vissza a főoldalra

 

 

 2014.01.22. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVI. évfolyamának 4.száma!

A tartalomból:

 „MONNYON LE!” (címlapon)

Takács Ferenc írja 2010-ben a Magyar Narancsban: „Egy1941 júliusában és augusztusában belügyminiszteri utasításra lebonyolított idegenrendészeti intézkedéssorozat volt az 1941-es rendelet végrehajtása.” Természetesen nem arról van szó, hogy bárki helyeselné ezeket a szörnyűségeket, de az mégiscsak túlzás, hogy hajtóvadászatot rendeznek valaki ellen pusztán azért, mert valamit a nevén nevez. Milyen antiszemitizmusról hörögnek már megint? Hányadik tisztességtelen kampányuk ez már? Hová süllyedtek, hogy Torgyán doktor örökbecsűjét kénytelenek szajkózni? Monnyon le! De miért? És miért éppen Szakály Sándor? A Magyar Narancsot nem akarják betiltani? Mi legyen a szerzőkkel Róbert Péterrel, Takács Ferenccel? Kövezzük meg őket?

 In memoriam Csurka István

A médiaháború Soros-fejezete – 1994. I. 27. (2.oldal)

Azt látni kell, hogy a nép egy része visszavágyik a szocializmus langymelegébe. Mert a kizsákmányolás valóban kismiska volt a sokkterápia létbizonytalanságához képest. A népnek igaza van. De ő nem az MSZP-t szereti, még akkor se, ha netán bele volt kötve, hanem a hazug, nagyképű urakat, a tudatlan senkiházi dr.-okat nem szereti, meg azokat, akik felülről néznek rá. Nem szociális háló kell, mert az mindig lyukas marad, hanem becsületes nemzetépítő program. Mindenkinek jusson egy kis örömszerzés a kommunizmus elmúltából. De hogy nagy gond legyen egy pár cipő a gyereknek, az nem rendszerváltozás. Tudnunk kell, hogy megint arra készülnek, hogy elárulják a hazát, mint 1956. november negyedikén, és megint ők járjanak a napos oldalon, mi meg lessük az ajándékaikat. Tudnunk kell, hogy hazudnak rendületlenül. Nem kell kíméletesnek lennünk irántuk. Majd, ha kitűzték a fehér zászlót. Nem gondolom úgy, hogy most mindenkit egyformán érdeklő kérdésről értekezem. Ugyanakkor tudom, hogy a kérdés minden magyart súlyosan érint. Akár tudja, akár nem. Tehát értekeznem kell róla.

 Kovács Attila: Kettős mérce az önkényuralmi jelképek ügyében is (3.oldal)

A helyzet mára odáig fajult, hogy amíg a náci, fasiszta és nyilas jelszavakat, jelképeket a törvény teljes szigorával üldözi, addig a kommunista jelképeket egyre gyakrabban láthatjuk, sőt sokan poénosnak tartják őket, röhögve használják azokat. Újabban nagy divatja van a CCCP és a DDR feliratú pólók és pulóverek viselésének, nem is beszélve Che Guevara újjáéledő kultuszáról, vagy éppen az Internacionálé énekléséről, amelyről pedig tudni kell, hogy 1944-ig a sztálini Szovjetunió hivatalos himnusza volt. Gondoljunk bele, hogy amíg az Internacionálét – sztálini múlt ide vagy oda – háborítatlanul elénekelheti Bajnai, Gyurcsány és Mesterházy az MSZP színpadán, vajon mi történne, ha mondjuk eredeti náci indulók harsannának fel a Fidesz gyűlésein?

 A család közeli állapot a legjobb a gyerekeknek

Az MSZP-s kormányok idején szüntették meg egy és két gyermek után járó családi adókedvezményt, 3-4 gyermek esetén pedig jelentősen csökkentették annak összegét (4.oldal)

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) keretében ellátott és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) gondoskodásában lévő gyermekek, illetve nevelőszülők és családok számára kiírtak egy pályázatot 89 millió forint értékben, amelyből olyan eszközök megvásárlását

támogatják, adnak át, amelyek a mindennapjaikat segíthetik. Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár elmondta: január elsejével bevezették a nevelőszülők számára az új, egységes foglalkoztatási jogviszonyt.

 Ahhoz, hogy a megye déli részén elinduljon a gazdasági fellendülés, nélkülözhetetlen az ipari fejlődés

Olyan gazdaságot szeretnénk teremteni a térségben, hogy visszajöjjenek azok, akik külföldön vállaltak munkát (5.oldal)

A választási törvény módosítása következtében az egyéni választókerületek száma 176-ról 106-ra csökken, és a 2014-es országgyűlési képviselőválasztásokat követően a jelenlegi 386 helyett 199 fős lesz a parlament létszáma. Ennek megfelelően Bács-Kiskun megyében a korábbi 10 országgyűlési egyéni választókerület helyett 6 lesz. Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke eddig a 10-es, Bácsalmás központú választókerület képviselője volt, s jelenleg az 5-ös választókerület jelöltje.

 Teljesen új hulladékgazdálkodást vezetnek be 2015-től

A szemétlerakók külföldi tulajdonosainak az volt az érdekük, hogy szinte nulla befektetéssel hatalmas profitot érjenek el (7.oldal)

Magyarországon új kommunális hulladékgazdálkodási rendszer alakult és alakul ki. A jövőre induló kétkukás rendszer nagyban hasonlít majd a lengyelországi modellhez. A háztartások „eltéveszthetetlen rendszerben” kétfelé tudják szelektálni a szemetet. Dr. Illés Zoltán a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára elmondta: minden egyes darab kidobásra ítélt elektronikai berendezésért, eszközért, amikor azt a megadott üzletbe visszaviszi a polgár, pénzt kell kapnia, vagy az adott összeg helyben levásárolható kell legyen.

 Kaposvár erősebb, mint valaha (8.oldal)

Szita Károly, Kaposvár polgármestere: Végre olyan kormánya van Magyarországnak, amely nem visz, hanem ad. A tavaly megkezdett és idén befejeződő adósságkonszolidációval a falvakban és városokban élő embereket segítik, és nekik mondanak köszönetet azért, hogy a nehéz időszakban is működtették a kórházakat, az óvodákat, az iskolákat és a szociális intézményeket. Ezzel a döntéssel Magyarország valamennyi polgára nyert, mert így végre a települési önkormányzatok azzal foglalkozhatnak, ami a legfontosabb, amit az ott élők régóta kérnek tőlük: munkahelyek megőrzésével, illetve újak teremtésével, fejlesztésekkel és beruházásokkal.

 Milliárdos támogatás a hátrányos helyzetűeket nevelő iskoláknak

Az Út a diplomához program kiegészíti eddigi ösztöndíj-rendszerünket (9.oldal)

Hátrányos helyzetű tanulókat különböző arányban nevelő intézmények kapcsolatfelvételére 4,5 milliárd forintos programot indít az Emberi Erőforrások Minisztériuma, határon belüli és határon túli lehetőségekkel. Szerkesztőségünk vendége Dr. Kovács Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

 Akinek belső tűz jellemzi műveit

A művészet gyógyír mind az alkotó, mind a néző számára (10.oldal)

Kókay Krisztina textilművész, grafikus: A művészetek mondanivalói mindig ugyanazok: örömök és bánatok, szerelmek és csalódások, fájdalmak és vágyak, a lét kérdései, a világ értelmezése. Mindezek bonyolult összefüggéseit látjuk, halljuk, olvassuk, és ez segít elviselni a magunk problémáit és felismerni a helyes utat.

 Dr. Zinner Tibor:

„…harminckilós csomaggal és ötven pengővel menjenek…”

Az embertelen kollektivitás diadala: a magyarországi németek 1945 utáni kitelepítése (13.oldal)

1945. április 27-én az MKP Központi titkársága határozatot fogadott el arról, hogy Nagy Imre dolgozzon ki egy tervezetet a németek kitelepítéséről.(Az FM élén álló politikus álláspontja csak az 1945. novemberi választást megelőző időszakból ismert. Akkor úgy vélekedett, hogy a „hazaáruló volksbundista svábok” eltávolítása után, a korábbiakban tulajdonukba került birtokokra az MKP másokat kíván telepíteni, akiknek át kell adniuk gazdaságaikat az élő- és holt felszerelésekkel együtt.)

 Olyan lesz a mi irodalmunk, mint maga Erdély: fájdalommal teli, mint minden ember, erős, mint a szikla

(Tamási Áron: Gondolat és árvaság – Esszék, cikkek, útirajzok, riportok 1923–1935) (15.oldal)

Nagyon érdekes az a levél, melyet 1927 februárjában ír haza Amerikából, amelyben kifejti: Ez az Ámérika álszent, véghetetlen nagy álszent. Annál is nagyobb, ki keresztet hányva üti agyon a papot. Fogontozzék hát meg valamibe, nehogy a levelem leüsse a lábáról. Most közelebbről jött egy ötgyermekes asszon Ámérikába. Nem parádéból jött, mert testin s lelkin kívül egyebe nem volt – no, hogy ne hazudjak, az említett öt apró gyermek, de ezek is csupán anyai vagyonát tették, mert a legnagyobb is csak akkora volt, hogy pipepásztor ha lehetett vóna csak. De azért kacagtak s szeretgették egymást, egészen míg beérkeztek a kikötőbe. Itt osztán kacagás helyett sírni kezdett az asszon, mert az urak – tudja Kigyelmed: a törvéntevő urak – öt gyermekit az országba beeresztették, ellenben az édösanyát visszaküldték.

 Csorja Gergely: A bögrecsárda-ügy (19.oldal)

A Hír Tv bejelentése alapján a VIII. kerületi jegyző bezáratta a Keret nevezetű lakáskocsmát. A lakáskocsmát régebben bögrecsárdának nevezték, igaz a bögrecsárdák többsége a sufniban, vagy a garázsban működött.

A 90-es évek elején indult el az alternatív urbánus félértelmiség mozgalma az illegális és félig legális szórakozóhelyek üzemeltetésére. A mozgalom hatalmas profitot termelt és természetesen mindig, szigorúan kulturális misszióként volt feltüntetve. A Tilos az Á, a Rácz-kert, a Szimpla, a legkülönbözőbb rendezvények és fesztiválok lényegében egyről szóltak: a piálásról és esetleg a kábítószerekről. Azonban ezek lettek a liberális, a többnyire vérkommunista, holokausztáldozat vagy csak budai értelmiségi felmenőkkel rendelkező urbánus, kozmopolita értelmiség gyűlhelyei, bár az is igaz, hogy egyikük-másikuk később ettől függetlenül is turistacélponttá vált. Miközben a vendéglátósokat halálra szekírozta az APEH, az ANTSZ mindenféle szabványokat erőltetett rájuk, addig az alterhelyeket szervező kiváló vállalkozó kedvű fiatalok lényegében mindent megtehettek. Az azóta gigarendezvénnyé nőtt Diákszigetre százmilliókat adott az állam, a romkocsmák minden létező szabályt megszegve, sokszor bármiféle engedély nélkül üzemelhettek.

 Vigyázat, hasbeszélők! (19.oldal)

Háromezermilliárd forintból, annyiból, amennyit a vitatott technológiát képviselő atomerőmű fejlesztésére az oroszoktól veszünk fel kölcsönt, talán az ország minden házának tetejét napelemes táblákkal lehetne borítani. Vagy legalábbis majd minden falunak saját szélerőműve lehetne. Íratja a szürke állomány mindenre kapható bértollnokaival, és bátran beültetik a témába Konrád Györgyöt is, aki szabódik kicsit, mert lövése sincs a témához, de azért öregesen elfecserészik, néha láthatóan azt se tudja mit mondott öt másodperccel korábban Kálmán Olgának az ATV stúdiójában. Rossz nyelvek szerint pusztán azért állították össze a duót, hogy KáO frissen megmunkált orcája jobban érvényesüljön.

 Engesztelő szentmise Csurka István lelki üdvéért

Február 1-jén, szombaton, 11 órakor, a Pesti Ferencesek Templomában (Bp. V. kerület, Ferenciek tere) engesztelő szentmiseáldozatot mutatnak be a két évvel ezelőtt elhunyt Csurka István lelki üdvéért.

A szentmisét P. Reisz Pál templomigazgató celebrálja.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál! A lap már január 22-én (szerdán) megvásárolható 10-16 óra között a kiadóhivatalban: Budapest, IX. kerület, Ráday u. 32. I. emelet 3. (megközelíthető a 83-as trolibusszal, a 15-ös autóbusszal, a 2 villamossal /Zsil utcai megálló/, a 3-as metróval /Kálvin téri állomás/.)

Legyen előfizetőnk! info@magyarforum.hu, +36-30-7545-017