vissza a főoldalra

 

 

 2013.12.06. 

Kijevben az ellenzék megostromolja a hatalmi szerveket

Az ukrán fővárosban tömeges megmozdulások voltak a múlt hétvégén. Az összecsapások következtében a tiltakozó akció résztvevői közül 165-en sebesültek meg. Több mint száz rendőr ugyancsak megsérült. Jelenleg a tüntetők körbevették a kormány épületét, és lezárták az összes bejáratot.

Az európai integráció hívei november 21-én kezdtek tömeges akciókba, amikor kiderült, hogy a kormány leállítja a társulási egyezmény előkészítését az Európai Unióval. Kezdetben a megmozdulás békés volt. De szombaton reggel, amikor a tüntetők túl közel mentek az elnöki hivatalhoz, a hatóságok kénytelenek voltak bevetni a Berkut (Szirti sas) rohamrendőrséget. Alekszandr Bondarenko, az Oroszország Hangja tudósítója jelenti!

 A résztvevők többsége békés akciókra hívott fel. Akadt azonban egy tucat fiatal, aki azt kiabálta, hogy ostrommal kell elfoglalni az elnöki hivatal épületét. A rendőrség nem tartóztatta fel őket. Majd váratlanul megjelentek a Berkut tagjai. A rohamrendőrök visszaszorították kb. 250 méterre a nyomulókat, és nagyon keményen léptek fel.  

Egészében véve Ukrajnában, egyes nyugati régiókat kivéve nyugodt a helyzet. A városok többségében az ellenzék akcióit nem támogatják. Egyes szakértők szerint Kijevben a helyzet előre kidolgozott terv alapján alakul. Vlagyimir Szacsko, a Kijevszkij telegraf lap főszerkesztője rámutat, hogy az ukrajnai ellenzékhez csatlakoznak más országokból politikai személyiségek.

 Ukrajnában megjelent Kaczinsky úr, az elhunyt lengyel elnök testvére, aki „A mi és az Önök szabadságáért” jelszóval járja a várost. Mindenféle hírek röppennek fel, hogy például Boriszpol repülőtéren orosz kommandósok szállnak ki, meghalt egy kislány, akit a rohamrendőrök ütlegeltek, több ezren sebesültek meg.

 Alekszandr Golub a parlament képviselője azt állítja, hogy a Nyugat nyomást gyakorol.

 Ez példátlan nyomás. A tüntetők között voltak litvánok és lengyelek, akik politikai értékelést adtak. Ők nem egyszerű polgárok, hanem bizonyos tisztségeket töltenek be. Egyes európai köröknek érdeke, hogy eszkalálódjon a helyzet. Úgy fest a dolog, mintha bosszút állnának azért, mert Ukrajna nem írta alá a társulási egyezményt.

 Az ellenzék fő követelése, hogy távozzon Viktor Janukovics elnök. Szakértők szerint ez nem lehetséges, mert ennek a parlamenti ügyrendnek a beindításához a szavazatok háromnegyedére van szükség. Amit elérhetnek a tüntetők: a kormány lemondása. De arra kevés az esély, hogy Janukovics mellett ellenzéki kormányfő legyen.

 

(Forrás: Oroszország hangja)