vissza a főoldalra

 

 

 2013.12.06. 

Hargita megyében sem lesz az idén régiós népszavazás

A Maszol.ro portál szerint a székelyföldi Hargita megyében sem tarthatják meg az idén a megyét is magában foglaló fejlesztési régió átalakításáról szóló népszavazást. Jean-Andrei Adrian prefektus elmondta, hogy mindenképpen megtámadja a közigazgatási bíróságon azt a határozatot, amelyben a megyei önkormányzat népszavazást írt ki a kérdésről december 22-re.

 Az erdélyi portál megállapította, hogy így idén már egyetlen partiumi és székelyföldi megyében sem tartható népszavazás a fejlesztési régiók átalakításáról. Jean-Andrei Adrian prefektus elmondta, az általa vezetett intézmény jogászai a bírósági kereset véglegesítésén dolgoznak. A kereset benyújtása felfüggeszti az önkormányzati határozat hatályát mindaddig, míg az ügyben jogerős ítélet nem születik.

 Az RMDSZ eredetileg hat megyében kezdeményezett népszavazást Székelyföldön és a Partiumban. Bihar és Szatmár megyékben nem is került a megyei önkormányzat elé az erről szóló határozattervezet, Maros és Szilágy megyében a román többségű testületek leszavazták a kezdeményezést, Háromszéken pedig az önkormányzat kiírta a népszavazást, de a prefektus a közigazgatási bírósághoz fordult.

 Hargita megye tanácsa november 14-én fogadta el a régióátszervezésre vonatkozó megyei szintű népszavazás kiírásáról szóló határozatot. Ennek értelmében december 22-én kérdezték volna Hargita megye választópolgárait arról, hogy alkosson-e Hargita, Kovászna és Maros megye közös, Marosvásárhely-központú fejlesztési régiót.

 Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke korábban úgy vélekedett, hogy jogi érveket nem lehet felhozni az önkormányzat határozatával szemben. „Ha a prefektus mégis megtámadja, azt csak politikai parancsra teheti" – vélte.

 

MTI