helyszín és a dátum az un. Gyulafehérvári határozat egy pontja miatt volt érdekes a magyarok számára, amelyben kimondatott, a „Teljes nemzeti szabadság az együttlakó népek számára. Minden népnek joga van a maga neveléséhez és kormányzásához saját anyanyelvén, saját közigazgatással, saját kebeléből választott egyének által.”

 Szőcs Géza 1990. december 1-jén  Gyulafehérváron a román nemzeti ünnep alkalmából sok ezer feldühödött román tüntetőnek a nemzetiségi jogokról tartott előadást, amikor  több meghatározó romániai magyar politikus, Ion Iliescuval és kormányával való kiegyezést tartotta hasznosnak.

 Ezen az első ünnepségen, amely a diktatúrát követte a „román demokraták” megfenyegettek mindenkit, (természetesen a figyelmeztetés csakis a magyaroknak szólt) az ünnepség előtt, hogy gondolkodás nélkül tüzet nyitnak, ha egyesek arra vetemednének, hogy szóval vagy más cselekedettel megzavarják az ünnepséget. Senkiben nem volt egy szemernyi kétség sem afelől, hogy ezek megtennék gondolkodás nélkül, amivel fenyegetőznek, ha nem lenne túlságosan is közel a márciusi Marosvásárhelyi pogrom, amelynek során kiütötték Sütő András szemét, illetve a sok halottal járó súlyos harcok puskaropogása is a fülekben volt még. Ráadásul éjszakánként nem ritkán, katonai és rendőri járőrök is cirkáltak. Itt kérte voltaképpen számon a hatalomtól Szőcs a határozatot, melyet füttyökkel és bekiabálásokkal zavartak meg a Vatrások, de lőni végül nem lőttek.1993-ban az RMDSZ Neptunban kötött, azóta is titkos megállapodását  a román kormánnyal, Szőcs ezt az erdélyi magyarok elárulásának nevezte.

„Csak egy erdélyi költő”, nem a romániai magyarok "hivatalos képviselője", fúrják és nyírják, akik nem viselik el, hogy rendre meghökkentő ötletekkel áll elő. Mindig mindenhonnan ki fogják túrni, mondta Csurka István, mert a döntő pillanatokban, amíg mások helyezkednek, törtetnek, osztanak és szoroznak, Géza figyelmét a jambusok és trocheusok kötik le.Lírai alkat, előbb utóbb megeszik, jósolta nem sokkal kinevezését követően, a Lakiteleken töltött esti beszélgetés utáni szedelőzködés közben, csak úgy maga elé.

 

czyla