vissza a főoldalra

 

 

 2013.12.06. 

Riasztó mértékben növekedett a korrupció mértéke az elmúlt húsz évben

Szerbiában az elmúlt két évtizedben – a hatalmi elit és az üzleti körök kapcsolata miatt is – riasztó mértékben nőtt a korrupció szintje, jelentette ki ma Nebojša Stefanović, a szerbiai parlament elnöke.

 A szerbiai parlamentben a korrupció ellen rendelkezésre álló parlamenti mechanizmusokkal kapcsolatban megtartott szeminárium megnyitóján Stefanović arra figyelmeztetett, hogy az említett kapcsolatok miatt politikai támogatás jön létre, és védelmet kapnak azok, akik törvényellenesen működtetik vállalatukat. Kijelentette, a korrupció komoly veszélyt jelent a jogállamiságra, a stabilitásra és a társadalom biztonságára.

 „Szerbia jelenlegi kormánya és parlamentje a zéró tolerancia elvének elfogadásával jelentős erőt fektet a korrupcióellenes harcba. Elkötelezettek vagyunk a korrupció felszámolása tekintetében, különösen azokban az esetekben, amelyek a jelenlegi súlyos gazdasági helyzetbe sodorták az országot” – mondta a szerb házelnök.

 Szavai szerint, a szerbiai parlament nem csak az európai normákat igyekszik elérni az Európai Unióba vezető út során, hanem azt is, hogy Szerbia a prosperitás, a biztonságos befektetések és a dolgozni vágyók esélyegyenlőségének országa legyen.

 „A szerbiai parlament, mint képviselői intézmény köteles nagyobb részvételi lehetőséget biztosítani a polgárok számára a közügyek tekintetében, s ösztönöznie kell a nyilvánosságot arra, hogy vegyen részt a korrupció elleni harcban” – szögezte le Stefanović.

 Figyelmeztetett, hogy a korrupció és a bűnözés egyéb formái, a terrorizmus, a kábítószer-kereskedelem, a pénzmosás, nemzeti és nemzetközi szinten is riasztó mértéket ölt.

 „A politikusok és köztisztviselők munkájának integritása, elszámoltathatósága és átláthatósága alapfeltétele a bizalomnak, a hitelességnek és az autoritásnak a hatalom tekintetében, ha egy modern és demokratikus társadalomról van szó” – jelentette ki a házelnök.

 Nataša Vučković, a szerbiai parlament eurointegrációs bizottságának elnöke, az Európa Tanács parlamenti közgyűlése eljárási, mentességi és intézményi kérdésekben illetékes bizottságának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a korrupció veszélybe sodorja az intézmények legális működését, a törvényhozási folyamatot, lerombolja a polgároknak az intézményekbe vetett bizalmát és pusztító hatással van az emberi jogokra.

 Nataša Vučković, aki az ellenzéki Demokrata Párt (DS) képviselője, elmondta, politikai akaratra van szükség a hatékony korrupcióellenes harchoz, amelynek nem a politikai ellenfelek legyőzésére, hanem az intézmények létrehozására és a reformokra kell koncentrálnia. Leszögezte, a korrupcióellenes intézkedések végrehajtása előfeltétele a modern és egészséges társadalom létrehozásának Szerbiában.

 Antje Rothemund, az Európa Tanács belgrádi irodájának vezetője leszögezte, a korrupciót egy nem tolerálható gyakorlatként kell definiálni, ugyanakkor jelezte az Európa Tanács hajlandóságát arra, hogy segítse az uniós tagállamok korrupció elleni küzdelmét. Rothemund emlékeztetett, az Európa Tanács parlamenti közgyűlése által a korrupcióellenes harc kapcsán elfogadott legutóbbi dokumentum a korrupciónak a jogállamiságot veszélyeztető szerepéről szól.

 A szemináriumot az Európa Tanács parlamenti közgyűlése és a szerbiai parlamentnek az Európa Tanácsban való állandó küldöttsége szervezte.

 

(RTV)