vissza a főoldalra

 

 

 2013.12.17. 

Az EP szakbizottsága megszavazta Gyürk András előterjesztését az uniós acélipar jövőjéről

Az Európai Parlament (EP) ipari, kutatási és energiaügyi bizottsága december 16-án  Brüsszelben megszavazta Gyürk András fideszes EP-delegációvezető előterjesztését az uniós acélipar jövőjéről.

 Gyürk átfogó intézkedéscsomagot javasol az uniós acéltermelés keretfeltételeinek javítása és az iparág versenyképességének növelése érdekében. Szerinte Európa nem engedheti meg magának, hogy a világ egyik legfejlettebb acéltermelő bázisát elveszítve, a szektor jelentéktelen szereplőjévé váljon.

A képviselő - erről kiadott közleményében - felhívta a figyelmet arra, hogy napjainkban számos európai acélmű tulajdonosa kényszerült részleges kapacitásleépítésre vagy teljes üzembezárásra az elhúzódó válság miatt. A csökkenő európai kereslet, a magas energiaárak, a szigorú klímavédelmi szabályok és a fejlődő országok kereskedelmi korlátozásai következtében csökkent az uniós acélgyárak versenyelőnye a harmadik országokkal szemben.

Ugyanakkor - olvasható a közleményben - az európai acélipar nélkülözhetetlen alapanyagokat szolgáltat az unió stratégiai iparágai számára, az innovatív acéltermékek biztosítják a tartósságot és az energiatakarékosságot az autóiparban, az építőiparban vagy a szélturbinák esetében.

"Az acélipar energiaintenzív ágazat, így az energiaárak jelentősen befolyásolják az acélgyárak költségeit. Az utóbbi években jelentős mértékben emelkedtek az energiaárak Európában, ezért mihamarabb létre kell hozni az uniós egységes energiapiacot az energiaárak féken tartása céljából" - hangsúlyozta Gyürk András.

Utalt arra is, hogy az acélipari termékek meghatározó része a nemzetközi piacon cserél gazdát, ezért kulcsfontosságú, hogy az uniós döntéshozók megtalálják az egyensúlyt az éghajlatváltozással kapcsolatos szakpolitikai célok és az iparág versenyképessége között. Az európai acélgyártás védelme érdekében fontos előrelépést jelenthet az európai fenntarthatósági normák bevezetése és a fémhulladékból történő acélgyártás további ösztönzése - vélekedett.

A delegációvezető szerint Európának aktívabb szerepet kell vállalnia a nyersanyagokra és az acéltermékekre vonatkozó kereskedelmi korlátozások megszüntetésében, ezért fel kell venni a küzdelmet a harmadik országok által folytatott tisztességtelen versennyel szemben, a rendelkezésére álló megfelelő kereskedelemvédelmi eszközök hatékonyabb felhasználásával.

Gyürk András kiemelte: az uniós acélipar jövője szempontjából kiemelt hangsúlyt kell fektetni a kutatás-fejlesztésre és az innovációra, ezért uniós pénzügyi forrásokkal és innovatív finanszírozási eszközökkel kell ösztönözni az alacsony szén-dioxid-kibocsátású acélgyártási technológiák kifejlesztését.

Az előterjesztést várhatóan jövő februárban hagyja jóvá az Európai Parlament plenáris ülése.

 

MTI