vissza a főoldalra

 

 

 2013.12.17. 

Ünnepelt a nyikómalomfalvi közösség – Megáldották a restaurált templomi orgonát

Minden egyházközség életében kiemelkedő ünnep a templom orgonájának megáldása, hiszen az nem pár évre, vagy évtizedre szól. Az orgona több mint egyszerű templomi kellék, hisz hangja által közelebb kerülünk Istenhez.

 A Farkaslaka községhez tartozó nyikómalomfalvi római katolikusok december 15-én, vasárnap a restaurált orgona megáldásának örülhettek.

 A 12 órás ünnepi szentmise keretében Mátyás Károly, székelyudvarhelyi főesperes-plébános áldotta meg a Pap Zoltán és székelyudvarhelyi csapata által szakszerűen restaurált hangszert. Dániel Ernő András szentszéki tanácsos, nyikómalomfalvi plébános teremtette meg a restaurálás lehetőségét, amelyet Hargita Megye Tanácsa is felkarolt, az egyháztámogatási programja keretében 20 000 lejes támogatást nyújtott. A restaurált hangszert Szász Rita és Pap Attila szólaltatta meg, az ünnepi alkalmon részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, valamint Ambrus Sándor megyei tanácsos is, hogy osztozzanak a település lakóinak örömében.

 A szentbeszédet Mátyás Károly főesperes tartotta, aki a szentírási részeket összekötötte a mai kor emberének életével. Felhívta a hallgatóság figyelmét, hogy mekkora szükség van napjainkban arra, hogy a megváltót várjuk és elhiggyük, hogy közöttünk van és munkálkodik.

 „Ahol erős a hit, ott nincs lehetetlen” – vallja a megyeitanács-elnöke, aki az összefogás és a kaláka fontosságát hangsúlyozta. „Ne bízzunk mindent egy pár emberre, akár néhány politikusra. Saját kézben kell a gondjaink többségét megoldani, például kalákában!” – fogalmazott az ünnepség után Borboly Csaba.  

Ambrus Sándor megyei tanácsos összeforrott és életerős közösségnek nevezte a nyikómalomfalviakat, akik együtt gondolkodva, közösen örvendve tették le a település karácsonyfája alá a teljesen megújult orgonát. „Nyikómalomfalva igen életképes, és kitűzött céljait megvalósítja” – nyomatékosította a tanácsos.

Az ünnepi szentmisén közreműködött az egyházközség kórusa, Boldizsár Gáspár kántor vezetésével.

 

(forrás: erdely.ma)