vissza a főoldalra

 

 

 2013.02.01. 

Válasz Tabajdi Csaba vádaskodásaira

Nagy nemzeti hevületükben a szocialisták Kós Károly megszentelt nevét is rovott múltjuk igazolására próbálják felhasználni.

"Tabajdi Csaba posztkommunista pártjának nem dicsőséges történelmi múltunkkal, hanem inkább a saját múltjával kellene foglalkoznia, és egykori nagyjaink helyett meg kellene elégednie Markó Béla és eszmetársai barátságával" – fogalmaz Tőkés László a szocialista képviselőtársának címzett válasznyilatkozatában.  A magyar szocialisták XXI. századi nemzeti programjának eredeti tervezete nem kevesebbet tűzött ki célul, mint „Helyrehozó forradalmat”, 2014-re pedig „Kormányváltást és Korszakváltást”. Eme magasztos tervekkel szöges ellentétben Tabajdi Csaba programalkotó képviselő alacsonyröptű támadást indított személyem ellen, egyebek mellett azt állítván, hogy: „a magyar szocialisták büszkén vállalhatják az elmúlt 22 év kormányzati és ellenzéki teljesítményét”. Nagy nemzeti hevületükben a szocialisták nem csak Kossuth Lajost, hanem Kós Károly megszentelt nevét is rovott múltjuk és eleve hiteltelen programjuk igazolására próbálják felhasználni.

Válasz gyanánt elégséges, hogyha nagy elődeink leszármazottait idézzük, akikkel talán még az MSZP alapítványának névadója, Táncsics Mihály is egyetértene.

Az egykori kormányzó családja tavaly októberben határozottan tiltakozott az ellen, hogy az MSZP „sanda politikai célokra”, az „emberek félrevezetésére használja fel a Kossuth-címert, és „nevét megpróbálja kisajátítani”.

Kós Károly unokája viszont az ellen tiltakozott, hogy áldott emlékű nagyapja nevét bárki olyan is illetéktelenül használja, aki „egyezséget, alkut köt a nemzet megosztására, az erdélyi magyarság megtagadására buzdító, és annak veszélyeztető voltát vizionáló pártokkal.” Az idézett állásfoglalások nem is igényelnek kommentárt. Tabajdi Csaba posztkommunista pártjának nem dicsőséges történelmi múltunkkal, hanem inkább a saját múltjával kellene foglalkoznia, és egykori nagyjaink helyett meg kellene elégednie Markó Béla és eszmetársai barátságával.

 

Brüsszel, 2013. január 25.

Tőkés László, EP-képviselő