vissza a főoldalra

 

 

 2013.12.30. 

Ha én zsidó lennék

Előzmény: Benjamin Cardin amerikai demokrata párti szenátor, az amerikai Helsinki Bizottság elnöke ismét a magyarországi politikai helyzet miatti aggodalmát taglalta az Egyesült Államok szenátusának. Benjamin Cardin deklaráltan orosz zsidó bevándorlók leszármazottja. A szenátor szerint, bár a magyar egyházügyi törvényt a parlament megváltoztatta azután, hogy egyes részeit az Alkotmánybíróság megsemmisítette, az továbbra is diszkriminatív és felruházza a parlamentet, hogy a képviselők kétharmadának szavazatával eldönthesse mi egyház, és mi nem. Kifogásolta, hogy továbbra is tisztelet övezi Horthy Miklós kormányzót, valamint más antiszemita személyeket, mint például Nyirő József írót.

A szenátor úgy véli, hogy noha vannak sokan, akik szerint az igazi problémát a szélsőséges ellenzéki párt, a Jobbik okozza, nem pedig a kormánypárt, úgy tűnik, hogy a Fidesz egyes tagjai hozzájárulnak az intolerancia növekedéséhez.

Cardint aggasztja, hogy a médiatanács „pénzbüntetéssel fenyegette meg” az ATV-t, ha ismét szélsőségesnek minősíti a Jobbikot.

Ha az ember csak bíróság általi büntetés terhe mellett beszélhet arról, hogy mi szélsőséges vagy antiszemita Magyarországon, akkor milyen eszközökkel küzdhet a szélsőségesség és az antiszemitizmus ellen? – tette fel a kérdést. Ez a döntés a Jobbikot védi a kritikai vitától a jövő évi választások előtti időszakban – állította Benjamin Cardin demokrata párti szenátor a Népszabadság szerint.

Ha én zsidó lennék, írnék egy levelet Benjamin Cardinnak és megkérdezném tőle, hogy jó ötlet-e ekézni Magyarországot, finoman csúsztatásnak nevezhető állításokkal. Hogy jó ötlet-e, Amerikában élő zsidóként és szenátorként teljesen elítélő véleményt alkotni Horthy Miklósról, akinek a megítélésén azért még a zsidóságon belül is vannak viták. Megkérdezném tőle, hogy tudja-e mennyire erősíti ezekkel az általa is nyilván nem kívánatosnak tartott véleményeket? Például, hogy a magyarországi zsidóság egy része, amerikai zsidó kapcsolataival revolverezi a magyar politikát. Hogy bele akarnak szólni a választások kimenetelébe, mert a most ellenzéki zsidók érdeke ez. Hogy Tom Lantos, aki szintén zsidó származású volt, igaz, magyar zsidó származású, ugyanezt tette az SZDSZ érdekében. Mármint, az antiszemita címkéjű elméletek szerint.

Ha én zsidó lennék, akkor felhívnám a figyelmét, hogy egy Amerikában élő palesztin származású szenátor – ha egyáltalán létezhetne ilyen – Izrael-kritikája azért biztosan ellenszenvet váltana ki az Izraeli zsidóság körében. Ha én zsidó lennék, akkor valószínűleg jól esne, hogy van egy szenátor Amerikában, aki aggódik értünk és egyben félnék is, nehogy aggódás helyett csak fel akarjanak áldozni minket a politika oltárán.

De mivel nem vagyok zsidó, ezért egyszerűen csak elegem van a hazugságokból.

 

CsG