vissza a főoldalra

 

 

 2013.08.30. 

Befejezés előtt áll az ipolysági gyülekezeti központ

A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Közalapjának építkezési keretéből az idén négyezer eurós támogatást kaptak a munkálatokra. 2008-tól épül az Ipolysági Református Egyházközség gyülekezeti központja. A 160 ezer eurót kitevő beruházás egy része már befejeződött a lelkészlak elkészültével, de a hozzá tartozó imaházban még van mit tenni.

Még a 2000-es évek elején, Kuczy Lajos lelkipásztor beszolgálása idejében vetődött fel az a gondolat a presbitériumban, hogy Ipolyságon épüljön egy olyan gyülekezeti központ, amely magába foglalja a templomot, a közösségi házat és a lelkészlakot. A terv megvalósításának első lépéseként az egyházközség telket vásárolt, majd látványtervet készíttetett, valamint kiszámolták a beruházás várható költségét is. A 11 434 ezer koronát, azaz a 380 ezer eurót igénylő projekt azonban a Zsinat elutasította.

Amikor Izsmán Jónás személyében 2004-ben új lelkipásztor került a gyülekezet élére, ismét felvetődött az akkorra már aktuálissá vált központ megépítése, mivel parókia nem lévén, nem volt hol laknia. A lakhatását átmeneti időre a gyülekezet gondnoka biztosította a számára. A 2006. januárjában megtartott egyházközségi közgyűlésen a jelenlévők ugyan egyhangúlag kifejezték az építkezési szándékot, de egy költségkímélőbb tervezet mellett tették le a voksukat.

Ipolyságon a református gyülekezet sem templommal, sem lelkészlakkal nem rendelkezett. Mivel azonban a város egyfajta végvár is a magyarság életében, ezért rendkívüli jelentőséggel bír a missziós jellegű szolgálat végzése. Az előző lelkész, a barsi egyházmegye akkori esperese Kuczy Lajos fogalmazta meg, hogy Ipolyságnak egyfajta Regionális Missziós Diaszpóra Centrumra van szüksége, amely nemcsak a környék reformátusságának, de a magyarságának is meghatározó összetartó erejévé kell, hogy váljék. Ebből a célból is épül a gyülekezeti központ (parókia, imaház), ezzel biztosítva egy közösségi helyet a környék lakosságának.

A nagyméretű építkezés 2008-ban kezdődött el. Az átdolgozott projekt költségvetése, amelyet Matyó László készített el, több mint 4 millió koronával, azaz 143 ezer euróval számolt, az önrészen kívül. A másik, kulcsrakész verzió viszont ennek a duplájába, 8,7 millió koronába, azaz 288 ezer euróba került volna. A jelenlegi számítások szerint a teljes beruházás nem haladja meg a 160 ezer eurót. Az egyházközség eddig 127 174 eurót fizetett már ki a munkálatokért. A hiányzó összeget pályázati pénzekből és a hívek adakozásából igyekeznek pótolni. Az idén is több helyre nyújtották be projektjüket, ahonnan pozitív visszajelzések is érkeztek. A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Közalapjának építkezési kerete például 4 ezer euróval járult hozzá a kiadásokhoz.

Ezen kívül az ipolysági gyülekezet tagjai is erejükön felül adakoztak a cél megvalósítása érdekében. De elképzelésüket támogatta Ipolyság Város Önkormányzata, a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma, Veresegyháza Önkormányzata, a GAW, a Stichting Hulp Oost Europa, a magyarországi Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, valamint magyarországi, szlovákiai és holland gyülekezetek, de magánszemélyek is hozzájárultak a kiadásokhoz.

A templom és a gyülekezeti központ berendezéseinek egy része a németországi Biefeldből, a Béthel Alapítvány jóvoltából került Ipolyságra.

Az ipolysági gyülekezeti központot alkotó imaház 1015 m2 , a parókia 359 m2 tesz ki. Az építkezés öt éve alatt a földszinten kialakították a gyülekezeti termet bibliaórák megtartására, egy irodát és egy vendégszobát, valamint két szociális helyiséget.

Az épület emeletén található a négy szobás lelkészlak, konyhával, fürdővel, toalettel és kamrával. Ez a rész már tavaly szeptemberben elkészült és a lelkész családjával együtt átköltözhetett az előző lakhelyéről.

A gyülekezeti központ azonban még mindig igényel munkálatokat. Hátra van még a külső szigetelés és vakolás. Az imaházban hiányzik a mennyezet, a padlózat (betonozás, csempézés), vakolás, a villanyhálózat, a fűtési rendszer, valamint a külső kerítés elkészítése.

A népszámlálási adatok szerint Ipolyságon 142 református él. Az egyházközség 83 reformátust tart számot, ebből 46 járulnak hozzá az egyház fenntartásához.

 

(Reformata, Felvidék.ma)