vissza a főoldalra

 

 

 2013.12.13. 

Az egész bukott baloldalon ma ugyanazok vannak együtt, akik Magyarországot tönkretették

Miskolcnak sokkal rosszabb hírét keltik az ide-oda költöző politikusok, mint amilyen valójában

A Gyurcsány-Bajnai kormány Magyarországot csaknem Görögország sorsára juttatta. Az államadósság megduplázott. A munkanélküliség megduplázódott. A közpénzeket és a nemzeti vagyont elherdálták. A szocialisták hibájából hazánk 9 évig volt túlzottdeficit-eljárás alatt. Inkább adtak segélyt, mint munkát.

 Képviselő úr 2010-ben az országgyűlési választásokon a miskolci, bükkszentkereszti, répáshutai lakosság megtisztelt bizalmával és országgyűlési képviselői mandátumot nyert. Kérem, számoljon be az elmúlt három és fél év eredményeiről, fejlesztéseiről, így például a diósgyőri stadion rekonstrukciójáról és a miskolctapolcai strandépítésről- kérem Sebestyén László országgyűlési képviselőt, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 2-es választókerület elnökét.

 Amikor 2010-ben a miskolciak megtiszteltek bizalmukkal és országgyűlési képviselőjüknek választottak, elképzelhetetlenül magas adóssággal terhelt országot és várost vettünk át a szocialistáktól. Nagy erőfeszítésünkbe és munkánkba került, hogy a szocialisták által hátrahagyott romokat eltakarítsuk. Miskolcon a Miskolctapolcai Strandra 2013-ra 420 millió és 2014-re 500 millió forint be van állítva a költségvetésbe. A teljes projekt 5 milliárd forint, mely két ütemben lesz megvalósítva. Az egyes ütem az öltözők, wellness rész, kiszolgáló létesítmények és az 50 méteres úszómedence kivitelezését jelenti, jelenleg a közbeszerzés értékelése zajlik. A kettes ütem a régi gyermek medencék helyén élmény és látványfürdők sorozatát valósítja meg. Jelenleg én vagyok a beruházás miniszteri biztosa és ameddig ez az állapot van, addig menni fog a strand fejlesztése. Ami a Diósgyőri Stadiont illeti, a lelátó egy része jelenleg életveszélyes. A kormány 3,5 milliárd forintos támogatása ezért sokat jelent a város jövője szempontjából. Olyan épületkomplexum építése a cél, ahol a miskolci és a Miskolc környéki családok biztonságban és méltó körülmények között szurkolhatnak csapatuknak, és sportolhatnak. Angliában nagy kultúrája van a futballmeccseknek, ott szinte ünnepnap az, ha a kedvenc csapatnak szurkolhat a család. Célom, hogy a Diósgyőri Stadion az a hely legyen, ahol a meccsek, a sportolási lehetőség igazi közösséggé kovácsolja a miskolciakat.

 Az ellenzék viszont állandóan azt szajkózza, hogy olyan helyen, ahol, nagy a munkanélküliség, ne a sportba fektessenek be a kormány és a kormánypárti vezetésű önkormányzatok. Mi erről a véleménye?

 –Engedje meg, hogy ne a baloldal gazdaságpolitikai tanácsait tartsuk mérvadónak, hiszen az egész bukott baloldalon ma ugyanazok vannak együtt, akik Magyarországot tönkretették. A Gyurcsány-Bajnai kormány Magyarországot csaknem Görögország sorsára juttatta. Az államadósság megduplázott. A munkanélküliség megduplázódott. A közpénzeket és a nemzeti vagyont elherdálták. A szocialisták hibájából hazánk 9 évig volt túlzottdeficit-eljárás alatt. Inkább adtak segélyt, mint munkát. A fizetés felét elvitte a magas adó, a másik felét a magas rezsi. A lakosságot sorozatos megszorításokkal sújtották. A családokat elszegényítették. Soha nem a családok, hanem a rossz bankárok és a mohó multik oldalán álltak. Elismerték, hogy ha rajtuk múlik, újra fájni fog. Magyarország ma minden területen jobban teljesít, mint korábban. Saját lábára állt és pénzügyileg megerősödött. Az utolsó fillérig visszafizette IMF–hitelét. A költségvetés stabil, a kormányváltás óta tartósan 3% alatt van a hiány. Kilenc év után kiengedtek a túlzottdeficit-eljárás alól. Az államadósság csökkenő pályán van. Bekövetkezett a gazdasági fordulat. Tartós, sőt várakozások fölötti a gazdasági növekedés (idén a GDP 1%-a, jövőre 2%).  21 éve nem dolgoztak annyian, mint most. Tartósan nőnek a keresetek, a reálbérek és a nyugdíjak. A rezsicsökkentésnek, a családi adórendszernek és Európa 2. legalacsonyabb adókulcsának köszönhetően több pénz marad a családoknál. 2014-től tovább csökken a kiskeresetűek adója, nő a fizetésük.Az ország tehát jó úton jár és elég erős ahhoz, hogy régóta halogatott fejlesztéseket is megvalósítson. A fejlett országokban nagy kultúrája és hagyománya van a futballmeccseknek. A stadionfejlesztési programokat próbálja az ellenzék fúrni, de egyébként teljesen mindegy, hogy milyen fejlesztésbe kezdünk, nekik semmi nem jó. Miskolcon nem mernek a stadionfejlesztéssel szembe menni, mert nálunk az átlag nézőszám meghaladja a 8000-et. Ez az országban is kiemelkedő. Természetesen tudom, hogy az fáj nekik csak, hogy a nyolc évük alatt nem tudtak ilyen mérvű stadionfejlesztést elintézni az akkori kormánnyal. Egyébként nagyon elítélem azt a szemléletet, hogy minél rosszabb, annál jobb, és most az ellenzék ezt a taktikát játssza. Én minden fejlesztést, így a sportfejlesztéseket is teljes mellszélességgel támogatom. Egyszer már elmondtam, de megismétlem, az jellemzi az ellenzéket, ha a Fidesz agytrösztje feltalálná a rák elleni gyógyszert, akkor az lenne a bajuk, hogy rossz ízű, az influenzát nem gyógyítja, és mért csak most találtuk ki. Ez a szemlélet szerintem nevetséges.

 Mennyire sikerült a választókerületben a munkanélküliek számát csökkenteni?

 –Nagyon jó úton járunk, minden okunk meg van a bizakodásra. Magyarországon 21 éve nem dolgoztak annyian, egyre többen élnek segély helyett munkából, itt a megyében is. Hosszú évek után a munkanélküliség 10 % alá csökkent. A nők foglalkoztatása is 20 éves rekordon van. Ma a foglalkoztatáshoz segítséget kapnak a kisgyermekes édesanyák, a nyugdíj előtt állók, az alacsony szakképzettségűek, a pályakezdő fiatalok. Novemberben egy teljesen új program is indult, ami az 55 év feletti, munkanélküli nőket segíti. A gyed extrának köszönhetően pedig a kisgyermeke nevelése mellett sokkal szabadon dolgozhatnak az édesanyák. Miután az ország tartós gazdasági növekedési pályára lépett és számos program jövőre fejti ki hatását (pl. a kisvállalkozásokat segítő Növekedési Hitelprogram) nagyon bizakodóak lehetünk, hogy ez  a pozitív folyamat erősödik jövőre.Ebben még az új munkahelyek, a jövőbeni fejlesztések és munkahelybővítések nincsenek benne. Én személy szerint a Központi Statisztikai Hivatal adatainak jobban hiszek, mint az ellenzéki találgatózásoknak.

 Diósgyőr évtizedekig a nehéziparáról volt híres. Vannak még , akik ebben a szektorban dolgoznak?

 –A DAM 2009-ben a szocialisták ország és városvezetése alatt elküldte az utolsó 1008 embert és bezárt. Ráadásul sikerült úgy eladni a szocialistáknak a gyárat, hogy a jelenlegi tulajdonos, egyelőre nem tárgyal sem eladásról, sem üzemeltetésről.

Befektetői ajánlatok voltak az elmúlt három évben, de a tulajdonostól nem kaptunk pozitív választ, márpedig eladási szándék nélkül nehéz egy üzletet nyélbe ütni.

 Milyen a választókerület infrastruktúrája? Hiszen a nagy beruházók oda települnek meg szívesen, ahol megvannak a kellő infrastrukturális feltételek.

 Nem csak a választókerületet, hanem egész Miskolcot kell megnézni, ha infrastruktúráról beszélünk, mert a városon belüli távolságok nem túl nagyok. Az én választókerületemben barnamezős beruházásokat lehet megvalósítani, a zöldmezős beruházások sík nagy területeket igényelnek. Az ipari parkokban minden megvalósítható, amire egy beruházónak szüksége van. Ez nem akadály. Természetesen ezért települ ide többek között a TAKATA gyár is.

 A diósgyőri vár Miskolc városának egyik ékessége. Hogyan halad a vár és környéke megújítása?

 –A Diósgyőr-Lillafüred Komplex Ökoturisztikai Projekt keretén belül a Lillafüredi függőkert már átadásra került. Mindenhonnan pozitív visszajelzést kaptam. A vár felújítása jelenleg is folyamatban van. Úgy gondolom, hogy ha megvalósul ez a 2,5 milliárdos beruházás, akkor méltán lehetünk büszkék a várra, a lovagi tornák terére. Komoly turisztikai előrelépés ez a projekt.

 Mekkora bevételt remélnek ettől a felújítástól?

 –A városi idegenforgalom különben nem csak ettől fog nőni. A selyemréti strand már elkészült, mely egy komoly nagy projekt volt. A Miskolctapolcai strand projektben most zárul az egyes ütem közbeszerzése. Ez egy óriási attrakció lesz, mintegy 5 milliárdos összköltséggel, ütemezve.

 Elképzelhető, hogy mindezzel jelentősen nő a város idegenforgalma is?

 –Miskolcnak arra kell törekedni, hogy több napos élményt tudjon az ide látogatóknak ajánlani, és akkor fog nőni a bevétel.

 A diósgyőri uszoda és a Központi Leánykollégium jövőbeli rekonstrukcióját milyen forrásokból kívánják megoldani?

 –A Diósgyőri Uszodára és a Leánykollégium rekonstrukciójára is pályáztunk, jelenleg a Diósgyőri Uszodára 109 milliót, a Leánykollégiumra a 229 milliót tudunk fordítani, amiből a legszükségesebb dolgokon túl tudunk javítani az állagukon.

 Mennyire öregedő a választókerülete? S ha az, akkor miként lehet a fiatalokat odacsábítani?

 –Természetesen, mint az egész országban, nálunk Miskolcon is idősödik a társadalom. Csak jó munkalehetőségekkel, jó megélhetési, kulturális és sport, szórakozási lehetőségekkel lehet hazacsalni a fiatalokat. A várossal ennek érdekében, nagyon sokat dolgoztunk, úgy gondolom, hogy nem is eredménytelenül. Bízom benne, hogy meg tudjuk állítani a város „fogyását” és a tehetséges, értékes miskolciak visszatalálnak szülővárosukba. Ennek elérésében nagymértékben támaszkodunk a Miskolci Egyetemben rejlő lehetőségekre, az új munkahelyteremtő beruházások szívóhatására is.

 Ha már a fiatalokról van szó: mi a véleménye arról, hogy a szocialisták még mindig a „fészekrakó programot” támogatják?

 –Én az egész fészekrakó programot egy elhibázott dolognak vélem. Mint látszik jogtalanul ingatlanhoz tudtak jutni olyan emberek, akik rengeteg kárt csináltak a lakóközösségeknek is, a városnak is és főleg Miskolc jó hírének ártottak. Most ennek a felszámolásán tevékenykedünk. Remélem, hogy sikerül a lakóközösségek megnyugvására kezelni ezt az elhibázott lakáshoz jutást!

 Ha valaki Miskolc nevét meghallja, máris arra gondol, olyan megyeszékhelyről van szó, ahol jelentős a vagyon és személy elleni bűnesetek száma. Sikerült javítani három és fél év alatt a közbiztonság helyzetén?

 –Miskolcnak sokkal rosszabb hírét keltik a ki-be járkáló, ide-oda költöző politikusok, mint amilyen valójában. Nagyon sok területnél például az abszolút nem igaz, hogy élhetetlen. A Diósgyőri, a Vasgyári és az Avasi rendőrőrsök és munkatársaik, illetve a városi és megyei rendőrkapitányság és a készenlétiek nagyon sokat tesznek azért, hogy Miskolcról ez a rossz és hazug állítás eltűnjön. Semmivel nem rosszabb a helyzetünk, mint a hasonló nagyságrendű városainknak pedig megyénkben nagyon sok tennivaló volt 2010 után a foglalkoztatás és a rendőrség megerősítése terén. Nagyon sokan jogcím nélkül beköltöztek a városba, és sajnos voltak olyanok is, akik bűnözői életmódra rendezkedtek be. Ezen sokat javítottunk, de biztos vagyok benne, és tudom, hogy van még mit tenni, folytatnunk kell a megkezdett munkát.

Lyukvölgyben biztosítottuk a folyamatos és állandó rendőri jelenlétet, és a közösségi házban kialakítottuk ennek minden feltételét. Így rendőreink a nap 24 órájában teljesítik azt, hogy ők a rend őrei.

 A kormány adósságátvállalása mennyit segített a város működésén?

 –Az adósságátvállalás úgy kellet nekünk, mit egy falat kenyér. A város tiszta lappal kezdhet, a nyomasztó törlesztő-részletek fizetése helyett, végre a fejlődésre koncentrálhatunk. A szocialisták 8 év alatt 3 milliárdról több mint 35 milliárdra tornázták fel a város adósságát. Természetesen ehhez hozzá kell számolni még a kamatokat, melyeket ki kellett volna fizetnünk. Mindehhez hozzájött még a holding és tagvállalatainak adóssága. Ez így összesen több mint 60 milliárd forint volt. Ez durván Miskolc másfél éves költségvetése. A teljes városi adósságot átvállalta kormány, 70%+30 %-ban. Ezért nem kell kifizetni az esedékes törzstőkét, és a durván 5 milliárdos kamatot évente. Hogy érezzük mekkora teher ez, Miskolc összes óvodájának, iskolájának, középiskolájának éves fenntartási költsége 4 milliárd Forint. Így látható, hogy csak a kamatteher mekkora, és mekkora teher volt a városon.

 A kultúra-közvetítő intézmények is megújultak a választókerületében?  

A város folyamatosan mozog. Bármilyen nehéz helyzetben vettük is át Miskolcot, igyekeztünk jó lokálpatriótákhoz méltóan gondoskodni a város kulturális életéről is. A színház ragyogó produkciókkal, folyamatosan új műsorokkal szolgálja ki a közönséget. A városban rendezett fesztiválok, például film, opera, sör, bor, kocsonyafesztivál, mind méltán népszerűek a miskolciak körében is, de az ország lakosságánál és külföldön is. Egy képviselőtársamat meghívtam Miskolcra, hogy jöjjön már el és nézze meg ezt a várost és a környezetét, és teljesen odáig volt, hogy ez sokkal jobb, mint amilyenre ő gondolt, vagy amilyen a híre. Pedig nem tiltottam el sem a számozott utcáktól, sem az Avastól. Megmutattam a József Attila utcát, de levittem Miskolctapolcára, és Lillafüredre és még rengeteg helyre. Azóta már több barátom is járt nálunk, és mindenki hasonló véleményen van. Egyébként pont a közelmúltban volt a múzeumban a mocsári ciprusok és ásványtani kiállítás ünnepélyes átadása, de jól működik a Művészetek Háza, a Galéria, az Ady Művelődési Ház, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház. Biztos lehet még hozzá tenni, de idővel remélem sikerül még több kulturális programot rendezni a városban.

 Vannak, akik a diósgyőri traumatológia megszüntetését nehezményezik, hangsúlyozva, messze van a baleseti sebészet a városrésztől. Erről mi a véleménye?

 –Többen kifogásolták lakossági fórumon is a diósgyőri traumatológia megszüntetését. Nem vagyok egészségügyi szakpolitikus, ezért a hozzá értőket meghallgatva azt kell, hogy mondjam, hogy a Vasgyári Kórház 2010 előtt úgy le lett csonkolva, hogy normális betegellátást nem lehetett végezni. A városnak van minden szempontból megfelelő, jól felszerelt, képzett szakemberekkel rendelkező traumatológiája, ahol komoly gyógyítás folyik. Ott látják el a diósgyőri betegeket is. Egyébként a távolság 8 kilométer a vasgyári traumatológia és a városi kórház között. A döntés szakmai és gazdasági okok miatt született meg.

 Több mint harminc család házának homlokzata újult meg eddig a miskolci és a cigány nemzetiségi önkormányzat közös programjának köszönhetően a számozott utcákon. Tudtommal ezek az utcák az újgyőri városrészben találhatók. Milyen forrást találtak a házak felújításához?

 –Nagyon tetszett, hogy a roma emberek a saját portájukat szebbé, otthonosabbá kívánják tenni. Javasoltam, hogy ezeket a munkákat közmunkában lehessen végezni. Vállaltam, hogy megteremtem a forrást, mert 1-1 lakásnál 100-200 ezer forint a költség, és az ilyen munkálatok jelentősen javítják az utcaképet is és a komfortérzetet is. Igyekszem komolyabb pályázati támogatást előteremteni az ilyen projektek végrehajtásához.

 Borsod-Abaúj-Zemplén megye 2-es választókerület elnöke. Ez azt jelenti, hogy több terület is tartozik önhöz, mint 2010-ben?

 –Természetesen nagyobb a terület, de a miskolci rész az eleve nem probléma, mert az „új” részem egy körzetében már voltam önkormányzati képviselő. Amellett, mint választókerületi elnök, az önkormányzati képviselőkkel szinte napi kapcsolatban vagyok, akik a térség sikereiről, problémáiról tájékoztatnak engem minden esetben. A Miskolcon kívüli területeim Sajóbábony, Sajólászlófalva, Varbó, Parasznya, Radostyán. Ezek szintén nem jelentettek idegen pályát, mert a munkahelyemen keresztül, mely egy nagy szolgáltató cég, én voltam a karbantartásért felelős ebben a térségben. Jelenleg is az üzemeltetést az én irányításom alatt végzik. Ezért elég sokat jártam a térségben, nem kellett sem GPS, sem térkép, hogy ne tévedjek el.

 Sikerült-e megismerkednie az ott lakók problémáival, igényeivel?

 –Először a falvak problémáival ismerkedtem meg a polgármesterek segítségével, majd kollégáimmal a lakosság problémáit, és igényeit is felmértük. Óriási gondot okozott a tavalyi év nagy mennyiségű csapadéka. Többször éjszaka telefonáltak a térség polgármesterei, hogy a Pitypalatty völgyet viszi a víz, vagy jégeső verte el a településeket. Akkor gondolkozás nélkül autóba ültem és siettem ki kollégáimmal a helyszínre. Azóta több helyen sikerült a csapadékvíz elvezetésének problémáit orvosolni, de a gondokra felhívtam a figyelmét több miniszternek, és államtitkárnak is. A kistelepüléseim polgármestereivel és a lakosság bevonásával, a jövő hónaptól egyeztetéseket fogok rendszeresíteni, éppen azért, hogy minél szélesebb körben legyen tudomásom helyi problémákról, helyi sikerekről.

 

Medveczky Attila