vissza a főoldalra

 

 

 2013.12.13. 

A „Bor Urai” díj kitüntetettje

Az államosításkor 600 jól működő tokaji gazdaságot, birtokot söpört el a politika

A World Wine Symposiumon másodszor adták át a borvilág Oscar-ját. Az elismerést idén Szepsy István, tokaj-hegyaljai borász kapta a november 9-én Olaszországban, a Comói-tó partján a Villa d’Este luxushotelben tartott rendezvényen.

 Gratulálunk a Bor Urai díjhoz! Ehhez egy bizonyos borral kellett benevezni, vagy eddig munkásságát értékelték vele?

 –Nem nevezésen alapuló díjról van szó, tehát nem kellett a rendezvényre bort beküldeni, illetve rá jelentkezni, hanem meghívást kaptam a World Wine Symposiumon való részvételre. A díj odaítélésénél a borvidék és a személy munkássága számít; az, hogy ez a munka miként viszonyul a legmagasabb színvonalhoz. Borászati teljesítményt a Villa D’Este Wine Symposium első ízben 2012-ben ismert el, a díjazott a német Helmut Dönnhoff volt, aki nagyon sokat tett a Rajna-vidéki szárazborok minőségének emeléséért.

 Kik vehettek részt a World Wine Symposiumon, és mi volt a rendezvény témája?

 –A Symposiumon egyrészt azok vehettek részt, akik befizettek a rendezvényre. Így megkóstolhatták a világ csúcsborait, illetve meghallgathatták a szakemberek által tartott előadásokat. A rendezvénynek vannak szponzorai, és olyan borászok adják a nevüket hozzá, mint például Romani Conti, Angelo Gaja, Egon Müller, akik a legnagyobb presztízst érték el a világon, s akiknek már nincs szükségük díjazásra. Tehát egy igen elit körről van szó, ahová a borászokat meghívják.

 Tudtommal ön Tokaj-hegyaljáról tartott előadást. Mi az, amit kiemelt a borvidékkel kapcsolatban?

 –Elmondtam, hogy már a rézkorszakban ezen a tájon édes bort termeltek, amiről írásos dokumentum is fenn maradt a perzsa udvarból. Azt is kiemeltem, hogy az aszúkészítés 500 évvel ezelőtt kezdődött el, akkortól beszélhetünk a szemenként szedés technikájáról, ami azóta is fejlődik. 600 éve exportáljuk a tokaji borokat, s bizony akkor még a nagy nyugati borvidékek még csak kialakulóban sem voltak. S hogy mi ezt elértük, ahhoz olyan termőhelyre volt szükség, ami a világon teljes mértékben egyedi. Az utóvulkáni működés általi átmineralizált kőzetek 418 dűlőben, 28 településen figyelhetők meg. Ennek az eredménye, hogy az édes borok nemcsak botritiszesek (nemes penész, botrytis cinerea) elsősorban, hanem rendkívül ízletesek a bennük lévő ásványok cukor ellen való tartása következtében. Tehát nem a sav, nem a tannin egyensúlyoz, hanem alapvetően az ásványok teszik utolérhetetlenné a kései szüretű szamorodni és az aszúborokat. Nem szabad megfeledkezni a hagyományokról, a borászok emberfeletti munkájáról, és arról sem, mekkora pusztítást végzett a háború, s az azt követő államosítás, amikor 600 jól működő gazdaságot, birtokot söpört el a politika.

 Azzal, hogy ön nyerte meg a „Les Seigneurs du Vin”- díjat, elérhető-e az, hogy a világ borászai jobban odafigyeljenek a magyar borkülönlegességekre?  

–Meggyőződésem, hogy azzal, hogy személyemen keresztül magyar borász nyerte ezt a díjat, nagyobb érdeklődésre számíthatnak a hazai csúcsborok. Nagyon jól szerepelnek a magyar bortermelők, a magyar borok a különböző rangsorolásokon, de nem szabad, hogy fejünkbe szálljon a dicsőség, mindez motivációt kell adnia a további fejlődéshez. A magyarországi borászoknak jelen kell lennie a világban prezentációkkal, nem beszélve a tokajiakról, hiszen a szamorodni és az aszú készítése a világ legdrágább szőlő-és bortermelési eljárása. S ezt nem lehet másként gazdaságosan folytatni a jövőben csak akkor, ha nagyon erős márkákat hozunk létre. Tehát folyamatosan kell haladni a márkaépítésben.

 Családjuk több mint 500 éve termel Tokajban borokat. Tehát akkor egy nemes hagyomány folytatásáról beszélhetünk?

 –Így van. Sajnos a politika a nagyobb birtokos családokat szétzilálta. Felmenőim nem voltak nagybirtokosok, de jelentős szerepük volt Bodrogkeresztúr életében. Tizennyolc éves voltam, mikor édesapám meghalt, s már akkor dolgoztam a szőlőkben nyaranta. Apám kényelmesebb pályára szánt engem, ahol biztosabb a megélhetés, de elhatároztam, borászattal foglalkozom. A kertészeti egyetemen szereztem diplomát, majd Mádon dolgoztam tovább. Gyermekeink is borászattal foglalkoznak, s az unokáknak már szőlőterületük van. Remélem, képesek leszünk megteremteni azt az alapot, hogy ne is menjen el a kedvük a folytatástól. Célunk a lehető legjobb minőségű szőlő megtermelése a dűlőkben, kompromisszumok nélkül. Ezért is választottuk a magasan fekvő, köves talajú, meredek lejtőjű dűlőket, idős szőlőtőkékkel – az átlag életkor: 40 év feletti. Szelektáljuk a kis-, laza fürtű Furmintot főleg a mádi területeken, ugyanakkor a termőhely megismerés vágya további területek felfedezésére is ösztönöz Bodrogkeresztúr, Tarcal, Mezőzombor, Rátka és Tállya községekben is.

 Mekkora nagyságú dűlőkkel rendelkeznek?  

–Társaságunk összesen 78 hektárnyi birtokkal, 53 hektárnyi szőlőterülettel rendelkezik – 6 község 22 elit dűlőjében vannak ezek a földterületek.

 Olvasom, hogy a Tokaj-hegyaljai Borvidéki Hegyközségi Tanács olyan döntés hozott, hogy új alapokra helyezi az aszúkészítést, s mostantól csak egy fajta aszú lesz. Egyetért ezzel a határozattal?

 –Természetesen egyetértek ezzel, hiszen mi már 23 évvel ezelőtt egy fajta aszút készítünk, éppen azért, hogy fokozzuk a minőséget. Ezzel a döntéssel elősegítjük a világpiacon a tokaji és a magyar bor presztízsének növekedését. Jelenleg 23 tokaji termék van forgalomban, míg a világ nagy borvidékein legfeljebb kettő. Ezért is szükséges az átláthatóság, a komoly termelési szerkezet és szabályozás.

 

Medveczky Attila