vissza a főoldalra

 

 

 2013.12.17. 

Az európai integrációról tárgyalt a tartományi képviselőház

Vajdaság és az Európai Unió más régiói közötti jó együttműködés fontos lehet a jövőben Szerbia európai integrációja szempontjából - hangzott el december 26-án Újvidéken azon az ülésen, amelyet a tartományi parlament tartott az európai integráció témakörében.

 Az eseményen a szerb parlament elnöke, a szerbiai EU-delegáció vezetője és az illetékes miniszterek is részt vettek.

Michael Davenport, az EU szerbiai misszióvezetője kiemelte, azok a kapcsolatok, amelyeket Vajdaság a többi európai régióval ápol, illetve azok a tapasztalatok, amelyekre a Duna-stratégia megvalósítása közben tett szert, jelentősek lehetnek Szerbia európai integrációja szempontjából.

 "Vajdaság a többnemzetiségű és többvallású közösség modellje, és őszintén remélem, hogy ez a jövőben is így marad" - hangsúlyozta Davenport.

 A vajdasági vezetők az ülésen kijelentették: a tartomány képviselői készen állnak arra, hogy csatlakozzanak az európai uniós csatlakozási tárgyalásokban részt vevő szerb tárgyalócsoporthoz, és a regionális együttműködés terén szerzett tapasztalataikkal hozzájáruljanak a megbeszélések sikeréhez.

 Bojan Pajtić, a vajdasági kormány elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a Vajdaság már eddig is számos határon átnyúló programban vett részt a már uniós tagállamok tartományaival és régióival.

 Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke pedig emlékeztetett arra, hogy az egykori Jugoszlávia majdnem 24 évvel ezelőtt kérte már a felvételét az Európai Gazdasági Közösségbe. "Ez tanulságos, mert azt mutatja, hogy ha nem használjuk ki a lehetőségeket, akkor könnyen elveszíthetünk 24 évet" - tette hozzá.

 A vajdasági képviselőház az Európai Régiók Gyűlésének a tagja, és ennek is fontos szerepe lehet a jövőre nézve - jelentette ki Nebojša Stefanović, a szerb parlament elnöke. Hozzátette, hogy nagyobb hangsúlyt kell majd fektetni a vidékfejlesztésre.  

Az ülésen elhangzott az is, hogy a decentralizált és több régióra osztott országok gazdaságilag fejlettebbek és működőképesebbek, ezért Szerbia esetében is ezt az elvet kell követni.

 

(Forrás: vajma.info)