vissza a főoldalra

 

 

 2013.12.30. 

Lebuktak

Sem az MSZP, sem pedig a Jobbik nem támogatta a keddi országgyűlési szavazáson az adóhatóság kiemelt adózókkal kapcsolatos gyakorlatát vizsgáló bizottság felállítását, pedig korábban követelték a testület felállítását.

Az ügy, azon túl, hogy újra bebizonyosodott az MSZP és a Jobbik összjátéka, azért is érdekes, mert ahogy a két héttel ezelőtti vezércikkben megírtuk, komoly visszhangra talál a társadalomban. Az adócsalás elterjedtsége ugyanis közismert tény. Az más kérdés, hogy az EU által előírt fogyasztási adórendszer szinte kínálja magát a csalásra és ha ehhez hozzávesszük a magyar adórendszer sajátosságait, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a forgalmi adó jelentős része még jó ideig zsebben marad.

(Azt tényleg csak zárójelben merem megjegyezni, hogy az 1988-tól jogfolytonos magyar adórendszer annyira lehetetlen feladat elé állítja az értelmes tevékenységet folytató vállalkozásokat és annyira támogatja az álvállalkozásokat, hogy az áfabevétel egy jelentős részét lényegében az állam fizeti saját magának. – csorja)

Európai szinten állítólag 193 milliárd euróval, átszámítva mintegy 57,9 trillió forinttal kevesebb érkezik az állami költségvetésekbe forgalmi adóból. Azért még mielőtt elszörnyednénk, az ilyen kimutatások jelentős része játék a számokkal. A forgalmi adó az európai rendszerben, ahol visszaigényelhető és elszámolható, tipikusan könyvelési kérdés is.

Létezik, egy féllegális adóoptimalizálásnak nevezett módszer, mellyel az ÁFA-befizetést és -visszaigénylést a többi országban tevékenykedő cégek gyakorlatilag úgy állítják, ahogy akarják. Ezenfelül az áfacsalás akkora és olyan nehezen tetten érhető buli, hogy nemhogy felszámolni, de bizonyítani sem nagyon lehet.

Az egykori APEH-os/NAV-os Horváth András érdemi tényeket nem tartalmazó állításait, az ellenzék ki akarja használni, és a kormányt akarja belehúzni az ügybe. A kormánypárt megfelelően lépett: az Országgyűlés elé terjesztett javaslata alapján vizsgálóbizottság áll fel, amennyiben az bűncselekmény gyanúja bebizonyosodik. Az MSZP és a Jobbik azonnal kihátrált és végül 237 kormánypárti és 2 független képviselő igen szavazatával hagyták jóvá a javaslatot, nem és tartózkodó szavazat nem volt. Az MSZP, a Jobbik és az LMP képviselői, valamint a többi független nem szavazott.

A kétkulacsos játék tehát folytatódik.

 

Cs.G.