vissza a főoldalra

 

 

 2013.12.06. 

Együtt-PM-es zavarkeltés a Belvárosban

Az ellenzékkel ellentétben mi építeni, fejleszteni akarjuk a kerületet

Az Együtt-PM szövetség nevetséges kis demonstrációt tartott, és tiltakoztak az ellen, hogy a Rogán Antal polgármester által irányított budapesti Belváros a tanyasi családoknak szánt forrásokból részesüljön.

 Az Együtt-PM szerint : „nem az a gond, hogy források jutnak a Belváros fejlesztésére is, hanem az, hogy a Fidesz folyamatosan, koncepció nélkül a saját politikai és magánérdekei alapján használja fel a közpénzeket”- s ezzel arra utalnak, hogy az V. kerület a tanyasi családoknak szánt forrásokból részesült. Mi erről a véleményük? – kérdezem Zalka Szilviát, Belváros-Lipótváros Önkormányzatának sajtóreferensét.

  Belváros Önkormányzata a Hold utcai vásárcsarnokot szeretné felújítani a megnyert pályázati pénzből. Fontos tudni, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pályázatát nem csak tanyafejlesztésre írták ki, volt olyan kategória is, amely kifejezetten olyan helyek, piacok létesítéséről szólt, ahol tanyasi termékeket lehet vásárolni, közvetlenül a termelőktől. Több vidéki város és az V. kerület is pályázott erre. Nálunk a Hold utcai vásárcsarnok miatt is egyértelmű volt ez, hiszen a VM árkádjai alatt több alkalommal megszervezték a Vidék Mustra nevű termelői piacot, amely egy idő után bekerült a Hold utcai vásárcsarnokba, és továbbra is nagyon komoly érdeklődés mellett, a vidéki árusok és a fővárosi vásárlók megelégedésére üzemelt. A későbbiekben szeretnénk jobb körülményeket biztosítani az említett épületben.

Az elnyert 226 millió forintos összeget kizárólag a felújításra fordítjuk: minden egyes üzlethelyiségbe szeretnénk bevezetni a gázt, korszerűsítenénk a fűtést és az elektromos hálózatot, valamint akadálymentessé tesszük az épületet. Ezen kívül szagelszívó berendezést alakítunk ki a piac galéria részén, ahol éttermeket, büféket szeretnénk létesíteni. A pályázáskor az volt a fő motivációnk, hogy lehetőség nyíljon a tanyasi termelők számára, hogy itt árulják termékeiket, és ez által a kerületi és fővárosi lakosok minőségi, egészséges magyar árut vásárolhassanak, egy színvonalasan kialakított környezetben.  

Arról született-e döntés, hogy kik végzik majd el a felújítási munkálatokat?

 –Még nagyon kezdeti stádiumban van a dolog, így egyelőre nem tudok információval szolgálni a kivitelező cég kilétéről.

 A Hold utcai vásárcsarnok korszerűsítésére pályáztak a tanyaprogramban. Nem sejtették, hogy ezzel az ellenzék számára támadási felületet adnak?

 –Ha megnézi a pályázati kiírást, abban az szerepel, hogy az alábbi célokra igényelhető támogatás: „a)tanyai termékek piacra jutásának elősegítése az alábbi alcélok szerint: aa)tanyai termékek város-vidék együttműködés keretében történő piacra juttatása, ab)tanyai termékek értékesítését biztosító önkormányzati fenntartású helyi termelői piacok létesítése, fejlesztése, ac)tanyai termékek értékesítését biztosító önkormányzati boltok létesítése, fejlesztése.”. Ennek ellenére, természetesen számítottunk arra, hogy támadások érnek minket az ellenzék részéről, hiszen már számos efféle tapasztalatunk van. Az Együtt PM nemrégiben tartott demonstrációján is észrevehető volt, hogy rombolni jöttek a Belvárosba. Velük ellentétben mi építeni, fejleszteni akarjuk a kerületet.

 

Medveczky Attila