vissza a főoldalra

 

 

 2013.12.11. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXV. évfolyamának 50. száma!

A tartalomból:

A félmilliomodik (címlapon)

Orbán Viktor Böjte Csaba eskütételén mondott beszéde Budapesten, 2013. december 5-én

Felemelő érzés, hogy itt köszönthetem a magyar állampolgárok napról napra megújuló és bővülő közösségében Böjte atyát és édesanyját. Isten hozta Önöket itthon! A XX. század történelmi viharai következtében a magyarság a világ legkülönbözőbb pontjaira szóratott szét. 1920 óta pedig honfitársaink milliói, akik sohasem hagyták el szüleik lakóhelyét, egyik napról a másikra más ország, más országok állampolgárai lettek. Ma már a világ szinte minden pontján élnek magyarok. Mi azt valljuk, hogy ők is, lakóhelyüktől függetlenül, nemzetünk tagjai. Hiszen ahogy mi, ők is magyarul beszélnek, magyarul imádkoznak, és magukénak vallják a Himnuszt, melynek szerzője szintén a jelenlegi országhatárokon kívül született.

 In memoriam Csurka István

Csurka István :Szembenézés (2.oldal)

Ma csak az USA magán-jegybankjának, a FED-nek van joga fedezetlen pénzt nyomatni, dollárt kibocsátani, az európai központi bank ezt nem teheti meg az euróval, vagy csak nagyon korlátozott mértékben – amerikai ellenőrzés alatt. Ez az európai válság oka: a számolatlanul kibocsátott fedezetlen papírpénz, az üres dollár. Ezért maradt ki a stabilitási paktumból Amerika legfontosabb szövetségese, a fontsterlingjét megőrző Nagy Britannia és ezért kényszerül a francia–német erőközpont – egyébként merőben ellentétes érdekű, felemás erőközpont ez – vezetésével csikorgó megszorításokra és valamilyen, egyelőre még bizonytalan körvonalú és tartalmú központosításokra elsőrendűen az euró-zóna, de vele párhuzamosan Európa összes állama.

 PSZICHO THRILLER (3.oldal)

Azután az összeszámolás estéje, ütés a szívre: ÉRVÉNYTELEN! Hogy itt volt a kezünkben a döntés, hogy szavazzunk a nemzet újraegyesítésére, s erre nem voltunk elegen! Ebbe szinte belebetegedtem. És történt még valami, ami akkor véglegessé vált bennem. Én akkor úgy megutáltam a szociálliberális banda minden rendű és rangú képviselőjét, hogy ebből az utálatból nem bírok engedni. Hogy képesek voltak minden idők legaljasabb felhívását közzétenni: ne fizessünk rá a kettős állampolgárságra, ne fizessünk havi 20 000 forintot családunk pénzéből, ne fizessünk mások helyett adót, nyugdíjat,ne fizessünk állásunkkal az olcsó, határon túli munkavállalók miatt, december 5-én szavazzunk nemmel! Ezt nem tudják soha többé kimagyarázni, jóllehet Mesterházy próbálja.

 Tartalékosok (3.oldal)

Hála a folyamatos, jogutódlással történő átkeresztelkedéseknek, az MSZP egyenes ági leszármazottja a hírhedt Tanácskormánynak, amely 1919. március 21-től kezdve 133 napon át volt először hatalmon hazánkban. Bár papíron a szocdemekhez tartozó Garbai Sándor volt a népbiztosok tanácsának elnöke, valójában a vérkommunista külügyi népbiztos, Kun Béla irányított. Akkoriban „Lenin-fiúkként” aposztrofálták a tartalékosaikat, akiknek lelkén közel 600 ember életének kioltása szárad. Miután teljes csődbe vitték az országot, és menekülniük kellett, sokan azt hitték, hogy Magyarországon többet az életben nem kerülnek még a hatalom közelébe sem. A történelem ismeretében ma már elmondható: sajnos csupán naiv ábránd maradt ez a gondolat. Nem szabad elfelejteni egy pillanatra sem, hogy éppen a tartalékosaiknak köszönhették életben maradásukat, majd hatalomba való visszatérésüket.

 Valamennyi nemzeti és külhoni magyar értéket közös nyilvántartásba veszünk

A fogyasztók jól tudják, mit takar a „magyar termék” fogalom, és előnyben részesítik a kézműves remekeket (4.oldal)

dr. Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár: Alapvető fogyasztói elvárás az, hogy ha egy élelmiszer csomagolásán szerepel a magyar termék megjelölés, akkor az a termék valóban magyar alapanyagokból, Magyarországon készüljön. A rendelet megalkotásával ezt a fogyasztói elvárást kívántuk kiszolgálni.

 Új tervek a borsodi szénvagyon hasznosítására

Az MSZP jelöltje, Nyakó István politikai tőkét akar kovácsolni az ózdi kórházból (5.oldal)

Riz Gábor országgyűlési képviselő, a Borsod- Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke: Immár három éve arra keressük a megoldást a szakemberekkel együtt, hogy a megye szénvagyonát hogyan hasznosítsuk a jövőben, annak ismeretében, hogy a világ energiaigénye és energiatérképe a szolgáltatások és a technológiák oldaláról igencsak árnyalt és sokszínű. Akkor a szakértők azt mondták, az új technológiák ismeretében vizsgáljuk meg, hogy a 2000-es év elején a rossz hatásfok és a magas ráfordítási igény miatt bezárt bányákat miként lehetne újranyitni.

 A Hazáért

Hende Csaba kitüntette helytállásáért az 1951-es recski fogolyszökés utolsó élő résztvevőjét (6.oldal)

Mózes Mihály alighanem az egyedüli ember hazánkban, aki elmondhatja magáról, hogy sikerült megszöknie a doni szovjet fogságból, a malenkij robotra hurcoltak gyalogmenetéből, valamint a recski haláltáborból is. Miután véghez vitte és túlélte mindezt, visszatért a hétköznapi életbe és ledolgozott még huszonöt évet. Mózes Mihály regénybe illő élete immár 89 éve zajlik, és a közelmúltban Hende Csaba honvédelmi minisztertől átvehette a honvédség által adományozható egyik legmagasabb kitüntetést, a „Hazáért” elismerést.

 Működőképes pályára kell állítani hegyközségeket

Az összefogás nem jelszó, hanem szükséges feltétele a jövőbeni fejlődésnek (7.oldal)

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter november 15-én munkamegbeszélésen egyeztetett a szervezet jövőbeni kihívásairól a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) új elnökével, Tornai Tamással, valamint a szervezet alelnökével, Frittmann Jánossal. Ezt követően kérdeztük Tornai Tamást, mi is történik a borgazdaság legfontosabb szervezetében.

 Egyre népszerűbb a közösségi munka a diákok körében

Az erkölcsi nevelés olyan attitűdöt alakíthat ki a gyerekekben, melyre mint biztos iránytűre támaszkodhatnak felnőttként is (9.oldal)

A Köznevelésért Felelős Államtitkárság elismerésben részesítetteazon intézményeket, amelyeknek diákjai december 5-éig, az önkéntesség világnapjáig legnagyobb arányban jelentkeztek közösségi szolgálatra. A köznevelésről szóló törvény úgy rendelkezik, hogy a 2016. január 1. után érettségiző nappali tagozatos diákoknak 50 óra közösségi szolgálat teljesítését kell igazolniuk az érettségi vizsgák megkezdése előtt. Szerkesztőségünk vendége Dr. Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár.

 Színésznő, koreográfus, táncművész egy személyben

Tavaly olyan karácsonyi CD-t állítottunk össze barátaink számára, amelyen a kislányunk az esti imát mondja (10.oldal)

Borbély Krisztina koreográfus, színésznő: Természetesen nem szabad figyelmen kívül hagyni azt, hogy kik játsszanak az adott darabban. A Turay Ida Színháznak nagyon jó a társulata, és szinte testvérként ismerjük, szeretjük egymást. Így nagyon jól tudom azt, hogy kihez milyen tánc való. Hiába találok ki egy koreográfiát, ha az nem illik a színészek habitusához. Ezért lényeges, hogy olyan koreográfiát készítsek, amelyben kollégáim jól érzik magukat. Férjem például „színésztáncot” kér tőlem, hogy a táncbetét után könnyen énekeljen vagy szólaljon meg a színpadon. Azt hiszem színészbarát koreográfus vagyok.

 80 éve született újjá a magyar Pálos rend

Ha a Pálos rend vezetését most mi magyarok átvennénk, akkor nem tudnánk foglalkozni a magyarság jövőjével (12.oldal)

Bátor Botond, a Pálos rend magyarországi tartományfőnöke: Biztos vagyok benne, ha egyik oldalról az önjelölt magyarságkutatók, míg a másik oldalon a szabadelvűek nem illetnének minket alaptalan kritikákkal, akkor a magyarországi pálosok helyzete sokkal jobb lenne. Ettől függetlenül optimista vagyok, mert mikor 1989-ben újra indult hazánkban a rendi közösség, csak 12 szerzetesünk volt. Köztük olyanok, akik 1950 előtt éltek kolostorokban, és akik a ’60-as években titokban tettek szerzetesi fogadalmat. Közülük azóta többen meghaltak, s most huszonketten vagyunk.

 Csorja Gergely :Van-e még értelmiség? (19.oldal)

Választhatunk a szakértelmiség áltudományos, mérhetetlenül egyszerű, argóban elgondolt ostobásága, vagy a kreatívok nyilvános szellemi önkielégítése között. Mondjuk, megnézhetünk néhány média konferenciát és ámulhatunk, hogy egy szellemi feketelyuk belsejében is terjed a hang, vagy elmehetünk a Krétakör előadására undorodni. Esetleg bekapcsolhatjuk a tévét. Hogy eredeti kérdésünkhöz visszatérjünk: Egyáltalán nem biztos, hogy erre az álértelmiségi csoportra szükség van. Értelmiségre, ha ezen a létformán a gondolkodás, mint munka iránti szenvedélyt értjük, azonban szükség lehet.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy fizessen rá elő!

Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32., I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575. Telefon és telefax: 781-3236, 06-30/754-5017.

E-mail: info@magyarforum.hu