vissza a főoldalra

 

 

 2013.02.01. 

Nemzetközi vizitáció a világi ferenceseknél

A Ferences Világi Rend (FVR) több mint négyszáz fős magyarországi közösségénél január 22-26. között nemzetközi vizitációt tartott Amanuel Mesgún Temelso kapucinus generális asszisztens atya és Encarnacion del Pozo generális miniszter nővér.

A hat évenkénti vizitáció célja, hogy erősítse a ferences evangéliumi lelkületet, biztosítsa a karizmához és a regulához való hűséget, segítséget nyújtson a testvéri közösség életéhez, szilárdítsa meg a világi rend egységét, és mozdítsa elő a világi rendnek a ferences család többi ágával való együttműködését. A vizitáció befejezéseként január 26-án 11 órakor ünnepi szentmisét tartottak Mátraverebély-Szentkúton.

Az FVR közvetlenül Szent Ferenctől számítja eredetét, alapításának időpontja 1221. Védőszentje Árpád-házi Szent Erzsébet. Különböző intenzitással és a szerzetesekkel változóan szoros kapcsolatban, de az alapítás óta folyamatosan jelen vannak az egyház és a világ életében. A II. vatikáni zsinatot követően a mai kor szellemében megújult regulájukat VI. Pál pápa hagyta jóvá 1978-ban. Magyarországon a rendszerváltás után, 1992-ben jelent meg a regula Rómában is jóváhagyott magyar fordítása, amely új lendületet hozott a hazai világi közösség életében. Az addig titokban működő csoportok immár hivatalos formában szervezték újjá a világi rendet.

Az FVR az egyház intézményes szervezetébe beépülve, a regula alapján működik. Közösségeinek világszerte 420 ezer tagja van. Magyarországon jelenleg 450 tagot tartanak számon 42 közösségben.

A világi rend minden olyan hívő előtt nyitott, aki nem kötelezte el magát más szerzetesi közösségben vagy a megszentelt élet egy másik intézményében. Így világiak és egyházmegyés papok egyaránt tagjai lehetnek. Boldog XXIII. János, IV. Miklós, Szent X. Piusz és XV. Benedek pápa, valamint Boldog Batthyány-Strattmann László is a rend tagja volt.

A világi rendbe való belépés az ismerkedéssel kezdődik, ezt követheti a befogadás, majd a – legalább egy éves időtartamú – kezdeti képzés. A jelölt szándékának és a helyi közösség tanácsának egybehangzó véleménye esetén a kezdeti képzést egy évre szóló, majd végleges fogadalom (az evangéliumi életre tett, életre szóló ígéret) követheti. Az ideiglenes fogadalom a szándékukban bizonytalan testvérek számára legfeljebb kétszer ismételhető.

 

(Forrás: ferencesek.hu)