vissza a főoldalra

 

 

 2013.08.30. 

A szakszervezetek többségénél nem történt meg a rendszerváltás

A Solidarnosc alelnöke sérelmezte, hogy logójukat egy olyan politikai szervezet használja, amely egészen más ideológiát képvisel, mint ők

A Bajnai Gordonékkal szövetséges Magyar Szolidaritás Mozgalommal szemben a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) levélben, hivatalosan fordult a lengyel Solidarnoschoz, hogy nevét és emblémáját használhassa.

 Honnét jött az ötlet, hogy megváltoztassa a nevét a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete? – kérdezem Bubenkó Csabát a KDFSZ elnökét.  

–Nem beszélhetünk alapvető változtatásról, csak éppen egy szóval több szerepel majd nevünkben. Ez akkor vetődött föl először, mikor a Solidarnosc-tesco szakszervezettel és a konföderáción belül a kereskedelmi ágazat és biztosítási szektor vezetőjével, Alfred Bujara úrral felvettük a kapcsolatot. Tehát köztünk és a lengyel Solidarnosc között létezik már kapcsolat, együttműködés, s arra alapozva döntöttünk arról, hogy a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezet elnevezését kibővítjük. Terveink szerint a solidarnosc szót használjuk majd, ezzel is megkülönböztetjük magunkat a baloldali Magyar Szolidaritás Mozgalomtól. Azt is szeretnénk, ha a Solidarnosc hozzájárulna logójuk használatához.

 Miben tud a KDFSZ-nek segíteni a lengyel Szolidaritás?

 –A Szolidaritás példát tud nekünk abban mutatni, miként kell egy szakszervezetet felépíteni, hogyan lehet hathatós propagandát kifejteni, milyen módszerrel lehet elérni a megfelelő szakszervezeti kampánytevékenységeket. Azt is meg lehet figyelni, hogy azok a munkáltatók, akik mindkét országban jelen vannak, milyen magatartást tanúsítanak a munkaerőpiacon és a szakszervezetekkel szemben. Ha azonosak a problémák, megvizsgálhatjuk, mit tesznek annak orvoslására a lengyel Szolidaritásnál.

 Mit tud arról, hogy Alfred Bujara alelnök úrnak mi a véleménye arról, hogy Magyarországon baloldaliak alapították meg a Magyar Szolidaritás Mozgalmat?  

–Bujara úr nagyon sérelmezte azt, hogy logójukat egy olyan politikai szervezet használja az emblémájukat, amely egészen más értékrendet képvisel, mint ők. Alfred Bujaráról tudni kell, hogy huszonévesen csatlakozott a Szolidaritáshoz. Amikor ezzel a tettével a kommunizmus ellen fellépett, olyan aktivistája lett a mozgalomnak, hogy a múlt rendszer üldözöttje lett. Internálták, és hátrányos megkülönböztetésekben lett része. Egyszer sorstársaival együtt felpakolták egy teherautóra, kivitték az erdőbe, s ott alaposan megverték. Jelenleg Magyarországon a szolidaritás szimbóluma alatt éppen olyan szerveződést hoztak létre, ami olyan ideológiai alapon áll, ami ellen Bujara hajdan fellépett. Nem ért azzal egyet, hogy a mozgalom vezetői posztkommunisták. Olyanok, akik annak idején a pártállam haszonélvezői voltak, s annak ideológiájával egyetértettek.

 Milyen ma Lengyelországban, s milyen Magyarországon a szakszervetek megítélése?

 –Lengyelországban a Solidarnosc az egyik legnagyobb szakszervezeti szövetség, s ez a konföderáció nemzetközi ismertséggel bír. Azt is tudjuk, hogy a mozgalom első vezetője, Walessa, Béke-Nobeldíjat kapott. Jelenleg a szakszervezetek szerepe Lengyelországban felerősödött, mert egy olyan elnyomó liberális kormány van hatalmon, ami intézkedéseivel elérte azt, hogy szeptember 11-étől 3 napon át országos demonstrációkat, sztrájkokat tartanak. Olyan súlyos a helyzet, hogy még a posztkommunista szakszervezetek is összefogtak a Solidarnosc-tyal, amikor az megfogalmazta a munkavállalók követeléseit. Magyarországon a helyzet korán sem ilyen egyszerű, mert a szakszervezetek területén sem történt meg a ’90-es években a rendszerváltás. Ha megfigyeljük a szakszervezeti vezetőket, akkor nagyon kevés olyan személlyel találkozhatunk, aki ne lenne köthető a múlt rendszerhez, vagy ne annak az ideológiáját követné. Tehát ők, szinte mind baloldaliak, és a régi beidegződés alapján működtetik a szakszervezeteket. Meg kell azt is figyelni, hogy amikor megjelentek Magyarországon a kereskedelmi láncok, akkor mit tettek a szakszervezetek, s mit a kormányon lévők. Világos, tiszta helyzetet kellett volna akkor a kereskedelemre vonatkozó jogszabályokon keresztül teremteni. Úgy kellett volna szabályozni a piacot, hogy a hazai kis-és középkereskedők is érvényesülni tudjanak. A multiknak viszont kellett adni a látszatra, és ezért olyan szakszervezeteket kreáltak, melyek nem sok vizet zavartak. Tudvalevő, hogy 90-es évek végén a Tesco Magyarországon az egyik legjobban fizető munkáltató volt, ám ebből a pozícióból eljutottunk oda, hogy egyre jobban romlottak a fizetési körülmények. Mindez úgy történt, hogy volt és van is külön szakszervezet a Tescóban, de mégsem voltak demonstrációk, gazdasági perek. Ez felveti a kérdést, hogy vajon kiket képvisel a jogszabályok szerint független szakszervezet a multiknál? Azokon a helyeken, ahol a szabályozatlan piac miatt alacsony bérért foglalkoztattak munkavállalókat, kinek az érdekeit veszik figyelembe? Az is kiderül, hogy helyi szinten a szakszervezeti vezetők sok esetben a vállalat vezetőiből kerülnek ki. Tehát ők lesznek az úgynevezett függetlenített szakszervezeti vezetők. Így nem csoda, hogy ők lojálisak a munkáltatóhoz, s közben a dolgozóktól beszedik a tagdíjat, de érdekképviseletről már nem beszélhetünk. Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezeténél ez nem fordulhat elő. Engem nem kért föl senki a munkáltatók közül, hogy legyek szakszervezeti vezető. De ez a normális állapot. Mi alulról szerveződő szakszervezet vagyunk, s a lengyel Szolidaritásnak is az volt a lényege, hogy ugyanígy alulról szervezték meg. Ezért is szeretnénk használni a solidarnosc nevet.

 

Medveczky Attila